Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hepatit aşıları

Hepatit aşıları
 

Hepatit karaciğer iltihabıdır. A, B, C olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Virüs yoluyla bulaşan bu hastalık toplu yaşam yerlerinde ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde hastalık oluşturur. Hepatit A daha seyrektir ve yakın temas ile kolay bulaşır. Hepatit B ve C kronik, çok yaygın, hayatı tehdit edici özellikleri bulunur. Hepatit B'nin bulaşma şekli sadece kan ve vücud sıvılarıyla (ter, sperm, vajinal akıntı...) olabilir. Hepatit C kan yoluyla en sık bulaşan hepatit türüdür. Karaciğer dışında deri böbrek ve tükrük bezleri gibi organlarada zarar verebilir. Hepatit B ve C'li anneden doğum ile beğe enfeksiyonun geçme ihtimali yüksektir.
Hepatit enfeksiyonları akut (ani) veya kronik (süregelen) başlangıçlı olabilir. Genel grib benzeri, soğuk algınlığı bulguları (üşüme, titreme, burun akıntısı, ateş, eklemlerde yorgunluk, kırgınlık hissi...) ile başlayan hastalık hastayı yanıltabilir. İştahsızlık, mide bulantısı, idrarda renk değişikliği, karın ağrıları, cilt ve göz renginde sararmalar kısmen tanıya götüren bulgular olabilir. Hepatit B geçiren erişkinlerin %50'sinde herhangi bir bulgu veya belirti görülmeyebilir.

Gelişen sağlık teknolojisiyle bir kısmı iyileştirile bilen hepatit hastalığına en iyisi yakalanmamaktır. Zamamnında alınması gereken bir kaç ufak tedbir, artık sizi bu enfeksiyondan korumak için yeterli olacaktır:
-Yakın temastan kaçınmak,
-Toplu malzeme kullanımından kaçınmak,
-Cinsel ilişkide korunmak (prezervatif kullanılmalı),
-Tek eşlilik,
-Aşılanmak.

Aşı uygulamaları Hepatit A ve B için yapılabiliyor. Ölü virüslerden imal edilen bu aşılar kolun üst kısmından uygulanmaktadır. Yan etki olarak hafif kızarıklık ve şişme yapabilir. Ciddi allerjik reaksiyon gelişme riski son derece düşüktür. Ancak allerjik bünyeye sahip bireylerde, ateşli hastalık geçirenlere aşı uygulaması yapılmaz.

Hepatit A aşısı iki doz halinde ve ikincisi ilkinden altı ay sonra uygulanır. Şu anda devletimizin aşı programına dahil edilmediğinden sadece bu hastalıktan korunmak isteyenler tarafından özel olarak yapılmaktadır.

Hepatit B yenidoğanlara doğduğu ayda ilk doz, ikinci ayda [DifteriBoğmacaTetanoz(1nci doz)] ile ikinci doz ve altıncı ayda [DBT(3)] ile 3ncü dozu uygulanır. Yani aşılama şekli 0, 1, 6ncı aylar olacak şekilde 3 dozdur. Doğumunda aşı yapılmamış, daha önce bağışıklanmamış, yada bağışıklanıp bağışıklanmadığı sürüncemede olanlar ile haliyle bağışıklığının sürüp sürmediğini bilinmeyen bireyler de yapılacak bir kaç test ile bağışıklılığını kontrol ederek gerekirse bir doz daha veya sıfırdan üç doz uygulaması yapılarak bu hastalığa karşı koruma sağlayabilirler.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..