Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '13

 
Kategori
Kimya
 

Her derde devam biber gazının faydaları neler?

Her derde devam biber gazının faydaları neler?
 

Toplumsal olaylarda polisin hemen başvurduğu silahların başında Biber Gazı ve tazyikli su geliyor.

Önce tomalardan su sıkılıp vücutlar ıslatılıyor, sonra biber gazı sıkılarak, gazın vücuda yapışıp, daha acı vermesi sağlanıyor!

Bu zamana kadar biber gazı üzerine onlarca söylem gerçekleştirdi. Organik olduğundan tutun da, ölümlere neden olabilecek kadar zehirli olduğu iddia edildi. Biber gazına uzaktan maruz kalmış biri olarak, kar- zarar hesabına hiç girmedim.

Kimyagerler Odasının açıklamasıyla tartışma yeni bir boyut kazandı. Bu zamana kadar, sadece bilgisiz  yetkililerin konuştuğu biber gazının ne zararlı bir madde olduğu yeniden tartışılmaya başlandı.

Biber gazı tartışılırken, ülke gündemine giren ‘biber gazı raporu’ akılları bir hayli karıştırdı.

İşte o rapor:

Emniyet için biber gazını inceleyen İÜ Tıp Fakültesi, gazın faydalarını sıraladı: "Zona tedavisinde ve ağrı kesici olarak kullanılan gaz ayak üşümesini de önler."

Gezi Parkı protestoları sırasında çok sayıda vatandaşın tatma fırsatı bulduğu biber gazının birçok derde deva olduğu ortaya çıktı!

2003 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün isteği ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi, biber gazını inceleyerek ’insan sağlığına zararlı olup olmadığı’ yönünde bir rapor hazırladı.

İÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Eroğlu imzasıyla 27 Mart 2003’te Emniyet’e gönderilen raporda yer alan bazı bilgiler şöyle:

“- Biber gazı etken maddesi Capsium Frutescens, Capsiucum annum ve bunların hibridleri bitki türlerinden elde edilir.

Yanma hissi yaratır

- Capsicumun içinde bulunan Oleoresin ve Capsaicin vücut yüzeyine uygulandığında o bölgede ısı artışı ve yanma hissine sebep olur. Gaz uygulanan yüzeydeki damarlarda genişlemeye ve vücudun bu maddeye yanıt olarak salgıladığı substrance P maddesine bağlı olarak ağrı duyusu oluşmasına neden olur.

- Bilimsel çalışmalar capsaicinin sigara veya diğer solunum yolu irritanlarına bağlı meydana gelen hava yolu ödemi ve bronşlardaki daralmayı önlediğini göstermiştir. Capsalcin içeren kremler zona tedavisinde ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Capsaloin diyabetik ağrı, trigeminal ağrı ve cerrahi sonrasında ağrıların giderilmesinde de etkili bulunmuştur. Çorapların içine serpiştirildiğinde ya da ayağa sürüldüğündü soğuğa karşı direnci artıran corsicum içeren pudralar ticari olarak üretilmektedirler.

- Biber gazı ve tozlarının istenmeyen etkileri bulunmaktadır. Hava yolu ile inhale edildiğinde burun sinirlerini duyarsızlaştırıp hapşırık, dolgunluk ve burun akıntısına neden olur. Diğer sık görülen yan etkilerinden biri de nemli mukoza yüzeylerine uygulandığında meydana getirdiği tolere edilmeyen yanma hissidir. Göze uygulandığında ani fakat kalıcı olmayan görme kaybı ve yaklaşık 30 dakika süren bir irritasyon meydana getirirler. Bu etkilerin hiçbiri kalıcı değildir.”

Gördüğünüz gibi getirisi-götürüsü neredeyse dengeli!

Bazı hastaların bilerek biber gazına maruz kalmalarının hiçbir sakıncası yok! Örneğin ayaklarında ve ellerinde zona olanlar, her hangi bir yeri ağrıyanlar, direk biber gazı kullanıp, bu rahatsızlıklardan kurtulabilirler. Tabi bir de ayakları üşüyenler. Ha bu arada nefes almasalar iyi olur. Çünkü nefes alırlarsa, hava yolu ile etkilendikleri biber gazı zararlı hale gelebilir!

Yani sizin anlayacağınız biber gazı öyle kötü bir gaz da değil!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..