Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '07

 
Kategori
Felsefe
 

Her canlı ölümü tadacaktır...

Her canlı ölümü tadacaktır...
 

Nefis ölümü, genelde dinlerde pek yok. Kastedilenin beden ölümü olduğunu düşünüyorum ama olsun.

Her canlı ölümü tadacaktır uyarısı bana her zaman, bir hatırlatmadan çok "Öleceksin dikkat et!" gibi bir uyarı olarak söylendiği hissi gelir. Çünkü gelişimimizin bir döneminde dinler farkındalığa katkıyı bu tür korkuları öne çıkararak ve ölümden sonra yaşam konusunu korkuya dayandırarak sağlamıştı. Bunun yanlış olduğunu belirtmiyorum, tam tersine bir dönem zorunlu bir aşama olarak görüyorum.

Yeniçağda arzu edilen, korkular kullanarak farkındalığı geliştirmekten çok aydınlanma ile gerçekleştirmek. Bu çağda ölüm ve sonrasına daha yumuşak, masalsı ve kabul edilebilir yaklaşımlar gelmesi bundan. Bazı eski dogmaların hala aynı cümlerleri kullanarak korkuya dayalı farkındalık terbiyesi geçici.

Bu ve bir çok nedenle ölüm artık bir korku olmaktan çok "vuslat" yani sevgiliye ulaşma haline gelecektir. Bir çok konuda olduğu gibi bu konununda başlangıcını tasavvuf felsefesi ve sufizm de görüyoruz. Sufizm, dinin geçmişte kalan yönleriyle çatışmadan kendine özgü yöntemlerle din içinde kalarak dinlerin yeniçağ düşüncelerine yakışır biçimde dönüşmelerine katkıda bulunmuştur.

Sufizm, yeniçağ için şiddetin de karşısına ne koyulması gereklerini göstermiştir. Bu nedenlerle sufistleri önemsiyorum. Daha da ilginç olan Mevlana nın yaşarken bir tarikat olma isteğinin olmamasıydı. Bu da yeni çağ düşüncelerinin en ilginç dikkat çekenidir, yeniçağda topluluk, tarikatların yerini bireysel özgür iradeye dayanan biraradalıklar alacaktır.

Mevlana'nın ölümünden sonra birinci derece akrabaları onun fikirlerini tarikatlaştirarak, medreseleştirerek günlük yaşamlarında kazanca dönüştürme istekleri olmuş fakat bu çok tutmamıştır.

Sufizm saydığım tüm nedenlerle geleceği ve ölümü dönemimize en uygun değerlendiren düşünce biçimi oalrak değerlendirilebilir. Konuya dünyanın ilgisini de bu şekilde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Secret diye bilinen ve daha başka yeni dönem öğretileri de bazı kaynaklarını ve hareket noktasını tasavvuf ve sufizm den almaktadırlar.

www.kamca.org
www.kamca.net

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..