Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Hepimiz pargalıyız, hepimiz ibrahimiz!

Hepimiz pargalıyız, hepimiz ibrahimiz!
 

Pargalı İbrahim'in boğulma sahnesi unutulmazlar arasında yerini aldı.


Pargalı İbrahim.

Sılasının yetimi İbrahim. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra Osmanlı Devleti’nin ikinci adamı.

Padişah ile arasında kimi tarihçilere göre su sızmıyor, cinsel tercihlerin harmanlandığı senaryolar muhtelif(!)

 

Özellikle dış politika’da ve iç isyanların bertaraf edilmesinde başarı kazanmış. Padişahın kardeşi ile evlenme olanağı yakalamış, elde ettiği güç ile kendini padişah ile eşdeğer görme hatasına düşmüş; hırsının kurbanı olarak “Makbul İbrahim paşa”lıktan “Maktul İbrahim Paşa” olarak tarihteki yerini almış...

 

            Devlet-i aliyenin bekası için iftar yemeğine çağrıldıktan sonra dilsiz cellatlar tarafından boğularak öldürülmüş.

 

Osmanlı ve cumhuriyet tarihi incelendiğinde devletin bekası için her devirde Maktul İbrahim Paşa’nın kaderini paylaşan onlarca örnek bulmak olasıdır.Muhteşem Yüzyıl'da belki o zamanın çoğu yok, azı var..

 

Konjöktür değişince devlet için bir zamanlar “makbul”  olanlar zamanın ruhuna göre “maktul” olarak tarih sayfalarında yerlerini alırlar.

 

Kuşkusuz günümüzün “maktul” paşalarının uykusunda boynu vurulmuyor, ya da dilsiz cellatlara boğdurulmuyor, araçlar çağın gereği değişti. Bavullu gazeteciler(!) World sayfaları, CD'ler vs.,vs.. Bir zamanlar makbul olanlar, küresel ve yerel değişimi kavrayamayıp direnenler,  “maktul İbrahim paşalar” olarak oyundan atılıp “torba davalar” ile mahpushanelere tıkılıyorlar.

 

İdamlar, siyasi cinayetler, suikastler ve dahasına girmeden okurun tarihsel birikimine bırakalım ayrıntıları.

 

Çok şükür(!) insanlık uzayda koloniler kurmaya hazırlanırken, zamanımızın pargalılarına İbrahim Paşa’ya biçilen sonu uygulamak olası değil; “idam” cezası yok! On yirmi otuz  ya da yüz yıl sonra bugünün dizilerini yazacak olan senaristler Pargalı İbrahim Paşa ile paralellikler kurar mı, Meral Okay’lar çıkar mı bilinmez ama bilinen bir gerçek var; her devrin Pargalı İbrahimleri şanlı tarihimizde bolca mevcuttur!

İyi seyirler...

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..