Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '11

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Hepimize ''çip'' çakacaklar!

Hepimize ''çip'' çakacaklar!
 

Bu çip takma (ÇAKMA)meselesi MEKATRONİK DEVRİMİN ilk aşaması!..


Kim ne derse desin: İnsanlık gıdanın çevresinde döner! İnsanların var olmasının temel iki şartı vardır: Yemek ve su! (Tabiat Kanunu bu. İnsan kanununu sallamaz!) Hayvanlar var olduğundan beri, insan var olduğundan beri ve tarih boyunca bütün ekonomik ve askeri mücadelenin tek nedeni bu ikisidir. 

Aslında bu son yüzyıla kadar ‘sadece’ gıda üzerinde hesaplar yapılmıştır. Su pek önemsenmemiştir. Yada bizim gibi, cennetin ortasında yaşayan, ‘ayrıcalıklı insanlar’ için, anlamı ‘kavranamamıştır’ da denebilir. 

İnsanları gıda içinde yüzünce ona gerekli değeri de, stratejik önemi de veremeyebiliyor. Tarımsal üretimin hiçbir kolunda hırsla ve bir şeyler başarma gayretiyle çalışmamışız. Tarla kendi kendine versin de biz kahvede semirelim diye çoğumuzun aklı tembelliğe işlemiştir. Bu sebepledir ki; dilimizde bile “tarlanın vermesi” mantığı gelişmiştir. Artık işin ucundan tutmayı biraz becerenler ise “tarladan almayı” fark etmiş olsa da bu alma işine heveslenenler çok azdır. 

Onun içindir ki bizler ne bitkisel ne de hayvansal tarımda bir yerlere gelememişiz. Hep “verilenle” yetinmişiz. 

Bu ‘yetinmeci tutumun’ bir nedeni de bolluk-bereket olabilir. Veren, hiçbir dönem vermeyi esirgemeyince bizler de istememişiz. İsteme kültürü gelişmemiş. 

Biz ne istemeyi bilmişiz, ne de sahip çıkmayı. Biz sahip çıkmayınca her köşe tutanın olmuş. Dağını, tepesini, ovasını, yaylasını vermişiz. Önceleri: ‘İmtiyaz’ diyerek almışlar, demiryolu yapacağız demişler almışlar, köprü yapacağız demişler almışlar, fabrika, liman yapacağız demişler almışlar... Almışlar oğlu almışlar. Ala-ala bitmez demişiz, ama sonuna gelmişler. Kuru kuruya götürmüşler. Sıra suyuna gelmiş: Çoğunu pislettik “su filan kalmadı” -deyip anca kendimizi avutuyoruz!- ama geriye kalanların da başına birer şirket oturmuş, akan sudan para kesiyor... Gayet normal değil mi? Adam girişimci! Kardeşim! Serbest piyasa ekonomisi var! Sana mı soracak? Su da bitince, bu çakallar neye çökecek? 

Siz daha uyuyun! Yakın bir gelecekte, bu uyanıklar hepimizin burnuna birer vana takacak. Vananın ucuna da bir saat bağlayacak, ki ne kadar havasını soluduğunu görsün. 

Ne oldu? Kızdınız mı? Niye kızıyorsunuz ki? 

Devletin havası bu, öyle babanın ayranı gibi kullanmak var mı? Yasa çıkarıp vanayı takacak, hava saatini kafadan herkese çakacaklar! 

Ben taktırmam diyenleri duyuyorum. Onlara da diyorum ki: Sen önce çipi çaktırmamayı başar, vanayı sonra görüşürüz. 

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ 

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..