Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '18

 
Kategori
TV Programları
 

Henry, Fatih, Jonathan, Kenan

Henry, Fatih, Jonathan, Kenan
 

VIII. Henry


Yıllar önce  Kral VIII. Henri ve döneminin senaryolaştırıldığı The Tudors (2007-2010) adlı diziyi izlemiştim. Dizi dört sezon sürdü ve her sezon için yaklaşık on bölüm çekildi. O vakit bölüm başına harcanan paranın 3.5 milyon dolar olduğunu hatırlıyorum.
 
Toplam harcanan para yaklaşık 150 milyon dolar belki daha fazla. Dizi oyuncuları ve canlandırdıkları karakterler üzerinden yüzlerce spekülasyon üretildiği için dizinin bütçesinden çok kendisi konuşulmuştu..
 
Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisi için önce rakam konuşuluyor. Peki, önce para konuşmak doğru mu? Değerlendirme için liste başına mı alınmalı? Doğru değerleme nasıl yapılır?
 
Dizinin ilk bölümü için 2 milyon dolar harcanmış. Günlerce harcanan emeğin onlarca dakikalık bir çıktısı için bu kadar para harcanması dudak uçuklatıcı gelebilir ama sanırım sektör bunu gerektiriyor. Set. Kostüm. Dekorasyon. Ekip. Oyuncular.....  Üstelik elimizde İngiltere'dekine benzer feodal yapılar ve arazilerde yok. Yoksa nasıl çekeceksin diziyi?
 
Bu açıdan bakıldığında kaynaklar da imkanlar da kıt ve dışa bağımlı. Savaş sahneleri için atlı ekipleri bir düşünün! Bu bakımdan dizinin sürdürebilirliği soru işareti. Proje için büyük diyemem ama tarihi diziler için önemli bir adım olduğunu söyleyebilirim.
 
Unutmadan, Henri'yi, Jonathan Rhys Meyers oynamıştı. Resimdeki portre, Henri'ye ait. Yani Jonathan ile hiç alakası yok:) Hikaye de tarihsel gerçeklikten ziyade kraliyet ve içindeki entrikalar ekseninde..
 
Umarım, Fatih'in gençliği ile hiç alakası olmayan Kenan'ın dizideki performansı (sürekli kadınla ilişkilendirilen) entrika ekseninden stratejik kararlar alma merkezine kayar.. 
 
 
 
Toplam blog
: 6
: 562
Kayıt tarihi
: 24.03.15
 
 

•Tarih Yazımı  •Avrupa'da Tarih Eğitimi ve Öğretimi  •Avrupa Bütünleşmesi Tarihi  •XX. Yüzyıl Avr..