Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '15

 
Kategori
Danışmanlık
 

Hemen iş planı hazırlamak için 4 neden

Her zaman söylediğim şeydir, Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin %24’ünün iki yıl içerisinde, %51’inin dört yıl içerisinde ve %63’ünün altı yıl içerisinde yok oluyor. ABD’de ilk faaliyet yılı içerisinde yok olan şirketlerin %65’inin bir iş planı yok.

Geçenlerde okuduğum bir çalışmaya göre yazılı bir iş planı olan şirketlerin, yazılı bir iş planı olmayan şirketlere göre satışlarındaki artış %50, karlılıklarındaki artış ise %12 dolaylarında imiş.

İyi bir iş planı hazırlandığında büyüme fırsatları gözle görülebilir bir şekilde ortaya çıkacağından yol haritanız daha da detaylanmış olacaktır, fırsatları önceden görerek belirleme şansınız artacaktır.

Aynı zamanda, gerektiğinde dış kaynak bulmanızı çok daha kolaylaştıracak bir araç sürekli olarak elinizin altında olacaktır.

Daha yılın başında olduğumuza göre eğer hala bir iş planınız yoksa hemen hazırlamakta, varsa hemen güncellemekte işiniz geleceği için büyük yarar sağlayacaktır.

Bugüne kadar iş sahiplerine, “Neden İŞ PLANI yapmadıklarını” sorduğumda aldığım yanıtlar genelde aşağıdaki başlıklarda toplanıyor:

İş Planı’na, işe ilk başladığım veya finansman ihtiyacım olduğunda gerek var:  En büyük yanılgılardan bir bu konu, çoğu iş sahibi iş Planı’nı bir işe başlama veya girişim döneminde kullanılan bir araç zannediyor. Halbuki, iş planı işin her aşamasında, işimizin el kitabı, yol haritası olarak elimizin altında olması gereken, sürekli güncellenmesi şart olan bir araç.

Unutmayın, varmak istediğiniz noktayı bilmiyorsanız izleyeceğinizin yolun da önemi yoktur.

İş planı hedeflerinizi belirleyen, ve o hedeflere varmak için izlenmesi gereken yolu gösteren stratejik bir dokümandır.

İş Planı yazmama gerek yok, her şey zaten kafamda: Yazılı hale getirilen bir iş planı işin sistematik bir yapıya dönüşmesinin ilk adımıdır. Kafanızdan çıkıp yazılı hale gelen plan, işin sizsiz olarak kendi kendisine yürümesinin başlangıcı olacağından sizin başka fırsatları gözlemlemenize olanak sağlayacak, işin günlük taraflarından ziyade stratejisi ile ilgilenmenizi sağlayacağından getirisi daha fazla olacaktır.

İşim o kadar çok ki, iş planı yapmaya vaktim yok: İşiniz aslında muhtemelen iş planınız olmadığı için çok ve bir sistem kuramamışsınız demektir bu. Aslında bu duruma gelmeden iş planı hazırlanmış olması gerekirdi ve daha fazla gecikmeden hemen iş planı hazırlamaya başlanmalı. Bir sistem, bir model geliştirmeli ki işi büyümeye devam edebilsin.

İş planı yazmanın anlamı yok çünkü işim sürekli değişiklik gösteriyor: Aslında sürekli gelişen işiniz değil, çevresel faktörler, değişen çevre işinizin değişmesini gerektiriyor. Ancak unutulmaması gereken nokta, “siz müşteriden önce değişmezseniz” yok olursunuz. İyi bir plan, veya planlama alışkanlığı sürekli ileriye baktığından bu değişimleri zamanında görerek doğru yolda kalmanızı sağlayacaktır. Ve yine unutmayın, her plan yapıldığı andan itibaren yanlıştır, onun için sürekli olarak güncellenmelidir.

Evet, hemen oturup iş planı hazırlamaya başlamanın tam vakti.

Tufan Karaca

 
Toplam blog
: 165
: 788
Kayıt tarihi
: 27.12.08
 
 

30 yıldır uluslararası yöneticilik ve zaman zaman da akademisyenlik yapmaktayım. ..