Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '15

 
Kategori
Deneme
 

Hep iyiyi en iyiyi seçmek vicdansız bir seçimdir

Hep iyiyi en iyiyi seçmek vicdansız bir seçimdir
 

Şu iyi-kötü, güze- çirkin muhabbetini yıkalım. Dünya böyle kurulmuş olabilir; ama biz istersek böyle devam etmez. İnsanlıktan bahsediyorsunuz. Ben birinizin bile çirkini, bakımsızı, fakiri seçtiğini görmedim. Konuşurken bile. Yazılarımız asla dilek değil. Seçmek iyiyi seçmek, biliyorum ama bu da çok vicdansız bir tanım.

Mecbur değilsiniz tabii ki. Ayının biriyim dersin her haltı yersin. Yani hani insanım diyorsunuz ya o nedenle kendimde bunları söylemeye hak görüyorum. İnsan olmak vicdani sorumluluklar yükler. Normal davranamazsın. Brad Pitt isen, Angelina Jolie’yi hak ediyorsan bile güzel olmayan fakir bir köylü kızını alırsın. Bunu yapmazsan nolu? Hiçbir şey olmaz, insanlık iddiasında bulunamazsın. Çünkü Angelina Jolie yerine fakir köylü kızını almak insanlıktır. Angelina Jolie’yi alıp fakir köylü kızları da güzel demek sahtekârlıktır.

Yanlış anlaşılmasın, bu bir zorunluluk değil; nasıl daha iyi insan olacağınızı söylüyoruz. Angelina Jolie varken bakımsız, pek de güzel olmayan fakir köylü kızını niye alasın ki. O zaman insanlık iddiasında bulunmayacaksın. Jolie’de her şey zaten hazır değil mi? Hazıra konuyorsun yani. Biraz da sen yarat. Al köylü kızını, akla pakla, güzel elbiseler giydir, okut eğit, ondan bir Angelina yaratmaya çalış; olabildiğince tabi. İnsan olmak o kadar kolay bir şey değil ki… Nedensiz çirkinle, fakirle evleneni görmedim. Davul bile dengi dengineymiş. Davul kafalı insanların işi. Siz seçmeyince sizin altınızdakiler de seçmiyor; hatta kimse seçmiyor hayatın çöplüklerine atılıyorlar.

“Güzel bir karım var” Çok büyük marifet… Yakışıklılığını kullanmışsın. Paranı, şöhretini, mevkiini… Yalanlarınla kandırmışsın. Dengini bulmuşsun yani. Helal olsun lan sana! Hayriye teyzenin evlenememiş kızını al, insan olduğunu biliyim. Güneşinizden karanlıklar yararlanmıyorsa insanım diyemezsiniz. “Ama onu seviyorum” Çünkü manken gibi, herkes sever.

İyiyle güzel ile konuş, zenginin sofrasına otur sonra kalk insanım de. İnsanlık ayrı bir değer. Sakın ola herkese insan demeyin. İnsanlar farklı bir sınıf. Abuk sabuk ahlak öğütlerinden bahsetmiyorum. Şimdi Brad Pitt dünyanın en güzel kadınını almak varken çirkin bir köylü kızını alsa nolur. Nolacak insan olur. Sayesinde köylü kızı da insan olur. Bu tür davranışlar bazılarının iddia ettiği gibi aptallık değildir.

Yani tercih hakkımız varsa seçim özgürlüğümüz de var; insani davranabiliriz mesela. Oysa klasik literatürde seçmek beğenileni seçmek şeklinde yer alıyor. Ve insanlar kendilerinden aşağı olanı da beğenmiyorlar. Beğenmek ayrımcı bir davranış, beğenilmeyenin çöpe atılmasına neden olur. Gelin bu sözde insanlara bir insanlık dersi verin. Aşağıdan seçin; kalburun altından. Burada merak edilen iki durum ortaya çıkacak. İlki seçilmediklerini gören Angelina Jolie’ler ne yapacak. İkincisi kendileri de eleğin altında olan ama aşağıdakileri seçmeyen şuna buna güvenerek yukarı bancınan maydanozlar Jolie’ler kapıdan kovunca beğenmedikleri tombul kıza nasıl kul olacaklar. Beğenmek denilen illetin ayrımcı davranışlarından insanları kurtarmak istiyoruz. Herkes iyinin/güzelin peşinde. Diğerleri ne yapacak. Paran var değil mi, herkesi alırsın. Kerim Korkut getirsin yenidünya düzenini de nah alırsın! Şuna bak şuna, elini cebine atıyor; bu benim. İnsanlarımı tezgâhtaki armut gibi seçtirmem!

Temenniciler tekkeye; yazılarımız yenidünya düzeninin yapı taşlarıdır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..