Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

HEMA Magadur işçiler tabutlu eylem yaparak yol kapattı

HEMA Magadur işçiler tabutlu eylem yaparak yol kapattı
 

Bir süre eylem yapan işçiler yolu açtılar ve güvenlik şeridinde davul zurna eşliğinde araçlarını parkettikleri Poyraz köprüsü üzerine gittiler.


09 07 2014 Çarşamba

HEMA Dişli Fabrikası'nın sahibi Emin Hattat ile oğlu Emir Hattat'tan yaklaşık 10 milyon liralık kıdem tazminatı ve ücretlerini alamadıklarını belirten işçiler, Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarındaki fabrika önünde tabutlu eylem yaptılar. Halay çeken işçiler, siyah çelenk bırakıp, karayolunu kısa süreyle ulaşıma kapattılar.

150 işçi, sabah saatlerinde aileleriyle birlikte fabrikaya bir kilometre mesafedeki Poyraz köprüsünde toplandı. İşçiler, ellerinde Türk bayrağı, tabut, siyah çelenk ve dövizler olduğu halde E-90 karayolunun güvenlik şeridinden fabrikanın ana giriş kapısına kadar geldi. Fabrikanın giriş ve çıkışlarını kapatan işçiler, burada halay çektiler, işveren aleyhine slogan attılar. Taşıdıkları dövizlerde, 'İşçiyiz haklıyız', 'Başbakanım zenginlere değil fakire sahip çık', 'Çalışma Bakanı göreve', 'Sadaka değil alın terimizi istiyoruz' sloganları atan işçiler, taşıdıkları tabutu ve siyah çelenki fabrikanın kapısına bıraktılar. Bu sırada fabrika içinde iş kazası geçiren bir işçinin ambulansla dışarı çıkmasına kısa süreli izin verilmedi. İşçiler, boş olduğunu belirttikleri ambulansı yumruklarken, bunun kapıyı açmak amacıyla işverenin bir oyunu olduğunu iddia ettiler.

İŞVEREN RANDEVU VERDİ

İşçiler, patronları Emir Hattat'la görüşmeden kapıdan ayrılmayacaklarını belirttiler. Kısa süreli jandarma ekipleriyle sözlü tartışmaya giren işçiler, "Sadece alacaklarımızı istiyoruz, bunun içi patron Emir Hattat'la görüşmek istiyoruz" diye ısrar ettiler. Fabrikanın güvenlik şefi ise Emir Hattat'ın fabrikada olmadığını, yarın saat 11.00'deüç kişilik bir temsilci grubuyla görüşeceğini söyledi. İşçiler bunun üzerine fabrika kapısının önünü açıp, ayrıldılar.

KARAYOLUNU KISA SÜRELİ KAPATTILAR

Aileleri ile birlikte karayoluna çıkan işçiler, bir anda yolu kapatıp, oturma eylemi yaptılar. Polis ekipleri, E-90 karayolunda trafiği kontrollü olarak durdururken, araç kuyruğu oluştu. Araç sahipleri ise korna çalarak işçilere destek verirken, bazı sürücüler de yolun kapatılmasına tepki gösterdiler. Bir süre eylem yapan işçiler yolu açtılar ve güvenlik şeridinde davul zurna eşliğinde araçlarını parkettikleri Poyraz köprüsü üzerine gittiler.

Hema'nın mağdur işçileri adına bir basın açıklaması yapan Osman Kurt, 2004 yılından 5 maaş, 2006 yılından 6 maaş, Hema'nın iflas gösterilmesiyle birlikte kıdem, ihbar ve sosyal haklarını alamadıklarını söyledi. Kurt açıklamasında, "Yeni kurulan şirkete vaatler verilerek getirilen arkadaşlarımıza geçmişe dönük maaş kıdem ve tazminatları ödeniyor. Dönmeyip dava açanlar ve haklı davasını kazanan arkadaşlarımız bitmek tükenmek bilmeyen iflas, erteleme davaları ile oyalanıyor" dedi.

 
Toplam blog
: 151
: 648
Kayıt tarihi
: 05.10.08
 
 

Kısa öz geçmiş: Gecenin kara yüzünde dişlenirken çığlıklar bir kadının sancılarının sükunete durd..