Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Sağlık
 

Hepinize bol 'hayır'lı bir yıl dilerim

Hepinize bol 'hayır'lı bir yıl dilerim
 

Geçtiğimiz sene, hepimiz için gerçekten çok zorlu ve üzüntü dolu bir sene oldu. Her şeye rağmen bu yıl içimizdeki kırıklıkları sarıp, yeni bir başlangıç yapmaya ne dersiniz?
 
Geçmişi geride bırakıp bugünümüzü hatta şu anımızı neden doya doya yaşamayalım? Mesela bu sene ne istediğimizi daha iyi düşünelim ve özellikle bu konuya daha çok önem verelim.
 
İş hayatında ne istiyoruz? Lider olmak, takipçi olmak ya da kalabalık etmek?
 
Lider olmak ve özgün çalışmalar üretmek istiyorsanız, size bazı yöntemlerden söz edeceğim. Bundan sonra her hafta Perşembe günleri, iletişim alanında farklı bir konuyu ele alacağım. Böylece hep birlikte yeni bir konuyu irdeleyeceğiz.  
 
Mesela, bu sene 'hayır' demeyi öğrenelim!
 
Kendi programımızı kontrol edelim. Kendi planımız ve amaçlarımız doğrultusunda zamanımızı yönetelim. Başkalarının bizim zamanımıza saygı göstermelerini sağlayalım.
 
'Evet' diyerek onay aldığımızı ve çevremiz tarafından daha çok sevildiğimizi düşünürüz. Oysa 'hayır' demesini bilmeyen kişi karşıdakinin söylediklerine uyar,' hayır' demesini bilirsek, ‘evet’imizinde kıymeti artar. 'Hayır' dedik diye çevremizden 'bencil, anlayışsız, kötü' gibi sıfatlar duyabiliriz. Kulaklarımızı bazen tıkamasını bilmeliyiz.
 
Başkalarıyla aynı fikirde olmak zorunda değiliz
Her şeyden önce kendimize olan saygımızı kaybetmemek için kurallarımız çerçevesinde 'hayır' diyebilmeliyiz.
 
Mesela, 'hayır' diyemeyen çocukları ele alalım. Arkadaş grubundan dışlanmamak için madde bağımlılığına yönelebilir. Yani 'hayır' demenin bir ayrıcalık olduğu çocuk yaşta öğretilmeli.  
 
'Hayır' deme zarafeti
Karşımızdakini incitmeden, ses tonumuzu ve beden dilimizi ayarlayabilir ve doğru kelimeleri seçerek bunu yapabiliriz. Nedeniyle birlikte 'hayır' dediğimizde karşımızdaki bizi anlamalıdır. Anlamıyorsa da kurallarımızın olduğunu tekrar belirtmemizde fayda var.
 
'Hayır' dediğimizde neler mi olur?
Özgüvenimiz artar, karar verici taraf oluruz, 'evet' dememizin değeri artar. İşlerimiz belli bir düzene girer, kontrol edilmekten öte, bizi gerçekten anlayan ve saygı duyan insanları ayırt edebiliriz.
 
Söylemesi kolay da iş 'hayır' demeye gelince tökezliyorum diyorsanız, birkaç yoldan söz edelim.
 
Bu hafta sonu olmaz, bunu düşünmem lazım.
Üzgünüm yapamam ancak belki haftaya bir gün ayarlayabilirim.
Yapmak isterdim ancak, inanın programım müsait değil.
Şu anda seninle konuşamayacağım, yarın erken kalkmam lazım.
Sana borç verip veremeyeceğimi, bu ayki ödemelerime baktıktan sonra söyleyebilirim.
Seninle vakit geçirmek hoşuma gidiyor fakat gideceğimiz yerlere hep sen karar veriyorsun ve oraya gitmek istemiyorum.
 
Örnekleri çoğaltabiliriz. Çünkü bazen 'evet' demek bize itibar kaybettirebilir. İtibar kaybı yerine 'hayır' demek bize çok şey kazandırabilir.
 
'Hayır' deme sanatı
Aynı habercilikte olduğu gibi 5N1K kuralını kullanabiliriz. “Neden, nerede, ne zaman, niçin, nasıl ve kime” hayır diyeceğimizi iyi bilmeliyiz.
 
Mesela bir istekle karşılaştığımızda, eğer konu ile ilgili uygunsa kendimize şu soruları sorabiliriz:
 
Kendimizi kapana kısılmış gibi değil, olumlu düşünüp, istediklerimize ve yapacaklarımıza odaklanarak cevaplayalım.
 
• Ne istiyorum?
• Beni neler mutlu eder?
• Kimlerle birlikte zaman geçirmekten zevk alıyorum?
• Nerede ve nasıl davranmalıyım?
• Sevgim, inandıklarım, değerlerim ve sorumluluklarım ile kimlerle, nerede, nasıl birlikte olmalıyım?
 
Hatalı algılardan uzaklaşmalıyız, 'hayır' demek bizi kaba bir insan yapmaz. Çünkü 'hayır' cevabını, karşımızdakini incitmek için vermeyiz. Sadece seçeneğin bize uygun olmadığını iletmek için kullanırız. Yani 'hayır' diyerek doğru, dürüst ve adil davranmış oluruz.
 
Hayat sana limon veriyorsa sende limonata yap
Bu durum sadece limonları nasıl limonataya çevirebileceğimizle ilgilidir. Başarı isteyen birinin önünde 'hayır' kelimesi bir engel teşkil etmez.  
 
Bu hayat bizim ve sevmediğimiz, yapmak istemediğimiz, yaparsak mutsuz olacağımız bir şeyi sırf karşımızdaki istiyor diye yapmamalıyız. Yapmama nedenimizi nazik bir şekilde açıklamamız yeterli olur.
 
Kimseye bir şeyleri ispat etmemiz gerekmiyor. Karşımızdaki ile ilişkilerimiz zarar görebilir düşüncesiyle 'evet' dememeliyiz.
 
Unutmadan; 'hayır' dediğimiz için özür dilemek zorunda değiliz. Bu iletişim savaşlarına davet çıkartmaktır. Bu konuyu önümüzdeki günlerde ayrıca ele alacağım.
 
2017 yılında her 'hayır' dediğinizde bunu ajandanıza not edin. İlerleyen günlerde inanın bu durum çok daha kolaylaşacak ve farklı yöntemler de geliştireceksiniz.
 
Değerli olduğunuzu aklınızda tutun. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, kendinize öyle davranın. Kendinizi sevin, yapmak istediklerinize odaklanın, seçimlerinizi yapın, sevdikleriniz ile zaman geçirin ve enerjinizi doğru kullanın. Kısaca her söylediğiniz 'hayır' kelimesi hayatınıza değer katsın.
 
Yeni bulduğunuz yöntemleri de bana yazın lütfen.
 
Esra Öz
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..