Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Bilgisayar
 

Her Eve Bilgisayar Olmalı mı?

Her Eve Bilgisayar Olmalı mı?
 

Bilgisayar teknolojileri, ülkemizi bir çöplüğe dönüştürmeye başladı.


Dünyanın varoluşundan bu yana, belirli geçiş dönemlerini hep bir isimle adlandırmış modern insanoğlu. Taş çağı, buzul çağı, demir çağı, tunç çağı, uzay çağı falan derken, geçen zaman ve hayatımızı kolaylaştıran buluşlardan sonra adına teknoloji çağı deniliverdi. Gerçekten teknoloji o kadar çok hayatımızla iç içeki, onsuz bir yaşam alanı sanırım yok. Teknoloji deyince de aklımıza hemen elbette ki bilgisayarlar geliyor. Bilgisayar teknolojisi, sanayinin her dalına, eğitime, finans sektörüne, yaratıcılığa, mimariye, reklamcılığa, yayıncılığa, vs. daha sayamadığım bir çok alana girmiş ve bütünleşmiş bir biçimde. Onsuz bir şey yapılamaz durumda sanki.

Durum böyle olunca, bilgisayarın dünyadaki kullanım alanlarına ve insan yaşamındaki pozisyonuna bakınca, bir de işin içine internet girince, bilgisayarsız bir hayatın düşünülemeyeceği aşikârdır. Dünya genelinde, bilgisayarın birey nezdinde kullanımı oldukça yaygın. Yani insanlar işlerinin haricinde, iş yerlerinin dışında da bilgisayar kullanımından vazgeçmiş değil. Bilgisayar ve internetle iç içe olan toplumlarda da hem sosyal, hem kültürel anlamda bir çıta yükseltmek çok mümkün görünüyor. İnternet’te dolaşan bir insan, çok farklı bilgiler edinebiliyor, arkadaş çevresini genişletebiliyor, her türlü bilimsel ve kültürel araştırmalarını internet üzerinde yapabiliyor. Mesela, bütün faturalarını internet üzerinden ödeyip, hemen hemen bütün alışverişlerini internet üzerinden yapabiliyor. Dışarıdan bakıldığında bu durumun insanı tembelliğe ittiği fikri hakim olabilir ama bilgisayardan nasıl yararlanmak istiyorsak, bizi o şekilde yönlendirdiğini de unutmamamız gerekiyor. Yani bilgisayar ve internet yaşamımızı zora sokup, bizi dar bir çerçeveye sokacağı yerde ufkumuzu genişleten bir araç olmalı.

Ülkemizde bilgisayar kullanımı gün geçtikçe artıyor. Ama buna rağmen bilgisayarlaşma süreci daha yavaş ilerliyor. Avrupa ülkelerine göre nüfusumuza göre bilgisayarlaşma oranımız çok düşük. Nerdeyse, yüzlerce kişiye bir bilgisayar düşüyor. Bu da teknoloji karşısında ağır aksak kaldığımızı gösteriyor. Bir şeylere bir yerlere entegrasyonumuzu zora sokuyor.

Bu durumu ortadan kaldırmak ve hızlı bir teknoloji ve bilgisayar ahbaplığını artırmak için devletin bir takım çalışmaları var sanıyorum. Büyük bilgisayar üreticisi devlerin Türkiye ayakları ile ilgili bir takım temaslarda yapılıyor. Mesela, geçtiğimiz yıllarda Türk Telekom, TTNet aracılığıyla “Her Eve Bilgisayar" adı altında bir kampanya başlattı. Türkiye’deki birkaç yerli üretici ile anlaşma sağlandı ama bilgisayarlarda ne bilgisayardı !.. Hani hiç almamak daha doğru olur cinstendi yani. Yani, daha mantıklı bir kampanya olabilirdi. En azından şartlar ve bilgisayar konfigürasyonları açısından.. Peki, bu kampanya da Türk Telekom'un ne işi vardı? Sorunun cevabı basit: Bildiniz gibi Türk Telekom, Türkiye’de ki, internet ve Telekom altyapısında tekel durumunda. Bütün servis sağlayıcıların omurgası Türk Telekom hatlarını ve imkânlarını kullanıyor. İşte kurum bu avantajını kullanarak, ADSL modemleri bedava dağıtarak, internet kullanımını yaygınlaştırmaya çalıştı. Bence bunda kısmen de başarılı oldu. Zira ADSL kullanımı neredeyse varoşlarda bile yaygınlaştı. Ama bilgisayar konusunda bir fiyasko yaşandı. Çünkü neredeyse demode olmuş PC'leri vatandaşa sattılar. O zamanlar o bilgisayarları alanlar, bu zamanlarda ya değiştirdiler, ya da parçalarını değiştirerek modelini ve performansını yükseltme yoluna gittiler.

Çocuklarının, başkalarının çocuklarından geri kalmasını istemeyen aileler bu kampanyaya koştular. Ama ne yalan söyleyeyim, ben çok kişiyi de bu kampanyadan vazgeçirttim. Üstüne biraz daha bir rakam koyarak, daha iyi bir bilgisayar almalarını sağladım. Pişman da değilim. Çünkü amaç yalnızca bilgisayar satmak ya da “kakalamak” olmamalı. İnsanlara bilgisayar ve internet kullanımını kolaylaştıracağız, yaygınlaştıracağız diye kötü mallar ve arkası olmayan hizmetler satılmamalı. O zamanlar bu kampanyadan yararlananlardan kaç kişi teknik servis desteği alabildi acaba merak ediyorum. İnsanlara bir şeyler vermek mümkün iken, bu halkın kandırılmasından kim nasıl ve ne yarar sağlamakta.

Evet ülkem, bilgisayarlaşsın, internet yaygınlaşsın ama her eve bilgisayar girsin diye de, bu uğurda çok daha iyi ve kaliteli işler yapmak mümkünken, bunun hem dünya da hem ülkemizde çok daha seçkin örnekleri varken, ülkeyi PC çöplüğüne döndürecek bir eylemi gerçekleştirmeye ne gerek var? Hadi vatandaş anlamıyor. Bu devletin kamu yönetimi şöyle bir etrafına bakmaz mı? Başka ülkeler ne yapıyor nasıl yapıyor diye bir düşünmez mi? Bilmiyorsa, bilenlerden fikir almaz mı? Oralarda masalarda oturan yığınlarca danışman, o kadar parayı boşuna mı alıyor. Eğer bir işe yaramayacaklarsa, ben ücretsiz danışmanlık yaparım. Söz !.. Yeter ki, her eve bilgisayar ve internet girsin. Ama adam gibi bir bilgisayar ve hızlı bir internet erişimi ile girsin.

Yoksa, çağımız teknoloji çağı olmaktan ziyade, bilgisayar çöplüğü çağı olacak !. Yazık değil mi?

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..