Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hepimizin kabusu iş görüşmeleri!

Hepimizin kabusu iş görüşmeleri!
 

İş görüşmeleri hepimizi telaşlandırır. Aklımızdan yüzlerce soru geçer ve panik içinde doğru cevapları bulmaya çalışırız. Acaba ne giysem? Gideceğim yeri de pek bilmiyorum, bulabilirim umarım. Ne soracaklar ? Kendimi en iyi şekilde nasıl ifade edebilirim? Bunun gibi yüzlerce soru… Muhtemelen daha önce pek çok kez okuduğumuz, "mülakatta başarı^" vb yazıları, kitapları aklımızdan geçirir veya yeniden okuruz. İş görüşmelerinde başarılı olmak için ilk izlenim olarak görünüş ve beraberinde dersimize çalışmış olmak, yapacağımız iş ve firma hakkında bilgili olmak kuşkusuz çok önemlidir. Ancak yeterli midir? Çoğu zaman yeterli değildir.

Burada iş görüşmelerimizde içinde bulunduğumuz ruh hali ve bunun başarımıza yansımasından bahsedeceğim.. Görüşmeye gitmeden önce kendimizi ne kadar rahatlatmaya çalışsak ta genellikle, görüşme gerçekleşmeden gerginlikten kurtulamayız. Belli etmediğimizi düşünsek de çoğu zaman bu durumu karşımızda ki kişi/kişiler fark eder. Peki kendimizi rahatlatmak ve başarılı olmak için ne yapacağız?

Öncelikle görüşmeye en iyi şekilde hazırlanmalıyız. Her iş görüşmesinde sorulan belli bir takım sorular vardır. Bu sorulara görüşmeye gitmeden hazırlanmak ve gerekirse bir yere yazarak cevaplarınıza çalışmak sizi bir ölçüde rahatlatacaktır. Nedir bu sorular? Örneğin "kendinizi bir cümleyle nasıl tanımlarsınız? Kendinizde en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özellikler nelerdir? Neden bu alanda çalışmak istiyorsunuz veya neden bizim firmamız?" gibi. Bu sorulara vereceğiniz cevapları önceden hazırladığınız zaman gerginliğinizin azaldığını hissedeceksiniz. Görüşme esnasında cevapları unuttunuz diyelim. Sakin olun ve o an size mantıklı gelen cevabı güzel cümlelerle karşınızdakine sunun. Hobilerinizde genellikle sorulan sorular arasındadır. İlgi çekici yanlarınızı ön plana çıkarın. ^"Benim ilgi çekici bir uğraşım" yok diye düşünmeyin! Düşünün, mutlaka bulacaksınız. Kendinize güvenin ve bu güveni karşınızdakilere hissettirin. Siz kendinize güvenmezseniz başkaları da size güvenmez.

Görüşmeye giderken de görüşme sırasında da şunu aklınızdan çıkarmayın, bu görüşme sizin için önemli olabilir, evet. Ancak olumlu bir sonuç çıkmasa da önemli değil. İnanın dışarıda sizi bekleyen onlarca belki de yüzlerce fırsat var. Ve olumsuz bir sonuç olsa da önemli değil. Bir daha ki sefere her şey daha da güzel olabilir. Bu da sizin için bir deneyim olmuş olur. Yani iş görüşmesine hayati bir önem yüklemeyin. Bu sizi daha da panikletir. Şunu unutmayın, bu görüşmenin sonuçları yalnızca sizin oradaki davranışınıza değil karşınızdaki kişilere de bağlı. O nedenle kendinize gereksiz yere yüklenmeyin. Görüşme bitti, evinize dönüyorsunuz. Artık rahatlama zamanı. Bir yandan sonucu beklerken diğer yandan yeni fırsatlar aramaya devam edin. Şimdilik bu kadar! Başarı sizinle olsun..

 
Toplam blog
: 13
: 3256
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

Merhaba. Ben İlknur Özkan. On yıldır çeşitli konularda amatör olarak deneme ve hikaye yazıyorum. Bur..