Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her asansöre binmeyin derim

Her asansöre binmeyin derim
 

www.aliozdemir.net


Hasbelkader 35 yıldır elektrik, elektronik sektörünün içinde olan bir kişiyim. Bu sektörde çırak, işçi, teknisyen, öğrenci, öğretmen, araştırmacı, yazar olarak bulunmuş bir vatandaşım.

Ukala, komplocu olarak nitelemeyiniz. Sizlere bazı konularda temel bilgiler vermeye çalışacağım.

Türkiye’de bulunan 77 milyon insanımız, 18 milyon ailemiz, yüz binlerce işyerimiz; elektrik, elektronik, bilgisayar sektöründe her yıl 50 milyar dolara yakın bir zarar etmekte, başka bir deyişle kazık yemektedir.

Kablo, anahtar, priz, şalter, bobin, kontaktör, termik, sigorta, bara, kondansatör, klemens, motor, selenoid valf, zaman rölesi, koruma rölesi, sayaç, sınır anahtarı, programlı röle, trafo, sensör, ısıtıcı, soğutucu, kompresör, lambavb. gibi donanım birimlerinin büyük bir bölümünde “gerçek/dürüst” TSE, CE, ISO kalite belgeleri yoktur. Uzakdoğu ülkelerinde ürettirilmiş ya da rasgele ithal edilmiş 5. sınıf, standart dışı ürünler hem dayanıksız hem de enerjiyi israf etmede / verimsiz kullanmada rekortmen türdedir.  

Sokak aralarındaki seyyar satıcılarda bile niteliği belirsiz her türlü elektrikli-elektronik eşya/malzeme kolayca satılabilmektedir. Eczaneler dışında ilaç satışı yapılamazken inanılmaz derece sağlıksız/tehlikeli elektrikli ürünlerin her yerde satılabilmesine kimse dur demiyor.

Üzülerek belirteyim ki evlerimizde, iş yerlerimizde, asansörlerde, vinçlerde, hatta taşıtlarımızda kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların çoğu iş kazasına / ölüme yol açabilecek onlarca risk taşımaktadır.

Az enerji sarf eder diye satın aldığınız, Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş ledli aydınlatma gereçlerinin çoğu etiket değerinde yazan miktarın 4-5 katı fazla enerji tüketmektedir.   

Son günlerde güncel konu haline gelen asansörlerin elektriksel donanımlarının çoğunun standart dışı markalardan oluştuğunu isteyen herkese kanıtlayabilirim.

Dürüst çalışan markalar, firmalar yok değil. Ancak kaliteli ürünlerin fiyatı yüksek olduğundan pazardan aldıkları pay çok düşüktür.  

Binalardaki asansörlere bakım yapan, apartmanlarla yüksek fiyatlı yıllık bakım sözleşmesi imzalayan firmaların çoğu için olumlu sözler edemeyeceğim.

Bu yazıda isim ve marka belirterek birkaç konuya daha girebilirim. Ancak işin ucunda yok edilme / öldürülme riski vardır. Can güvenliğimi kimse sağlamayacaktır. Türkiye’de birilerinin ayağına basmak çok risklidir. Zira hukuk yerine mafyatik yöntemler kullanılmaktadır.

Bu yazıyı belki devlet yetkilileri okurlar da elektrik, elektronik, bilgisayar sektöründeki kalitesiz donanımlara dur derler.

“Siyaset yapıyor” saldırısında bulunacaklar çıkabileceği için mesleki ve teknik eğitim okullarında okutulan derslerin teknolojik gelişmelerin ne kadar gerisinde kaldığı konusuna girmeyeceğim.  

Son olarak her asansörü kullanmayın diyorum. Bu sayede belki teknik servisler daha bilimsel işler yapmaya başlarlar.   

 

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

aozdemir53@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..