Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hedefiniz var mı?

Hedefiniz var mı?
 

Sahi hayaliniz, pardon! hedefiniz var mı?


Hepimizin hayalleri vardır? Yapmak istediklerimiz, olmak istediklerimiz? Kimimiz mesleki anlamda bir yerlere gelmek ister, kimimiz mülk edinmek ister, kimimiz dünyanın en tatlı karşı cinsiyle evlenmek ister, kimimiz TEOG’da, kimimiz YGS/LYS‘de, kimimiz ise KPSS’de başarılı olmak ister. Bu isteklerin sınırı yoktur. Saydığımız şeylerin hepsi birer hayaldir başlangıçta. Bir çoğumuzda da hayal olarak yaşar gider.

İnsan ömrünün sonuna kadar ulaşmak istedikleriyle, ulaşamayıp fırsatı kaçırdıkları arasında bocalar durur çoğu zaman. Yaşlı insanlarla konuştuğumuzda duyarız genellikle: “keşke öyle yapmasaydım, keşke şunu söylemeseydim” diye. Ama artık iş işten geçmiştir, yapacak bir şey kalmamıştır. İşte sevgili dostlar bir kısmımız için yapacak bir şey kalmamıştır. Bir kısmımız için hala yapacak şeyler vardır, bir kısmımız içinse daha, yapacak çok şey vardır. Birinci grupta saydığım insanlar için artık yapacak bir şey kalmadığına göre hayatımızdaki keşkeleri bırakalım artık. Bu saatten sonra ardından koşarak trene yetişemezsiniz. Şunu yapmak en akıllıcasıdır bence, bundan sonra ne yapabilirim, yaşadığım tecrübelerden nasıl yararlanır ve ders çıkartabilirim. Şimdi zaman tecrübelerden yararlanma ve sonrakilerle paylaşma zamanıdır.

Yapacak şeyleri olanlar ise treni kaçıranlardan biraz daha şanslıdırlar. Çünkü az da olsa yapacak bir şeyler vardır daha. Çok akılcı davranmak gerekmektedir. Eğer çok kısa bir sürede uygun kararı veremezlerse zor durumda kalabilirler. İyi düşünmek gerekecektir. Ya zamanı geldiğinde uygun kararı verecekler ve sonuçlarına katlanacaklar ya da karar vermeyecekler ve yine sonuçlarına katlanacaklar ve tekrar bir fırsat için bekleyecekler. Şüphesiz bu çok zor bir iştir. İşte bundan dolayıdır ki çevremizdeki insanlara yapabilecek şeyler varken yapın diyoruz.

Birde yapacak çok şeyi olanlar vardır ki asıl üzerinde durmak istediğim kişilerde bunlar. Hayallerinin peşine düşüp gerçekleştirmek için uğraşanlar vardır ya işte bu insanlar hayallerini hedef haline getirmişlerdir. Bu hedeflere ulaşmak için çalışırlar. Çok akılcı davranmak zorundadırlar. Çünkü hedeflerine her gün biraz daha yaklaşmaları gerekmektedir. Dünleriyle bu günleri aynı olduğunda kendilerini zararda bilirler. Bu insanlar işe plan yapmakla başlarlar. Planlarında net adımları vardır. Hangi zamanda ne yapacakları bellidir. Engellerle karşılaştığında telaşlanmazlar. Sorunun nereden kaynaklandığını bulmaya çalışır ve çözüm için uğraşırlar. Yaptığı hatalardan ders çıkarmaya çalışırlar. Hedefleri için attığı adımların sonucunu hemen görmeyebilir. Sabırla bekler. Tam bir motivasyona sahiptir. İşte bu insanlar başarıyı hak eden insanlardır.

Bir çoğumuz duymuşuzdur -yazarını şu an hatırlamıyorum- “Hayal Hırsızı” adlı öyküyü. Hayallerini kompozisyonda dile getiren gezgin bir at terbiyecisinin oğlunun yaşadıklarını ve bu hayalleri gerçekçi bulmayarak kompozisyonu değiştirmesini isteyen öğretmenin tavrını ve çocuğun cevabını. Ne diyordu çocuk “siz verdiğiniz notu değiştirmeyin, bende hayallerimi” . Sonrada çocuğun, imkansız gibi görünen hayallerini gerçekleştirmesi. Gerek öğretmen gerekse öğrenci olarak bu öyküden çıkarmamız gereken bir çok sonuç var. Sevgili dostlar bu öyküyü hala okumadıysanız bir şekilde bulun ve okuyun.

Sonuç olarak hayallerinizi sadece düşünüyor ve ulaşmak için çaba harcamıyorsanız adı üstünde bu bir hayaldir ve hep öyle kalacaktır. Ancak hayallerinizi gerçekleştirmek için çaba gösteriyorsanız, hayalleriniz hedef olmuştur artık ve hedeflere nasıl ulaşılacağı da bellidir: Plan, uygulama, kararlılık ve sabır.

Sahi hayaliniz, pardon! hedefiniz var mı?

Bir başka yazıda görüşmek üzere…

(Bu yazıyı tam 10 yıl önce kaleme almışım. Bu süre içerisinde çeşitli bloglarda, dergilerde, okul/kurum web sitelerinde yayımlandı ve binlerce kişiye ulaştı. Üzerinde ufak bazı değişiklikler yaparak yeniden yayımlamaya karar verdim.)

 

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..