Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '09

 
Kategori
Dünya
 

Her 5 saniyede 1 çocuk açlıktan ölüyor, bir ninni söyleyin.

Her 5 saniyede 1 çocuk açlıktan ölüyor, bir ninni söyleyin.
 

http://extreme.pcgameshardware.de/starving-child-4


http://www.youtube.com/watch?v=Iad7Z7iY_B8

İlk önce yukarıdaki linkten Rusça ninniyi dinleyin lütfen. Sonra aşağıdaki gazete haberini okuyun.

“BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, üç gün sürecek zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada 1 milyar insanın açlık sorunuyla boğuşmasına seyirci kalınamayacağını belirterek, "Sadece bugün itibarıyla 17 bin çocuk açlıktan ölecek: Her 5 saniyede bir çocuk, yılda ise 6 milyon çocuk açlık yüzünden can veriyor" dedi.

Ban, FAO Genel Müdürü Jacques Diouf’un çağrısına uyarak zirve öncesinde 24 saat oruç tuttuğuna da değinerek, "Bir gün hiçbir şey yemeyerek oruç tutmak hiç de kolay olmadı. Ama pek çok insan için aç olmak günlük gerçeklerden biri konumunda" diye konuştu.

Diouf’un başkanlığındaki açılış oturumunda, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de hazır bulundu.

Türkiye ziyareti nedeniyle açılışa bizzat katılamayan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun mesajı ise Senato Başkanı Renato Schifani tarafından okundu.

Napolitano, mesajında, 2009’da 1 milyar insanın açlıkla boğuştuğuna işaret etmesinin ardından, "Ekonomik ve finansal krizle birlikte tablo daha da dramatik bir hal almıştır. Bu dramı umursamamak olanaksızdır. Yaşanan ekonomik ve finansal kriz, zenginlik ve refahın ancak adil bir dağılımla anlamlı olabileceğini ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.“

Lütfen sayın şimdi benimle beraber, 1, 2, 3, 4, 5 bitti, çaresiz küçücük bir yürek başını kara toprağa koydu şimdi. Kendimi içimden tutup çarpmak geliyor çaresizliğimin yüzüne. Dilim ustura kesmiş, öfkem ellerimde nefrete dönüşüyor.

Ne varsa yıkıp, kırıp dökmek istiyorum. Herşey anlamsızlaşıyor birden, herşey siliyor kendini. Ìçini bin anlamla doldurduğum hayat, sessiz bir monoloğa dönüşüyor. Sözcüklerim yutmuş dilini. Acaba ben bu yazıyı bitirene kadar dolacak mı içimin mezarlığı, küçücük ruhların terkettiği minicik bedenlerle. Hadi şimdi son nefesinde yine minik bir feryad, durdurun bunu. Adını ne koyarsanız koyun ama durdurun. Engel olun. Açlık soykırım yapıyor sessizce ve insanlık seyrediyor dünya arenasında. Her 5 saniyede küçük bir beden düşüyor, toprağın ölümlere doymayan rahmine.

Çaresizsiniz değil mi benim gibi? Bir yürek atışı daha yitti şimdi. Sustu küçücük kara dudaklar. Hayat bırakın gülmeyi, ağlamayı bile çok gördü onlara. Acaba hayat mı çok gördü ağlamayı, yoksa herşeyi yağmalayan, fütursuzca talan eden egolar mı? Ìçimin derinlerinden kıvrıla kıvrıla akan hayat ırmağının suyu kesiliyor artık. Hissediyorum, içim çölleşiyor. Etiyopya, Sudan, Nijerya, Afganistan, Bangladeş, Somali, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Brundi... Kara Afrika´nin kara kaderi değişmiyor. Alnına bağlamış yaslı analar gibi kara bezi. Susuz, kıraç topraklardan ölüm yeşeriyor boy boy. Yaşlı kıtanın susuzluktan çatlamış dudaklarında ölümler çiçekleniyor her mevsim. Sudan´da halk silahlanıyor. Para silaha veriliyor. Sudan’ın sorunlu Darfur bölgesinde yaklaşık 6 bin çocuk askerin bulunduğu bildiriliyor .

Bir haber yine gerçekliğini gözüme sokmakla kalmıyor, sanki beynime çakıyor çıplak gerçekliğini. "Dünya genelinde 852 milyon insan açlık sınırı altında yaşıyor. Her yıl 6 milyon çocuk açlıktan ölüyor."

Finans piyasalarındaki krizin etkisi

Uluslararası finans piyasalarında yaşanan kriz nedeniyle talebin düşmesi, böylelikle de tarım sektöründe fiyatların artmaması bekleniyor. Ancak Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü Müdürü Joachim von Braun’a göre, madalyonun bir de diğer yüzü var. Braun'a göre, uzun vadede tarım alanında yapılacak yatırımlar için sermaye bulmak daha da zor olacak.

Alman hükümetine eleştiri

Bankaları kurtarmak için sunulan paranın çok küçük bir bölümünün kalkınma yardımlarına ayrıldığını belirten Dünya Açlara Yardım Derneği Başkanı Ingeborg Schaeuble, Alman hükümetini eleştirdi. "Yaklaşık bir milyar aç insan olması, insanlık için utanç verici bir durum. Üstelik bankalara kıyasla bu insanların yaşanan felakette hiç bir suçu yok" diyen Schaeuble, zengin ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere tarım alanında yılda en az 10 milyar euro daha fazla yatırım yapmasını ve ticaretin adil olmasını talep etti.

Nina Werkhäuser (Deutsche Welle / Berlin)

Ah ulan ölüm, ah ulan Azrail elimden gelse senin canını da ben alırdım. Bir haber yine “ Dünya çölleşiyor, küresel ısınmanın etkileri gözle görülür değişimlere sebeb oluyor. “ Malesef artık topraklar eskisi kadar cömert değil. Genetiği daha çok ürün vermesi için değiştirilmiş olsa da tohumların, topraklar yorgun düştü yılların süregelen istilasına. Herşey sahteleşti, herşey çoraklaşt tıpkı insanlar gibi. Biliyor musunuz? Bioyakıtlar açlığın asıl sebebi. Nasıl mı?

Biobenzin nedir, hiç duydunuz mu?

Biobenzin, buğday şekerpancarı, patates ve mısır gibi bitkilerden elde edilen motor yakıtıdır. Brezilya da şeker kamışı ile uygulaması olup Türkiye de de 1 tesis mevcuttur. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Biobenzin işi Fermantasyon reaktörü ve bakterili bir ortam olup canlı ve işletilmesi zor yatırımı ağır bir sistemdir. Evet buğday şekerpancarı, patates ve mısır gibi bitkileri kullanıp biobenzin yaparak insanlığı açlığa mahkum edenler bunu masum bir amacın ardına gizliyorlar. Dünyayı daha az kirletiyormuş.

Biodizel Nedir?

Biodizel, genellikle bitkisel yağlardan (kanola yağı, aspir yağı, soya yağı, pamuk yağı ayçiçeği, ve palm oil) bunun yanı sıra bitkisel atık yağlardan
(evsel atık yağ - endüstriyel atık yağ askeri yemekhaneler, üniversite yemek haneleri vb tüketimlerden kaynaklanan atık yağlar) hayvansal yağ (mezbaha, balık yağı, tavuk yağı gibi ) trans esterifikasyon yöntemi ile üretilen dizel araç yakıtına verilen addır.

Bazılarımızın rahatı için onların rızkı yakıta dönüştürüyor. Ve lanet olası açlık ruhlarını söküp alıyor, sadece bir deri bir kemik kalmışların, son kalp atışlarını gasp ederek. Artık buğday ekilmiyor çünkü kanola bitkisinin tohumu daha elverişli biodizel üretmeye ve fiyatıda buğdaya göre daha pahalı. Üretim azaldığı için buğday fiyatları sürekli yükseliyor.

Biodizelde kullanılacak yağ fiyatları.
* Kanola yağı 643 USD Kanada (Litvanya ve Romanya´da biraz daha ucuz.)
* Soya 550 USD Amerika menşeili
* Palm oil 450 USD Malezya
* Pamuk 550 USD Türkiye Tüm ürünlerde Kdv hariçtir.
*Bitkisel atık yağ 300 USD Yerel

1 ton buğdayın uluslararası borsa fiyatı 300 - 400 USD arası.

Buğdayın Türküsü

Halkım ben, parmakla sayılmayan

Sesimde pırıl pırıl bir güç var

Karanlıkta boy atmaya

Sessizliği aşmaya yarayan

Ölü, yiğit, gölge ve buz, ne varsa

Tohuma dururlar

yeniden

Ve halk, toprağa gömülü

Tohuma durur bir yerde

Buğday nasıl

filizini sürer de

Çıkarsa toprağın üstüne

Güzelim kırmızı elleriyle

Sessizliği burgu gibi deler de

Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde.

Pablo Neruda

Hadi tüm dünya anneleri, bir ninni söyleyin şimdi, başı toprağa düşmüş küçük bir bedenin ruhu, daha huzurlu uyusun sonsuza dek. Bu günde 17.000 çocuk gömdük vicdanlarımıza. Bir ninni söyleyin. Çok uzakta bir çocuk ağlıyor, ne olur bir ninni söyleyin.

 
Toplam blog
: 50
: 901
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

    ..