Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Hepimiz enkaz altındayız

Hepimiz enkaz altındayız
 

Şirinevlerde az önce 6 katlı bir bina kendi kendine çöktü. İçim kan ağlıyor.

Bir mühendis olarak, herhangi bir afet yokken, böyle bir facianın karşımıza çıkması için hangi ihmallerin ardı ardına eklenmesi gerektiğini bildikçe üzüntüm kat kat artıyor.

Mühendislik ilkelerine göre hesaplanmış ve bu ilkelere göre inşaa edilmiş, kontrolü yapılmış, ruhsatı verilmiş bir yapının kendi kendine yıkılma olasılığı yoktur.

Bir yapının kendi kendine yıkılması için:

Hesaplarının yanlış yapılması,
Hesapları doğru yapılmışsa, malzemeden çalınması,
Malzemeden çalınmadıysa, kalitesiz malzeme kullanılması,
Kalitesiz malzeme kullanılmadıysa, kötü işçilikle inşaat yapılması,
Kötü işçilik yoksa, inşaat sırasında projeye uyulmaması ve daha sonrasında binayı denetleyen denetçinin görevini yerine tam anlamıyla yerine getirmemesi,
Yukarıdaki koşulları sağlamayan binalara ruhsat veren yerel yönetimlerin vurdum duymazlığı Mühendislik kontrolleri ve hesapları yapılmadan fazladan kat ilave edilmesi, dikey taşıyıcı elemanların kırılarak eksiltimesi ve bu işleme maruz kalan yapının denetimsizliği art arda gelmelidir.

Deprem gerçeğini konuştuğumuz bu yıllarda, şiddetli depremlere karşı yapıların dayanıklı olmasını sağlayacak mühendislik ilkelerinin göz önüne alınarak inşaa edilmesinin zorunlu olduğu yenilenirken, daha da önemlisi, mevcut yapıların daha da güçlü hale getirilmesi, can ve mal kaybını ortadan kaldıracak şekilde oranım ve güçlendirme çalışmaların bir an önce yapılması gerektiği konuşulurken, ne yazık ki, herhangi bir doğal afet etkisine maruz kalmayan yapıların olduğu yere göçmesi kabul edilemez.

Bu facialar kesinlikle kaderimiz değildir, inşaa öncesi veya sonrası uygulanacak mühendislik çalışmalarıyla göçmesi engellenebilir, göçme potansiyeli taşıyan yapılar belirlenebilir ve güvenle oturulacak duruma getirilebilir.

Artık bu ülkede 3-4 ayda bir kendi kendine çöken yapı haberi duymak istemiyorum.

Gerekli önlemleri almak hepimizin görevidir...

Fotograf: milliyet.com.tr

 
Toplam blog
: 136
: 1494
Kayıt tarihi
: 16.02.07
 
 

Yaşam ışığını 1968 yılında Bafra’da gördü. İnşaat Mühendisi ve aynı sektörde yazılım geliştiren bir ..