Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Helal Gıda 2009 Türkiye

Helal Gıda 2009 Türkiye
 

HELAL GIDA 2009-TÜRKİYE


Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği'nin (GİMDES) düzenlediği 2. Uluslar arası Helal Gıda Konferansı, Feshane'de başladı. 12 ülkeden uzmanların katıldığı konferansta, helal gıda standartları ve helal gıdaların sertifikalandırılmasında yapılması gerekenler masaya yatırıldı.


Konferansta konuşan George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Kavakçı, Türkiye'de 11 ilde 26 kaçak domuz çiftliği olduğunu ve bu domuz etlerinin çoğunlukla kıyma olarak tüketildiğini söyledi.

Helal gıda konusunda ABD'deki Müslümanların daha hassas olduğunu ifade eden Kavakçı, ABD'de bilinçli Müslümanlar sayesinde helal üretimin arttığını, geçen yıl tüketimin ise 200 milyar doları bulduğunu söyledi.


Helal gıda konusunda ABD'deki Müslümanların daha hassas olduğunu ifade eden Kavakçı, ABD'de bilinçli Müslümanlar sayesinde helal üretimin arttığını, geçen yıl tüketimin ise 200 milyar doları bulduğunu söyledi.

Yahudilerin koşer konusundaki hassasiyetleri nedeniyle yiyecek fırınlarının dahi Hahamların teyidi ile sertifikalandırıldığını belirten Kavakçı, ABD'de helal sertifikalı ürünlerin yetersizliği nedeniyle Müslümanların, mecburen koşer belgeli ürünleri mecburen tükettiğini söyledi. ABD'de koşer belgeli ürünlerin yüzde 25'inin Yahudilerin tükettiğine de işaret eden Kavakçı, geriye kalan kısmının ise Müslümanlar ve diğer insanlar tarafından tüketildiğini kaydetti.

Amerikalıların "koşer"i daha çok bildiğini "helal"i ise bilmediğini ifade eden Kavakçı, "Çünkü koşerin siyasi bir tanınırlığı var, Yahudilerin siyasi bir tanınırlığı var. koşere olan ilgi ulaşılabilirlikten geliyor. İnsanlar onu bulabiliyorlar dükkanlarda" dedi.


Koşer-helal karşılaştırmasını helalin aleyhine sonuçlandığını ifade eden Kavakçı, bunun ABD'de Müslümanlar arasında birlik olmamasından kaynaklandığını söyledi.

George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Kavakçı, Ergenekon operasyonunun, AK Parti hükümetinin 2002 yılından bu yana "milletin hayrına" yaptığı en önemli icraat olduğunu söyledi.


Konferans ile ilgili detaylı bilgi ve program aşağıdadır;


HELAL GIDA 2009 TÜRKİYE


HELAL GIDA 2009 TÜRKİYE
Uluslararası Konferansı

GİMDES’in, 25-26 Nisan 2009’da Tarihi Konferans ve Fuar Merkezi FESHANE’de gerçekleştirdiği Büyük Konferansın Konuşmacıları ve Programı aşağıdadır;

Türkiye, ABD, Kanada, Hollanda, Malezya, Endonezya, Tayland, Avustralya, Kırgizistan, Bahreyn, Abu Dabi ve Güney Afrika ülkelerinden toplam 23 konuşmacının katılımı ile gerçekleştirilecek konferansın ana teması altı maddede belirlendi:

1- Müslüman Toplumların Helal Talebi
2- Dünyada Helal Sertifikalama Programları
3- Helal Standartlarda Birlik
4- Ulusal ve Uluslararası Helal Pazar
5- Helal Kavramına Üretici-Tüketici Yaklaşımları ve Problemleri
6- Helal Ekonomik Sistemin Sosyopolitik ve Stratejik Olabilirliği

Bu temayı işleyecek dünyanın dört bir tarafından gelecek yetkili konuşmacılar, 1.gün 3, 2.gün 3 oturumda konuşmalarını yapacaktır.

25 NİSAN 2009
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile açılış,
Hoşgeldiniz
Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
(GİMDES Başkanı)
Protokol Konuşmaları

I. OTURUM: MÜSLÜMAN TOPLUMLARIN HELAL TALEBİ
Oturum Başkanı: Dr. Ir. H. M. Nadratuzzaman HOSEN (ENDONEZYA)
(Endonezya Ulema Konseyi Başkanı / Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı)

1. Prof. Dr. Hayrettin KARAMAN (TÜRKİYE)
(İlahiyat Profesörü, GİMDES İlim Kurulu Üyesi)
“Helal Gıda Sertifikası ile ilgili Problemler”

2. Dr. Ahmed SAKR (ABD)
(Kaliforniya İslami Eğitim Merkezi Müdürü / IFANCA Yönetim Kurulu Üyesi)
“Helal Gıdalar Hakkındaki Yanlış Anlayışlar”

3. Prof. Dr. Mustafa NUTKU (TÜRKİYE)
(Kimya Profesörü, GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi)
“Müslüman Tüketici ile Helal Gıda Arasındaki Engeller”

4. Prof. Dr. Ali Nihat ESKİOĞLU (TÜRKİYE)
(GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi)
“Helal Gıda ve Takva”

5. Dr. Merve KAVAKÇI (ABD)
(George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi)
ABD’deki Müslümanların Koşer Tercihi: Helal Üretime Uyarılar

II. OTURUM: HELAL STANDARTLARDA MÜŞTEREKLİK
Oturum Başkanı: 1. Prof. Dr. Hayrettin KARAMAN (TÜRKİYE)
(İlahiyat Profesörü, GİMDES İlim Kurulu Üyesi)

1. Moulana Abdul Wahab WOOKAY (GÜNEY AFRİKA)
(Güney Afrika Milli Bağımsız Helal Kuruluşu Yöneticisi / Dünya Helal Konseyi Hakem Heyeti Başkanı)
“Müşterek Helal Standartlara Olan İhtiyaç”

2. Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN (TÜRKİYE)
(Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi / GİMDES İlim Kurulu Üyesi)
“Kur’an ve hadislerde yasaklanan hayvansal ve bitkisel ürünler ve bu ürünlerde istihale ve tegayyur”

3. Prof. Dr. Yusuf Ziya KAVAKÇI (ABD)
(İlahiyat Profesörü, GİMDES İlim Kurulu Üyesi)
“Müfessirlere Göre Mukayeseli Ehl-i Kitap Kavramı”

III. OTURUM: HELAL EKONOMİK SİSTEMİN SOSYOPOLİTİK-STRATEJİK OLABİLİRLİĞİ
Oturum Başkanı: Dr. Ahmed SAKR (ABD)
(Kaliforniya İslami Eğitim Merkezi Müdürü / IFANCA Yönetim Kurulu Üyesi)

1. Mehmet ÇELEN (TÜRKİYE)
(İslam Hukuku Araştırmacısı / GİMDES İlim Kurulu Üyesi)
“Helal Ekonomik Sistemin Sosyal, Siyasi ve Stratejik İmkanı”

2. Prof.Lt.Gen.Dr.Somchai VIRUNHAPHOL (TAYLAND)
(Tayland İslami Bankası Yönetim Kurulu Başkanı / Tayland Helal Stardartlar Enstitüsü Müdürü)
“Helal Ekonomik Sistemin Sosyopolitik ve Stratejik Olabilirliği: Tayland Durum İncelemesi”

3. Prof. Dr. Nazif GÜRDOĞAN
(Ekonomi Profesörü, Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi)
“İslamın Ekonomiye Bakışı ve Faizsiz Finans Sistemi”

26 NİSAN 2009
I. OTURUM: HELAL KAVRAMINA ÜRETİCİ ve TÜKETİCİ YAKLAŞIMLARI

Oturum Başkanı: Mehmet ÇELEN (TÜRKİYE)
(İslam Hukuku Araştırmacısı / GİMDES İlim Kurulu Üyesi)

1. Mohammad Mazhar HUSSAINI, M.S., L.D. (ABD)
(Amerika Helal Vakfı (AHF) Başkanı)
“Üretici ve Tüketicilerin Helal Kavramına Yaklaşımları ve Yaşadıkları Problemler”

2. Dr. Muhammad Munir CHAUDRY (ABD)
(IFANCA Başkanı)
“Amerika’da Gıda Üreticilerinin Helal Gıdaya Bakış Açısı”

3. Sıtkı ABDULLAHOĞLU (TÜRKİYE)
(ASKON Genel Başkan Yardımcısı)
“Helal Kavramına Üretici Yaklaşımları”

4. Vet. Muhammed EFE (TÜRKİYE)
(TÜ-MER Tüketici Hakları Merkezi Gıda Komitesi Başkanı)
“Günümüzde Helal Kavramına Tüketici Yaklaşımları ve Problemleri”

5. Orhan DEMİR (TÜRKİYE)
(Sağlık ve Gıda Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi)
“Helal Sertifika, Müşteri Talebi Açısından Bir Hak mıdır?”

II. OTURUM: DÜNYADA HELAL SERTİFİKALAMA PROGRAMLARI
Oturum Başkanı: Mohammad Mazhar HUSSAINI, M.S., L.D. (ABD)
(Amerika Helal Vakfı (AHF) Başkanı)

1. Dr. Ir. H. M. Nadratuzzaman HOSEN (ENDONEZYA)
(Endonezya Ulema Konseyi Başkanı / Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı)
“Dünyada Helal Sertifikalama Programları”

2. Haji Abdur-Raheem (Omurzakov Kamchybek) (KIRGIZİSTAN)
(Kırgız Cumhuriyeti Helal Standartlar Kurumu Teknik Komisyon Başkanı
Dini, Bilimsel ve Tıbbi Çalışmalar İslami Merkezi Kurucusu ve Yöneticisi)
“Kırgizistanda Helal Faaliyetler”

3. Prof. Dr. Yaakob B CHE MAN (MALEZYA)
(Malezya Putra Üniversitesi Helal Ürünler Araştırma Enstitüsü Müdürü)
“Helal Sertifikalamada Bilimsel Analizin Önemi”

4. Mohammed EL-MOUELHY (AVUSTRALYA)
(Avustralya Helal Sertifikalama Kurumu Başkanı)
““Avustralya Helal Sertifikalama Kurumu Tecrübesi” “Helal Pazar”

5. Dr. Abdellatif ELDAW (BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ)
(Abu Dabi Gıda Kontrol Kurumu)
“Helal Gıda: İhtiyaç Duyulan nedir?”

III. OTURUM: ULUSAL VE ULUSLAR ARASI HELAL PAZAR
Oturum Başkanı: Dr. Muhammad Munir CHAUDRY (ABD)
(IFANCA Başkanı)

1.Ehsan SAIRALLY(KANADA)
(Helal Ürünler Geliştirme Hizmetleri (HPDS) Başkanı)
“Küresel Helal”

2. Azudin KHALID (BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ)
(Helal Standartlar ve Sistemler, Uluslararası Helal Entegrasyon (IHI) Birliği Yöneticisi)
“Küresel Helal Gıda Pazarının Yaygınlığı”

3. Abdurrahman KAAN (TÜRKİYE)
(MÜSİAD Gıda Komisyonu Başkanı)
“Ulusal ve Uluslararası Helal Pazar”

IV. KONFERANS KAPANIŞ BİLDİRİSİNİN OKUNMASI
Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
(GİMDES Başkanı)

April 25, 2009

09.00-09.15 : Opening with Qur'an

09.15-09.30: Well come
Dr. Huseyin Kâmi BUYUKOZER
(GİMDES Presidant)
09.30-11: Protocol Speeches

11.20-13.00 First Session:
HALAL FOOD DEMAND of MUSLIM SOCIETIES
Chief of the Session: Ir. H. M. Nadratuzzaman HOSEN, PhD (INDONESIA)
(The President of Indonesian Council of Ulama / The President of World Halal Council (WHC))

1. Hayrettin KARAMAN, Professor Of Theology (TURKEY)
(A member of GIMDES Science Council)
“The Problems with the interested Halal Food Certificate”

2. Ahmed SAKR, PhD (USA)
(The Manager of Islamic Education Center-California)
(A Member of IFANCA’s Board of Directors)
“Misconceptions About Halal Foods”

3. Mustafa NUTKU, Professor of Chemistry(TURKEY)
(A member of GIMDES Technical Science Committee)
“The Handicaps Between Muslim Consumers and Halal Food”

4. Ali Nihat ESKİOĞLU, Professor (TURKEY)
(A member of GIMDES Technical Science Committee)
“Halal Food and at-Takwa”

5. Merve KAVAKÇI, Ph.D. (USA)
(Lecturer, George Washington University)
“ “Contestation of Halal and Kosher in USA: Caveats of Halal Production”

12.40-13.00 : Questions
13.00-14.00 : Lunch & Salaat az-Zuhr/Prayer Time

14.00-15.40 Second Session:
UNITY in HALAL STANDARTS
Chief of the Session: Hayrettin KARAMAN, Professor Of Theology (TURKEY)
(A member of GIMDES Science Council)

1. Moulana Abdulwahab WOOKAY (SOUTH AFRICA)
(National Independent Halal Trust of South Africa, CEO)
(The President of the Arbitration Committee of The World Halal Council)
“The Need for a Uniform Halal Standards”

2. Hamdi DÖNDÜREN, Professor of Theology (TURKEY)
(A member of GIMDES Science Council)
“Forbidden Animal and Vegetable Products in Kor’an and Sunnah and ‘Istıhâla’ and ‘Tagayyur’ in these Products”

3. Yusuf Ziya KAVAKÇI, Professor of Theology (USA)
(A member of GIMDES Science Council)
“Comparative Ahl al-Kitab Concept of Mufassirs”

15.20-15.40 : Questions
15.40-16.15 : Tea Break

16.15-17.35 Third Session:
SOCIO-POLITICAL and STRATEGİC POSSIBILITY of HALAL ECONOMICAL SYSTEM
Chief of the Session: Ahmed SAKR, PhD (USA)
(The Manager of Islamic Education Center-California)
(A Member of IFANCA’s Board of Directors)

1. Mehmet ÇELEN (TURKEY)
(Islamic Law Expert)
(Member and Coordinator of GIMDES Science Council)
“Social, Political and Strategic Facility of Halal Economical System”

2. Somchai VIRUNHAPHOL, Prof.Lt.Gen.Dr. (THAILAND)
(The President of Islamic Bank Board of Thailand)
(Director of The Halal Standard Institute of Thailand)
“Socio-political and Strategic Possibility of Halal Economical System: The Case Study of Thailand”

3. Ersin Nazif GURDOGAN, Professor of Economics (TURKEY)
(Lecturer, Fatih University)
“View of Islam on Economi and Interest-free Financial System”

17.15-17.35 : Questions

April 26, 2009.

09.00-11.00 First Session:
APPROACH of PRODUCERS and CONSUMERS to the HALAL CONCEPT and THEIR PROBLEMS

Chief of the Session: Mehmet ÇELEN (TURKEY)
(Islamic Law Expert)
(Member and Coordinator of GIMDES Science Council)

1. Mohammad Mazhar HUSSAINI, M.S., L.D. (USA)
(Chairman, American Halal Foundation (AHF))
“Approach of Producers and Consumers to the Halal Concept and their Problems”

2. Muhammed Munir CHAUDRY, PhD (USA)
(The President of IFANCA)
“Food Producers’ Perspective on Halal Food in the US”

3. Sıtkı ABDULLAHOĞLU (TURKEY)
(ASKON Vice President)
“Approach of Producer to the Halal Concept”

4. Muhammed EFE, Vet. Med. (TURKEY)
(TU-MER Consumer Rights Centre, Chief of Food Committee)
“Approaches of Consumer to the Halal Concept and their Problems at the Present Day”

5. Orhan Demir (TURKEY)
(Member of Health & Food Movement Board)
(Is Halal Certificate Right about Consumer Demand Perspective?)

10.40-11.00 : Questions
11.00-11.30 : Tea Break

11.30-13.30 Second Session:

HALAL CERTIFICATION PROGRAMS in the WORLD
Chief of the Session: Mohammad Mazhar HUSSAINI, M.S., L.D. (USA)
(Chairman, American Halal Foundation (AHF))

1. Ir. H. M. Nadratuzzaman HOSEN, PhD (INDONESIA)
(The President of Indonesian Council of Ulama)
(The President of World Halal Council (WHC))
“Halal Certification Programs in the World”

2. Haji Abdur-Raheem (Omurzakov Kamchybek) (KYRGYTZSTAN)
(The President of Halal Authority of the Kyrgyz Republic.
Technical Committee on Standards Halal of the Kyrgyz Republic)
(Founder and General Manager, Islamic Centre for Religious-Scientific and Medical Studies)
“Halal Activities in Kyrgytzstan”

3. Yaakob B CHE MAN, Professor (MALAYSIA)
(Director of Halal Products Research Institute)
(Universiti Putra Malaysia 43400 UPM, Serdang, Selangor)
“The importance of Scientific Analysis for Halal Certification”

4. Mohammad EL-MOUELHY (AUSTRALIA)
(Chairman, Halal Certification Authority)
“Marketing Halal”
“Experience of Australian Halal Certification Authority”

5. Dr. Abdellatif ELDAW (the UAE)
(Abu Dhabi Food Control Authority)
“Halal Food: What is Needed”

13.10-13.30 : Questions
13.30-14.30 : Lunch & Salaat az-Zuhr/Prayer Time

14.30-16.10 Third Session:
NATIONAL and INTERNATIONAL HALAL MARKET
Chief of the Session: Muhammed Munir CHAUDRY, PhD (USA) (The President of IFANCA)

1. Ehsan SAIRALLY (CANADA)
(Presedent, Halal Product Development Services (HPDS))
“Global Halal”

2. Azudin KHALİD (The UAE)
(Manager, Halal Standards & Systems, International Halal Integrity Alliance)
“Penetrating the Global Halal Food Market”

3. Abdurrahman KAAN (TURKEY)
(President, The MUSIAD Food Commission)
“National and International Halal Market”

16.10 : Reading’s Closing Announcement
Dr.Huseyin Kâmi BUYUKOZER
(GIMDES Presidant)

http://www.gidaraporu.com/helal-gida-ikibindokuz-turkiye_g.htm

Yediğimiz yiyecekleri bile dini görüşümüze uygun olarak seçmemiz gerekiyor demek..

Belki de, bugüne kadar hep ''HARAM'' yedik..

Ne diyeyim, eğer gerçekten hep ''haram'' yediysek, Allah günahlarımızı affetsin..

Bu akşam TV'de Haberlerde bu konudan bahsedildi.

Gözümüz aydın..SN.Merve Kavakçı yakında ''Helal İnsülin''in de kullanılacağını söyledi..

selma er

 
Toplam blog
: 90
: 2676
Kayıt tarihi
: 30.01.09
 
 

Merhaba, Marmara Ünivesitesi İşletme Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum..