Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '21

 
Kategori
Tarih
 

Hep vatan için

Büyük liderler, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderleri yaptıkları büyük işleri neden yaptılar? Hep vatanları için, milletleri için. Mesela Büyük İskender’i ele alalım. Balkanların büyük kısmını, bütün Anadolu’yu, bütün Ortadoğu’yu, bütün Kuzey Afrika’yı fethetti. Yetmedi. Ta Sibirya’ya gitti. Soğukla, karla, kışla savaştı. Yetmedi. Hindistan’a gitti. Hintlilerle savaştı. Bütün bu savaşlarda ordusunun üçte ikisini kaybetti. Neden? Hep Mekadonya  için, hep vatanı için, hep milleti için. Peki ama bunda acaba kişisel hırslarının (ambition), yükselme, hükmetme, baş olma, büyük olma duygularının hiç mi rolü yok. Bu başarıların getireceği şan, şöhret, şeref gibi duyguların, taht, saray, para, kadın gibi maddi şeylerin, egosunun, hiç mi etkisi yok? Hayır, yok, sadece vatanı milleti için gecesini gündüzüne kattı, ömrünü heba etti mi diyorsunuz? Diyebilirsiniz. Her fikir muhterem, fikirlere saygımız var. Hele bir de aydın, elit, mürekkep yalamış, lisan bilen, bilgiişlemden falan anlayan, ağzı iyi laf yapan takımındansanız.

Sezar’a bakalım. O da Roma etrafındaki ülkeleri, Kuzey Afrikada’ki ülkeleri, Anadolu, Ortadoğu, Mısır vb ülkeleri fethetti, fethetmediklerine  hükmetti. Ne için? Hep vatanı, milleti için. Öyle mi? Kişisel hırslarının, egosunun, hükmetme duygusunun, elde ettiği, edeceği maddi imkanların hiç mi rolü olmadı.

Napoyon’a bakalım. Bütün Avrupa’yı fethetti. Neredeyse Rusya’yı da alacaktı. Ne için? Wellington Dük’ünü yenebilseydi belki İngiltere’yi de.  Ne için? Ekmek Kuran çarpsın hep vatanı milleti için, hep Fransa için diyebilirsiniz. Bu arada etnik kökeni Fransız da değildir ha; ayıptır söylemesi kendileri Korsika’lıdır.

Daha örnek çok da.. Hadi birazda yakın zamana gelelim. Hitler’i geçiyorum. Stalin’e bakalım. Kanaatimce Stalin olmasaydı Bolşevik ihtilali başarılı olamazdı. Gaddardı, zalimdi falan ama tam bir liderdi. Bence Stalin olmasaydı Ruslar Hitler’i de yenemezdi, Berlin’i de alamazdı, yani Rusya İkinci Dünya Savaşından galip çıkamazdı. Tabii kişisel görüşüm. Diğer yandan, Stalin en az Hitler kadar zalim, acımasızdı. Bir görüşe göre savaş ve sonrası dahil, on milyon, bir görüşe göre yirmi milyona yakın vatandaşını öldürdü veya kamplarda, hapishanelerde şu veya bu şekilde, işkencede, hastalıktan, gıdasızlıktan vb ölmesine sebep oldu. Ama sonunda başarılı oldu. Bütün bunları neden yaptı? Hep vatanı, milleti için. Öyle mi? Peki kendi egosunun, hırslarının dünyaya hükmetme arzusunun, bu olmasa bile dünyanın en güçlü devletinin kurucusu ve başkanı olma hedefinin bütün bunlarda hiç etkisi olmadı mı?

Daha pek çok örnek verilebilir. Belki istisnalar da vardır. Ama tarihteki siyasi liderlerin hepsinin değilse tamamına yakınının elde ettiği başarılarda, kişisel hırslarının, (ki bu hırslar ta küçük yaştan itibaren kendini belli etmeye başlar), egolarının, sonunda elde edecekleri güç, maddi imkanlar, saraylar, taçlar, kadınlar, gemiler, itibar, saygı gibi faktörlerin de etkisi olmuştur; ama birinci derecede ama ikinci derecede ama üçüncü derecede. Tabii ki konumları imparator, kral, devlet başkanı, ordu komutanı, parti başkanı gibi siyasi konumlar olduğu için, elde ettikleri başarılardan kendilerinden başka devletleri, milletleri, vatandaşları da büyük ölçüde etkilenmiş, yararlanmışlardır.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..