Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Hemşinli'nin organik çayına GDO'lu fiyat

Hemşinli'nin organik çayına GDO'lu fiyat
 

Rize'nin Hemşin İlçesinde üretilen organik çay.


Bundan bir kaç yıl önce başladı organik çay muhabbeti Hemşin'de. Çayımız organik olacak, fiyatı artacak, fabrika kurulacak, her evden bir kişi işe alınacak vs.

İktidar partisinin ilçe teşkilatı yerel seçimler öncesi en büyük kozu olan Hemşin'e fabrika kurulması hamlesiyle ve bir çoğu havada kalan vaatleriyle bütün ilçeyi organik tarımın hayatlarını kurtaracağına inandırdılar.

Rize'de fabrika olmayan tek ilçeydi Hemşin. Ve Hemşinli de bu hayalini gerçekleştirmek için bilinçli bilinçsiz ne gerekiyorsa yapmaya hazırdı. Yaptı da. Bütün çay müstahsilleri sözleşme imzaladılar organik tarıma geçeceklerine dair.

Nitekim fabrika kuruldu. Faaliyete geçti. Ama Hemşinli'nin organik tarım hakkında hiçbir fikri yoktu. Ne demekti organik tarım? Avantajları dezavantajları nelerdi?Kimyasal gübre kullanmazsan organik olur. Tek bilinen buydu.

Hemşinli bıraktı kimyasal gübre kullanmayı. İlk yıl rekolte neredeyse yarı yarıya düştü. İlk yıl olur böyle dediler. Seneye artar o dediler. Beş senedir artmış değil, neyse....

Her evden bir kişi işe alınacaktı. Hala bekliyor gençler iş iş diye, neyse...

Fiyatı artacak dediler. Diğerleri 1 alıyorsa siz 2 alcaksınız dediler, hala bekliyor Hemşinli, neyse...

Dekar başı desteklemelere diyecek bir şey yok. En azından onda dürüst davranmışlar.

Hemşinli kibardır, Hemşinli uysaldır, Hemşinli duyarlıdır, Hemşinli adam gibi adamdır.

Peki bu insanlara bu yapılır mı? Normal üretim yapan bir kişiyle organik üretim yapan bir kişi aynı iş gücünü harcar. Organik çay üreten bir kişinin gübre maliyeti de daha fazladır. Ortalama 1 kg çayın fiyatı marketlerde 14-15 TL civarındayken Organik Hemşin Çayı'nın 400 gr'lık paketi bile bu fiyatın üzerindedir. Çaykur'un diğer fabrikalardan ettiği zararı bu küçük ilçenin insanlarına ödetmek ne kadar ahlakidir, sormak lazım. Üretirken organik üreten Hemşinli fiyat konusunda GDO'lu duruma düşürülmüştür.

Yetkililer, siyasiler ya da her kimse bu işle uğraşan kişiler. Acilen bu ayıplarını düzeltsinler.

 
Toplam blog
: 22
: 984
Kayıt tarihi
: 08.06.12
 
 

1987 Rize Hemşin doğumluyum. KTÜ - Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Halen Rize- Kalkandere'de Sı..