Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '11

 
Kategori
Kültürler
 

Hem davulcu, hem zurnacı..

Hem davulcu, hem zurnacı..
 

Sık kullandığım ifadelerimden biri de "Zurnacı" dır.. "Ne zurnacı adamsın" derim samimi görüştüğüm kişilere, havamda olduğumda, mizah saatimin içinde bulunduğumda.. 

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirenler için sahurda uyanabilme kolaylığı sağlayan "Davulcu" geleneğine "Zurnacılar" da ileve ediliyor.. 

Erzurum Belediyesi tarafından Ramazan ayı boyunca görevlendirilmek üzere bu yıl davulcuların yanısıra şeçme ile zurnacı adaylarını belirledi.. 

Vatandaşın sinirini daha da bozmak için herhalde.. 

Hangi partiye mensup Belediye Başkanı olduğunu bilmiyorum ama muhtemelen Ak Parti dir. Önemli değil, CHP de MHP de olsa bu geleneği sürdürür kanısındayım.. 

Sadece Erzurum'da değil, ülke genelinde geleneksel uyandırma servisi hep çalışıyor Maşallah.. 

Maksat, davul-zurna estromanları yaşatmaksa (-ki hiç sanmıyorum) bana göre yerleri Kültür Dernekleridir.. 

"Dan dan dan, çekilin yoldan" misali nedir kardeşim gecenin o saatinde gürültü? "Oruç tutanı var tutmayanı var" demeyeceğim.. Davul, yetmemiş gibi şimdi de zurnacı ilaveli.. 

Arkadaşım, gelişmiş internet çağında "Uyandırma servisi" diye hizmet veren sektörler var artık. Hadi servise bağlanamadınız diyelim, çalar saat ve cep telefonlarınızdan da ayarlayabiliyorsunuz sahura kalkış zamanınızı... Yeterki siz oruç tutmak isteyin... 

Bakmayın siz, vatandaş çoğunluğu da memnun değildir bu tür geleneksel uyandırılma şekline fakat Ramazan'a-Oruç'a saygısızlık olmasın diye yutkunuyor.. 

Elbette kültürlerimizin yaşatılmasından yanayız, yaşatılmalı da.. Geleneklerimizin bazılarını da korumalıyız diye düşünenlerdenim ama ibadetlerimizi de ne olur 19 Mayıs gösterilerine çevirmeyelim. Lütfen.. 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..