Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '09

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Hedefini erken belirleyen kızım

Sevgili Kızım ,

Bir insanın hayatta küçük yaşta öğrenmesi ve bu konuda çalışması gerektiği şeylerden birisi de meslek seçimidir. İnsan mesleğini ne kadar erken seçer ve bu hedef doğrultusunda bir okul hayatı ve çalışma temposu sürdürürse hayat ona istediği başarıyı verecek büyük ihtimalle.

Canım kızım,

İnsanlar ne kadar küçük yaşta çalışmaya alışırsa , ilerde bu çalışma temposu da onu hayat prensiplerinden olur.

Sevgili kızım,

Yapılan bir araştırma göstermektedir ki, ilköğretimin ilk yıllarında planlı ve programlı çalışmaya alışmış ve bu disiplinle çalışmaya devam eden insanlar ilerleyen hayatlarında , okul yaşantılarında da aynı disiplinle çalışarak başarıyı yakalamaktalar. Tabii ki bunun istisnaları da vardır. “Hatanın neresinden dönülse kardır” diyerek , küçük yaşta çalışmaya alışamamış ama hayatının ilerleyen zamanlarında çalışmaya alışarak geçmişinin başarısızlıklarını başarıya dönüştüren insanlarda vardır.Ancak bu insanlar küçük yaşta çalışmaya alışanlar kadar mesafe kat edemezler.

Canım kızım,

Sen bir zeki kız olarak mesleğini daha ana sınıfında belirleyerek bu hedef doğrultusunda çalışmalarına devam etmektesin. İlerleyen yıllarda bende baba olarak bu meslek hakkında bilgiler vererek , senin mesleğinde başarılı olmana gayret sarf edeceğim.

Canım kızım,

Tabii ki günümüzde , çok öğrenci olduğu bir ortamda test çözmenin ve testi sevmenin bir yolu da ilerde sınavlarda başarılı olmanın ve aynı zamanda da hayatta, meslekte başarılı olmanın da ip uçlarını verir.

Sevgili kızım,

İnsan ne kadar dersleri ile alakalı olan konularda kitaplar okusa de gene de genel kültürünü artırmak için her konuda kitap okumaya çaba harcayarak hem kötü alışkanlıklardan kendisini korumuş olur, hem de genel kültürünü artırarak, hayatın zorluklarına karşı kendisini daha güçlü hissetmesine sebep olur.

Canım kızım,

Şunu da unutmamak lazım ki , sen okumayı seven bir anne ve babanın , aynı zamanda da seni okutmaya imkanı olan anne ve babanın kısın. Bunu şans olarak da görebilirsin.Şunu unutmamak gerekir ki , annen veya halaların, teyzelerinde okumak istemelerine rağmen anne ve baba engeline takılarak okuyamamış ve yıllar sonra çocuklarının okuma hevesinden etkilenerek okumaya , öğrenmeye heves etmişlerdir. Hani yukarda anlattığım gibi “ Zararın neresinden dönülse kardır “ hesabı.Ama sen annen veya teyzen veya halalarından daha sonra doğmuş ve daha çok okumaya önem veren ailede yetişmenden dolayı okuma şansı yüksek insansın.

Canım kızım,

Buna nazaran bir de her gün gazetelerde okuduğumuz , televizyonda seyrettiğimiz doğu illerimizde yoksulluk, cahillikten dolayı okutulmayan , küçük yaşta evlendirilen, hatta hiç istemedikleri halde babaları yaşında insanlarla evlendirilen , kuma olarak verilen ve her daim ezilen genç kızları da düşünerek , okuma şansı bulduğundan, küçük yaşta hedef belirlediğinden, okulda başarılı olman için anne ve babanın sana kaynak temin ettiğinden dolayı da kendini şanslı saymalısın. İlerde okurken , öğrenirken senin yaşındaki başka genç kızların da hayatını düşünmen için ben sana bunları anlatmaktayım.

Canım kızım,

Bu ülkeyi bence ne üstün yetenekli insanlar , ne başkaları , ancak sizin gibi mesleğinde başarılı olmak isteyen ve aydın , milli ve manevi değerlerine de aynı zamanda candan bağlı kızlarımız kurtaracak , ülkemizin batıya gururla uzanan , milletimizin dinimize mensup insanların da kızlarında çağdaş olacağını ispatlayan insanlar olarak bu ülkeyi ve milleti sizler yükselteceksiniz.

Canım kızım,

Her insan okumalı , sonradan bir iş kolunda çalışmasa da , evinde çocuğunu büyüten anne , ne kadar genel kültürü yüksek olursa onun yetiştireceği çocuklar o anneden daha yüksek kültürde olacaktır. Bence kızlarımızın çalışıp çalışmamasından çok kültürlü olması, dinini anlaması , milletini severek o doğrultuda insanlar yetiştirmesine çaba harcaması ile olacaktır.

Canım kızım,

Bir baba olarak isterim ki bu milletin içinden , bu inançlarından taviz vermeyen milletin içinden çıkarak dünyada mesleğinde başarı sağlamış , kültürü ile batı insanı ile doğu insanını da kendisine hayran bırakan bir kız olmanı candan isterim. Kızlarımızın dünya çapında işler yapması sadece beni değil, ülkemizi de sevindiren olay olur. Bunu başaracak inanç sende var. Bu başarıyı yakalayacak bilgi birikimine sahip olman için de baban olarak ben her türlü desteği sana her zaman vermeye hazırım.

Canım kızım,

İnsanlara moral desteği her zaman gerekli bir şey. Ne yazık ki bazı anne ve babaların daha küçük yaşlarda , hem de imam veya öğretmen gibi meslek sahibi anne ve babaların durmadan çocuklarına “ bu okumaz, bu adam olmaz “ mesajı vermelerinden son derece rahatsızlık duymaktayım ve bunu da onlara söylemekteyim. Bizler anne ve baba olarak moral bozan değil moral veren anne ve babalar olarak her zaman size destek olacağız. Sizler bizlerin en değerli varlıklarısınız . Anne ve babalarımızın devri başkaydı. Bizler onların bize karşı yaptıkları hatalarını size karşı yapmayarak sizlere hep moral vererek sizlerin başarılı ve sevilen insanlar olmanıza her zaman katkı ağlayacağız.

Canım kızım,

Bazı anne ve babalar çocukların dershanelere yolladıkları , onlara harçlık verdikleri , kitaplar aldıkları zaman görevlerinin tamamlandığını sanmaktalar. Buna rağmen akraba ve komşularından başarılı olan insanlara karşı ise durmadan gizli bir kıskançlıkla onlardan uzak kalarak , onların başarılı hayatlarından çocuklarının ibret almasını , dersler çıkarmasına engel olmaktalar. Çok anne ve baba da çocuklarına ev almakla , araba almakla görevlerini yaptıklarını sanmaktalar. Ev ve araba da gerekli ama bunları çocukların kendileri çalışarak almasının yanında komşu ve akrabaların başarılı insanlarını da örnek alarak , daha güzel şahsiyetli , kendi ayakları üzerine duran insanlar olarak yetişmelerine destek olmak anne olmanın , baba olmanın hakikati olmalıdır.

Canım kızım,

Gelişmiş ülkeler olmak istemekteysek , gelişmiş ülkelerin eğitim yöntemleri ve onların gelişme sırlarını da öğrenerek sizlere anlatmak, uygulamak sorundayız. Başkaları bu konuda kendisini sorumlu hissetmese de ben hissetmekteyim ve sizlere uyguladığım zaman da sizlerin başkalarından farklı gelişimine şahit olmaktayım.

Canım kızım,

Hedefini belirlemen , bunu ana okulunda yapman , çalışman ve çabalaman gerçekten takdir edilecek bir durum. Bunu burada yenilemekten büyük mutluluk duymaktayım.” Hedefi erken belirlemek , bunu yapmayanlara nazaran her zaman başkalarından önde olmak demektir” Liseye gelmiş, Üniversite kapısında bekleyen insanların bile hedefsiz olduğunu gördükçe bazı insanlar senin bu yaşta yani ana okulunda hedef belirleyerek ilerlemene şaşmaktalar. Bence asıl şaşılacak olan onların hedefsiz tutumlarıdır. Derler ki , hedefi olmayana rüzgar bile yardım etmez. Ben de derim ki olumlu ve güzel hedefi olmayana şeytan olumsuz hedefler belirlemek için çaba harcar. Sen ise bu tuzaklara karşı uyanık bir kız olmalısın.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..