Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Hepimiz turist kızlarız

Hepimiz turist kızlarız
 

Şimdi çıkıp “hepimiz turist kızız” mı diyeceğiz.

Oysa hepimiz biraz “cinsel tacizci” değil miyiz?

Tur rehberleri eşliğinde gezilmesi gereken yerlerden birisi de Taksim savanasıdır. Ülkenin en geniş safari sahalarından biridir. Çok çeşitli türlerin bir arada yaşadığı Taksim savanası, zaman zaman toplu turlara kapatılmakta, tehlike oluşturacak türlere karşı sürekli güvenlik kuvvetleri hazır bulundurulmaktadır.

Modern safari amacıyla Taksim savanasına yapılan turlar, özellikle akşam saatlerinde tehlikeli olabilmektedir.

Havanın kararmasıyla birlikte özellikle bayanlara saldırmaktan çekinmeyen insanımsı canlılara karşı bölgeye gelen ziyaretçiler uyarılmakta, tur rehberlerinden ayrılmamaları gerektiği söylenmektedir.

Tüm başlıklar aynı bugün. Utandıran sahneleri bize yaşatan bir grup insanımsıdan bahsediyor gazeteler.

Sanki Kenya’da safari yapan bir turist kafilesinin bir insanımsı sürüsünün saldırısına uğraması olayını haber olarak veriyorlar...

Şehir Magandası diye isimlendiriveriyoruz onları.

Yine günahlarımızı yükleyip Tanrıya kurban ettiğimiz günah keçileri

Yine kolayca çizilen eşgaller,

Yine bizden olmayan, başkaları....

Onlar biziz oysa, BİZ...

Onlardan hepimizde birer parça ekli.

Hepimiz, cinsiyeti erkek olan bir toplumun kadın ve erkekleriyiz.

Cinsel taciz, yalnızca Taksim’de değil ülkenin her köşesinde var. Sadece yabancı turistlere değil, cinsiyeti kadın olan tüm insanlara karşı uygulanmakta.

Kadını utandıracak, küçük düşürecek her turlu söz, davranış, cinsel içerikli talep, dokunma, hepsi cinsel taciz olabiliyor.

Cinsel taciz, eşitsiz bir güç ilişkisinde, güçlü olan erkeğin fiziksel olarak zayıf olan kadına karşı cinsel talep dayatmasıdır.

Bunu yalnızca abartılı bir yansımasını gördüğümüz Taksim olayına indirgemek eksik olacaktır. Taksim’deki olayın temelinde, alkolün etkisiyle dışa vuran ama hemen hepimizin içinde gizli olan “erkekçilik” yatıyor bence.

“Eğitim şart” nasihatlarıyla geçiştirilebilecek kadar sığ bir konu değildir erkekçilik geleneği.

“O zamanlar, bu durumu tanımlayacak bir kelimemiz bile yoktu. Adına ‘hayat’ diyorduk.” - Gloria Steinem

Medeni ülkelerde cinsel taciz bu şekilde değerlendiriliyor iken bizde hala adına “hayat” deniyor (biz hala “o zamanlar”ı yaşıyor olmalıyız) maalesef... biz de 57 ytl ile serbest kalınabilen bir kabahat, cinsel taciz. Tecavüzün bile sıradanlaştığı ülkemizde cinsel taciz önemli bir suç olarak görülmüyor ne yazık ki...

Cinsel taciz, kadın bedeninin erkeklerin denetimi altına alınmasıyla başlar. İnsanımsıların ayak izleri kadar eskidir yani. Değişmeyen bir yazgı olarak öğretilen bu toplumsal cinsiyetçilik, kadınların kaderi olmaya devam ettiği sürece medeniyet bizden hep uzak kalacaktır.

Bir yanda erkek arkadaşının yanından kucaklayıp götürdüğü bir kadın olacak diğer yanda sokakta başka bir erkeğe baktı diye taşlanan kadına kocalık yapacak...

Erkekçi ahlak anlayışı ve gelenekleri ayakta tutmak için büyük bir çaba harcanıyor ülkemizde. Bu çabayı kadınlı erkekli hepimiz yapıyoruz.

Kadınları zavallı, mağdur vs görüp, onlara el uzatma amacında değilim. Pek çok kadın da ne yazık ki erkekçi olduğundan dolayı ben kadınları değil, erkekçi olmamayı savunuyorum.

Köleliğe karşı verilen savaşlarda köle sahiplerinin askerlerini de köleler oluşturuyordu biliyor musunuz?

Bu yüzden erkekçiliğe karşı bir düşünce savunurken erkekçi kadınları da görüyor ve üzülüyorum elbette.

Bu yüzden erkeklere karşı kadınlardan taraf değilim. Ben erkekçiliğin olmadığı medeni bir toplum istiyorum sadece.

Taksim’deki bu insanlar, striptiz yaparak elinde kalan o son şeyi, ruhlarının çıplaklığında hüküm süren erkekçiliklerini pazarladılar. Abartılı ve kaba bir şekilde yaptıkları için gündemimize oturdular.

Şimdi çıkıp “hepimiz turist kızız” mı diyeceğiz.

Oysa hepimiz biraz “cinsel tacizci” değil miyiz?

Alizarin’den sevgilerle...

 
Toplam blog
: 105
: 7006
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Ereğli - Konya Gazi Lisesi (yatılı) - İstanbul Üniversitesi İşletme (İng) Fakültesi - Ressam ve A..