Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Her anı Müzik olan Yaşam

Her anı Müzik olan Yaşam
 

Burcu Göker ve Kanada Calgry Üniversitesi'nde Prof.Edmond Agopian Konser sonrası


Burcu Göker ve Hyumhwa No uzun yıllar beraberce ikili keman olarak birçok dinleti yaptılar. Bu dinletilerin çoğu Paris'te, ama bir kısmı da masteclass ve festivaller için gittikleri Fransa ve İsviçre'deki etkinliklerde gerçekleşti. Burcu ve arkadaşı Fransa'da Türk toplumunun davetlisi olarak birçok milli bayramımızda sahne aldılar ve müzikleri ile 23 Nisan, 29 Ekim törenlerini canlandırdılar. Gerçekten çok uzaklardan gelen iki çocuğun bu anlamlı bayramlarda beraberce verdikleri bu konserler dinlenmeye değerdi.

Burcu ikili konserlerin yanısıra orkestra konserlerinde de yer almaya başlamıştı. İlk gittiği sene önce Paris Konservatuarlar Birliğinin orkestra seçme sınavlarına girerek adı geçen orkestrada çalmaya hak kazandı. Burada belirteyim Paris'te 20 bölge belediyesinin herbirinin ayrı ayrı konservatuarları var ve bu konservatuarlar dünyaca tanınmış bestecilerin isimlerı ile anılıyor. Bütün konservatuarlar bir birliğe bağlı ve hepsinin sınavları bu merkez  tarafından yapılıyor. Bu sınavlar sonunda verilen diplomalar da bu Konservatuarlar Birliğinin diploması oluyor. Aynı şekilde orkestra seçmeleri de her sene aynı birlik tarafından yapılıyor ve bu sınavı geçenlerin ikinci bir eleme ile orkestrada yerleri tesbit ediliyor. Bütün bu bilgiler bizim orada olduğumuz 1996 ile 2004 yılları arasındaki döneme aittir. Bundan sonra değişmiş olabilir. Konservatuarlar Birliğinin orkestrası her ay Paris'in en ünlü konser salonları olan Salle Playel, Salle Gaveu salonlarında muntazaman konserler veriyordu. Bu şekilde bu orkestralarda çalan genç öğrencilerin sahne deneyimi arttığı gibi, Paris halkı da herbiri profesyonel müzisyenler kadar  deneyimli olan bu gençlerin çaldığı müzikleri dinleyerek müzik zevklerini tatmin ediyorlardı. Burcu bir süre sonra  bu orkestranın yanısıra başka orkestralarda da sınava girerek görev almaya başladı. Bu orkestraların sınav tarıhleri ve şartları konservatuarlarda ilan ediliyor ve Burcu bunları dikkatle takip ediyordu. Kısa sürede Paris 12.Bölge Senfoni Orkestarası, Maurice Ravel Gençlik Orkestrası, Paris Gençlik Senfoni Orkestarası, E.N.M.A  Orkestarası çaldığı orkestralar listesine eklendi. Aynı anda o kadar çok orkestra ile çalıyorduki metroya bindiğimizde birçok genç onu tanıyor ve herkesle selamlasıyordu. Ben kim olduklarını sorduğumda çeşitli  orkestralardaki arkadaşlarını tanımış oluyordum. Bu arada ben de hergece ayrı salonlarda konserlere giderek müzik  bilgimi arttırıyordum. Benimle birlikte Paris'te yaşayan Türk öğrencilerimiz ve Türk aileler Burcu'nun en iyi dinleyicileri idi. Büyük bir  dikkatle Burcu'nun konserlerini takip ediyorlar ve bundan büyük zevk alıyorlardı. Birbirini tanımayan birçok kişi böylece birbirini tanımış ve güzel arkadaşlıklar doğmuştu. Zaman zaman Paris'te yaşayan bir aile bu konserlerde tanıdğı bir öğrenci ile iletişim kuruyor ve bir konu danışıyordu. Bu arada Paris'te giyim atölyesi olan Türk firmalar Burcu'ya en son diktikleri tuvaletlerini göndererek sahna kıyafetlerimizi de karşılıyorlardı. Ortak dili müzik olan inanılmaz dayanışmalı bir toplum yaratmıştık.

Orkestra konserlerinden başka Burcu'nun kiliselerde, hastanelerde ve yaşlılar yuırtlarında, çocuk yuvalarında verdiği resitalleri anlatmadan geçemeyeceğim. Paris'te  kiliselerde konserler verilir. Bunlar okulların düzenlediği orkestra konserleri olduğu gibi kişilerin kendi bulduğu resitaller de olabilir. Özellikle noel  zamanlarında bu konserler artar. Bu konserlerin yanısıra hastaneler, yaşlılar yurdu, çocuk yuvası gibi sosyal tesisler de bu tür konserler yapılır. Dikkatimi çekti. Paris'teki bir çok hastanede giriş holunda bir kuyruklu piano vardır. Hastane konserleri, girişteki holde yapılabildiği gibi kalkamayan hastalar için koğuşlar dolaşarak da yapılabilir. Gene Paris'te bir sene Burcu, Dünya Müzik Günü etkinliği çerçevesınde Hopital Rochiild'de böyle bir konser vermiş, Doktor  ve hemşireler eşliğinde Çocuk, Yanık, Kanser Ünitelerini tek tek gezmiş ve oradaki hastalara müziği ile mutluluk dağıtmaya çalışmıştı. Aynı şekilde birçok kereler Yaşlılar yurtlarındaki yaşlılara konserler vermişti. Özenli giyimleri, itina ile hazırlanmış saçları ile hemşireleri eşliğinde salona gelen çok yaşlı kişiler Burcu ve arkadaşlarını büyük zevkle dinlemişler ve konserin ardından verilen tanışma davetinde mutluluk ve sevgilerini defalarca teşekkür ederek belirtmişlerdi. Bu konserleri Burcu ve arkadaşları bazen 3 lü.bazen 2li, bazen de 4 lu gruplar olarak veriyordu. Yaşlılar yurtlarında verilen konserler kadar zevkli olan bir diğeri de Anaokullarında verilen konserlerdi. Gene öğretmenleri eşliğinde salona gelen birbirinden yaramaz, tatlı miniklerin müzik karşısındaki coşkusu görülmeye değerdi. Tabii bütün bu konserlerin repertuarları da birbirinden farklı oluyordu. Zira yaşlı ile çocuğun müzik zevki farklı oluyor. Kısacası heranı Müzik olan bir yaşam sürüyorduk Paris'te.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..