Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '08

 
Kategori
Tıp
 

Hekimlere yönelik şiddet neden arttı?

Hekimlere yönelik şiddet neden arttı?
 

Bence medyaya yansıyan dayak yiyen, yaralanan, öldürülen hekim olayları, hekimlere dönük şiddetin arttığının bir göstergesidir. Artık gazetelerde, sık olarak hasta veya hasta yakınları tarafından darp edilen hekimlerin haberleri geliyor. Periferde olup, basının haber alamadığı darp olaylarının olması da muhtemeldir.

Son zamanlarda, bildiğimiz bir şey var, o da hasta hakları belki de gereğinden daha fazla gündeme geldi. Durum o hale geldi ki, hasta veya hasta yakınları, hastalarının her türlü kötü sonucundan hekimleri sorumlu tutmaya başladılar. Sonra da bana göre gerektiğinde hekimi dövmek gibi bir hakkı olduğuna inanmaya başladılar. Son bir ayda iki hekimin kanser hastaları tarafından vurulmaları, birinin ağır yaralanması, diğerinin vefat etmesi tesadüf değildir.

Hekimlere yönelik şiddet, her zaman varolmuştur.

Hastanın iyileşmemesi, kötüye gitmesi, sakat kalması veya ölmesi durumunda, hasta yakınları kolaylıkla hekimi suçlayabilmektedirler. Oysa hekimler, daima hastalarına faydalı olmak isterler. Ancak hekimin, müdahale ettiği her hastayı iyileştireceğinin garantisi yoktur. Keşke bunu yapabilselerdi. Böyle bir güçleri olsaydı, hekimler bunu hastalarından esirgemezlerdi.

Hekimlere karşı bu artan şiddetin arkasında hasta hakları kavramı, her hastanede kurulan hasta hakları birimlerinin, yatan hastaları bu birimlerde görevlendirilen kişiler tarafından hastalara haklarının hatırlatılmasının etkisi olabilir.

Hasta haklarının uygulamalarının yaygınlaşması ile, hastalar hekimlere karşı kışkırtılır hale getirilmişlerdir.

Oysa hastaların mağduriyeti ve haksızlığa maruz kalmaları, her zaman hekimlerden kaynaklanmamaktadır. Sistemden kaynaklanan bazı sorunlar vardır. Bunların başında hasta yoğunluğu gelir. Normalde bir hekimin günde bakması gereken hasta sayısı 25 iken, bu sayı ülkemizde 100’leri geçmektedir. Ayrıca altyapı, ekipman ve donanım eksiklikleri olunca, hekim istediği gibi çalışamamaktadır. Hasta haklarından önce, hekim hakları birimi kurulmalıdır. Hastanede hasta hakları birimi tarafından suçlu bulunan bir hekim, hakkını hastanede değil, mahkemede aramaktadır.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..