Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '20

 
Kategori
Güncel
 

Hedonizm

Yaşasın bugün cumartesi 
Sevgide öncelik kendini korumaktır.
Hafta içinde bi kaç gündür yazdığım konular biraz tepki aldı. Bazıları özelden, bazıları yerinden ve yerinde tepki verdiler. Tepkilerinize sağlık. Ben zaten tepkisiz insan sevmem. Tepki almadan rahat edemem. Tabii tepkinin kalitesi çok önemli. Herkesin çok yerinde ilgi alakalarına teşekkür ederim. Her neyse kendini sevebilmekten bugün konuyu nereye getiriyorum bakın şimdi; cümle şu
"Bu dünyada benden daha önemli ve daha değerli hiç kimse yok!
Benim dışımda yaşanan hiç bir şeyin değeri ve hükmü yok!
Bu dünya sadece ben olduğum için var."
Peki bu egosantrik ve hedonist sözleri niye sarfediyorum dersiniz. Şöyle söyleyim insan öncelikle kendi ruh sağlığını korumak zorunda. Çevresinden aldığı dış etkileri göğüslerken iyi duruş sergilemesi buna bağlıdır. Üzüntü, hüzün, kasvet, keder gibi ruh emici zararlılardan uzak durmanın tek yolu, olumsuz dış etkenlere karşı olabildiğince duyarsız kalmaktır. Yoksa, enerjiden ibaret varlığımız, ruh sağlığımız yüzünden dengesini ve gücünü kaybeder. O da bedensel sağlığın çökmesi demek oluyor ki bunu hiç istemeyiz. Çünkü biz bedene iliştirilmiş canlarız. Can, enerjimizin yeryüzünde bulduğu hayatiyet, dünyaya aidiyettir.
Her can için dünya yeniden kurulur, her ölüm kendi kıyametimizdir. Biz öldüğümüzde herkes ölür. Anne, baba, kardeş, sevgili, eş, çocuk ne varsa artık hükümsüzdür. O yüzden ilk olarak kendi 'can'ımız gelir. Geri kalan herşey o 'can'a ait olandır. Kimse bizden gitti diye canımız solmaz. Fakat canımız gittiğinde, bizim için geride kimse kalmaz, daha doğrusu kimsenin önemi kalmaz.
İşte bu yüzden dünyada bir tek kendimiz önemliyiz. Öncelikle kendimiz için yaşamalıyız. Hedonizm (zevk almayı önemli bulan görüş) bu yüzden önemlidir. Aristippos'a göre her davranışın nedeni, mutlu olmak isteğidir. Yaşamın gereği hazdır. Haz insanı insan eden duygudur. Bilgilerimiz duygularımızla alabildiğimiz kadardır, bundan öteye geçmez. Bu yüzden Aristippos duygularımızın getirdiği hazza yönelmeyi, acıdan kaçmayı söyler. En üstün iyi, hazdır. Ancak gerçek haz sürekli olandır. Sürekli olan hazza da bilgelikle varılabilir. Bir öğretiye göre şimdi alacağımız zevk, gelecekte alacağımız zevklerden daha değerlidir. Çünkü geleceğin garantisi yoktur. Yani bekleme yapmayalım. Gidip alalım ya da bu kadarına razı olalım. Peki tüm bunların ışığında gelmek istediğim nokta nedir; ister hedonist olun, ister egosantrik bu hayata dilediğiniz gibi yön vermek sadece sizin elinizde. Ya acılara, üzüntülere, kin, kasvet, hasret, nefret, haset ve sevgisizlik gibi ruh emici duygulara izin verir ve mutsuz olursunuz ya da hayatta size haz veren güzel duygularla oyalanarak, beden sağlığınızın ve 'can'ınızın garantisi olan enerjinizi korursunuz. Kitap okuyun, film seyredin, güzel fotoğraflara bakın ve sıkı kahkaha atın. Eğlenin kısaca. Sıklıkla gülümseyin. Enerjinizden eksiltmeden, canlılıkla neşeyle kullanın. Bol bol sevin. Çünkü sevmek enerjiyi yükselten şeydir. Aşık olup karalar bağlamayın ama! Yeterince sevin. Korunaklı sevin. Öncelik tabi kendinizi sevmelisiniz.
Sevgilerimle
Berrin Aksu

 
Toplam blog
: 171
: 522
Kayıt tarihi
: 18.12.10
 
 

Üniversite mezunuyum. Dekoratörüm. Yazmayı çok seviyorum. 200 kadar şiirim var. Sinema ve tiyatro..