Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Murat ATİLA

http://blog.milliyet.com.tr/murat_atila

11 Mayıs '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Hep Hastalıklar bulaşacak değil ya. Bulaşıcı olduğu iddia edilen 8 davranış

Hep Hastalıklar bulaşacak değil ya. Bulaşıcı olduğu iddia edilen 8 davranış
 

Esneme ve kahkahanın bulaşıcı olduğu söylenir. Peki bunlara benzer bulaşıcı davranışlar var mı?
İşte insanlar arasında hızla yayılan 8 davranış:
 
1-MUTLULUK

Kahve Smile.jpg

Online ifade duyguları( hem olumlu, hem olumsuz) bulaşıcıdır. Facebook'un bugüne kadar yapmış olduğu en büyük çalışmalarından biri iki yılda 1 milyar mesajın duygusal içeriğini incelemek oldu. Yazılım her yazının duygusal içeriğini analiz etmek için kullanıldı. Ortaya çıkan sonuçlar duyguların bulaşıcı olduğunu göstermiştir. Olumlu duygusal mesajların olumlu duygusal tepkiyi sağladığı, olumsuz mesajların olumsuz duygusal tepkilere neden olduğu görüldü. 

2-ANKSİYETE

worry-boy-300x224

Anksiyetenin bulaşıcı olduğu ve genellikle velilerden çocuklarına geçtiği yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Araştırmayı yürüten Prof. Dr.Thalia Eley'e göre: " Velinin yaşadığı kaygının çocuk tarafından gözlemlenip öğrenilmesi kaçınılmazdır. Sorun ile başa çıkabilmek için biraz risk alınabileceği çocuğa gösterilmelidir. Çocuk ve ergenlerde anksiyeteti azaltmak için evde yapılacak pek çok şey vardır."

3-KABALIK (NEZAKETSİZLİK)

Kabalık Potansiyeli

Yapılan bir çalışma iş yerinde kabalık ve nezaketsizliğin bulaşıcı olabileceğini göstermiştir. Kaba bir davranış sergileyen birinden bu davranışı daha sonra tekrar yapmasını beklemek olasıdır. Bu beklenti bu insanların daha sonra diğerlerinden daha fazla kaba davranışlar sergilemelerine neden olmaktadır. 

4-KAHKAHA

 
 
Yapılan araştırma kahkaha atıldığı zaman karşıdaki kişinin yüz kaslarının gülmeye hazır hale gelerek hafifte olsa kasıldığını göstermiştir.
 
Çalışmanın yazarlarından olan Prof. Dr.Sophie Scott şunları ifade etmektedir: "Güldüğünüz zaman tüm dünyanın sizinle güldüğünü hissedersiniz.Bir insanla konuşurken onun sesini, yüz hareketlerini kopyalama durumunda oluruz. Yapılan çalışmada kahkanın, gülmeninde karşıdakini etkilediğini göstermiştir."
 

5-RİSK ALMAK

Borsada Yatırım Yaparken Uyulması Gereken Kurallar
 
İnsanlar risk almaktan kaçındıkları bir durumda başkalarının risk alıp almamasına bakarak hareket etmektedirler.
 
Bu önermenin sahiplerinden Dr. Shinsuke Suziki şunları ifade etmektedr: " Bir risk almak yada riskten kaçınmak genelde başkalarını o durum karşısında aldıkları tavra göre belirlenmektedir. Örneğin, bir finansal piyasa alanında hisse seneti alımına yönelik risk alma yada almama durumu diğer yatırımcıların risk alma durumunun gözlemlenmesi ile ortaya çıkabilir."

6- ESNEME

Large_article_yawn

Esnemenin bulaşıcı olduğuna dair genel bir kanı vardır. Hatta bu yazıyı olurken bile esneme kelimesinin geçmesi sizi esnemek zorunda bırakabilir. Esnemenin aynı aile üyeleri, arkadaşlar ve en son aybancı kişiler arasında yaygın olduğu tespit edilmiştir. Ancak esnemeye karşı herkes aynı duyarlılıkta olmayabilir. Empati yeteneği fazla olanların esnemeye karşı daha hassas olduğu söylenebilir. Sizde şimdi bir arkadaşınızın yanında esneyerek onun için bir empati testi yapabilirsiniz. Yada Google görsellere esneme yazarak, esnemekte olan insanların resimlerine bakabilirsiniz. Kısa süre içinde esnediğinizi göreceksiniz. 

7-GÜLÜMSEME

Güzelliğin iksiri gülümseme

 

Birine gülümsemeye karşılık geri gülümsenmesi otomatiktir. Çünkü neredeyse fark edilmeden yapılan bir refleks haline gelmiştir. Ancak dikkat edilirse geri gülümseme herkeste görülmemektedir. Bu oran %50 civarındadır.  Buna karşılık, kaş çatana karşı kaş çatma ise pek görülmez.

8-TİTREME
 
titreme ve ishal nedenleri
 
Birisini titrerken görmek kendinizi üşüyormuş gibi hissetmemiz için yeterli olabilir. Araştırmayı yöneten Dr. Neil Harrison şunları söyledi: "İnsanlar derinlemesine sosyal varlıklardır. Karmaşık toplumlarda birlikte çalışmak ve yaşayabilmek insanın yeteneklerindendir.- Empati kurmak, başkalarının duygularını ve düşüncelerini anlamaya borçluyuz. İnsanlar kendilerine sıcak yada soğuk görünenlere karşı tutumlarını belirlemekte olduklarına dair araştırmalar da bulunmaktadır."
 
Kaynak: http://www.spring.org.uk/2016/04/8-behaviours-contagius.ph
 
Murat ATİLA
Klinik Psikolog
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 39
: 124
Kayıt tarihi
: 12.02.16
 
 

Murat ATİLA Klinik Psikolog- Aile Danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danı..