Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Helal gıda

Helal gıda
 

Helal gıda denlince akla hemen içinde domuz eti veya yağı olmayan ürünler gelmektedir. Gıdanın üstüne sadece ‘’ icinde domuz eti yoktu’’ yazmak o gıdanın helal oldugu anlamına gelmez. Çünkü haram olan yiyecekler sadece domuz eti ile sınırlı degildir. İslama göre kesilmemiş hayvanlarda yenemez ve haram kategorisine girer.

Ama ne yazık ki gelişen teknoloji, degişen dünya ve kapitalizm’in helal damgasının ülkemizede de yer almasına neden oldu. Ne yazık ki diyorum çünkü bundan cok değil on onbeş yıl önce Türkiye’de genellikle gıdalarr İslama uygun ve helal olarak algılanıp tüketiliyordu. Degişen dünya ile birlikte bu da son buldu. Ülkemizde artık et ve süt ürünleri başta olmak üzere cikolatalar, makarnalar, diş macunları, restorantlar, yağlar ve hatta içtiğimiz suya kadar helal mi haram mı tartışması başladı.

Hatta GİMDES diye bir kuruluş var ve gıdaların İslama uygun olup olmadığını inceleyip helal sertifaksı vermeye başladı. Acıkcası trajikomik bi durum oluştu böyle bir kurumun kurulmasına sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Bu durum şu anlama geliyor yani hergün dışarıdan alıp tükettiğimiz gıdaların birçoğu islama uygun olmayıp haram statüsüne giriyor. Nedeni çok basit gıda üreten bir firma ürünlerin hazırlandıgı kazanları domuz yagıyla yıkıyor ve ürünlerin birçoğuda bu sebeple şüpheye düşüyor. Çünkü koca bir kazana bir damla dahi domuz yagı damlatılsa o gıda tüketilemez hale gelir ve haram olur. GİMDES işte bu nedenle birçok firmaya gidip helal üretim yapılıp yapılmadıgını inceliyor ve İslama uygun üretim yapanlarada sertifika veriyor.

Türkiye’de birde helal ürün satan ‘’HALAL MARKET’’adlı sadece helal ürünleri satan bir market zinciri oluşturuldu Türkiye genelinde 9 şubesi bulunan ‘’HALAL MARKET’’ öyle gözüküyor ki ülkemizde epeyce bir ses getirecek. 

 
Toplam blog
: 6
: 1133
Kayıt tarihi
: 15.11.12
 
 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrencisi ..