Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '08

 
Kategori
Sigorta
 

Her Halükarda Kurum Karlı ( yeni sigorta girişleri)

Her Halükarda Kurum Karlı ( yeni sigorta girişleri)
 

Sosyal Güvenlik Kurumu


Neden sigorta kayıt (girişlerine) karşı çıkılıyor ki. Sosyal Güvenlik Reformu olarak yapılan yasal değişiklikler, aslında çalışanlar lehine daha ileri ve kazanımlı durum yaratmıyor.

Bu durum meydanda iken reform diyerek halkın öfkesini önlemek için isimlendirme yapılsa da başta çalışanların demokratik sivil toplum örgütleri işin bilincinde.

Halk da bilincinde olduğu için çalışan ancak sigorta kaydı olmayan veya yeni giriş yapanların davranışı ilgili kurumlarca teşvik görmeli.

Çünkü şimdi sigorta girişi olan bir kişi en küçük yaşta kayıt da yaptırsa daima kurum daha karlı durumda olacaktır. Beş yaşında giriş yapıp aylık prim olarak 200 YTL prim yatırsa 60 yıl beklemesi gerekiyor. 18 yaşını geçenler zaten kanunen çalışma yaşındalar neden çalışıyorsun veya sigortalı oldun demeye bindiğin dalı kesmek denir.

1980'li yılların Banka ve sigorta şirketlerinin reklam kampanyalarında sloganları bir hatırlayın; Bu günün para karşılığı olarak yaklaşık bir aylık sigorta primini yatır, 20 yıl sonra emekli ol veya 200 bin lira nakit al veya benzerleri gibi TV reklam spotları herkesin hafızasındadır.

Bu kampanyalarla karlı olan ve bir defalığına birkaç yüz lirayı yatıran vatandaşa emeklilik sağlayan kuruluşlara rağman bugün sigorta girişi yapanlar bu giriş te kaç ay prim yatırırsa yatırsın bu emekliliğe dahi yetmiyor.

Bu giriş yaptıranlar daha sonra gereken işgünü sayısı primi fiilen de çalışıp yatırmaları gerekiyor. Hizmet yıllarını fiilen çalışması da gerekiyor. Bu günkü girişte yatırdıkları primler 40-60 yıl sonrası için verilen bugün için eşantiyon finans kaynağı oluşturmaktadır.

Bu fon akışını değil engellemek sessiz sedasız teşvik edilmesi gerekir. Kaldı ki yasanın bu kadar uzun zaman için aynı durumda kalacağını da kimse garanti edemez. Geriye doğru düzeltilmeyeceği ne malum.

Evet 90'ların başı ve 80'li yılları hatırlayıp gelen primleri zaten kısa bir süre olan bu süreçte yanlış yönde yorumlamak ve engelleyici yöntemlere girişmek akılcı değildir.

Bu konuda kayıt yaptıranların kazanımları diyerek yapılan açıklamaların yanında, kurumun bu finansal kazancını dile getirmemektedirler.

Diğer yandan zaten antipati toplayan yasal değişiklik, bu sıkıştırmayla daha fazla muhalefet yaratacaktır.


Nariçi 15.04.08

Not: Şimdiye kadar fiilen çalışmadığı ya da kısa süreli de olsa herhangi bir iş yapmadan sigorta ettirildiği tespit edilen 0-14 yaş arasındaki 4 bin 342 çocuğun sigorta girişi iptal edildi. Denetimlerin sürdüğü bu rakamın artabileceği kaydedildi. Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte pek çok ailenin çocuklarını özellikle reklam ajanslarında çalışır göstererek sigortalı yaptırması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu harekete geçirirken, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri 1 Ocak -30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı bildirimi yapılan 14 yaş altı sigortalı sayısının 141 bin olduğunu ifade etmişlerdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Kanunu’na göre çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağını ihlal eden işverene 904 YTL ceza kesileceğini de belirtmişti. (13.08.08 milliyet.com)


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..