Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '18

 
Kategori
Deneme
 

Her Hata Bedel İster

Her Hata Bedel İster
 

Hata ve hata yapmak kelime anlamıyla yapılan bir işin, söylenen bir sözün, alınan bir kararın, atılan bir adımın doğru olmaması, beklenenin aksine bizleri yanlış yola sokmasıdır. Ortaya çıkan sonuçların zarar görmemize neden olmasıdır. Hedefimize giden yolda bize zaman kaybettirmesi daha da kötüsü yolumuzu kaybetmemize neden olmasıdır. 

Biliyorum ki hiç birimiz bilerek yanlış yapmak istemeyiz. Evimizde, işimizde, okulumuzda yaşamın her aşamasında, her görevimizde  hata yapmadan yolumuza devam etmek isteriz.  Başlangıçta bazı hatalar yapsak bile hatalarımızdan ders alarak, büyükleri, bilenleri ve bilge kişileri dinleyerek, onların eserlerini okuyarak tarihsel deneyimler ışığında doğru yolu bulmaya çalışırız. 

Hatasından ders alarak yol almak ahlaklı ve erdemli insanların en önem verdiği özelliklerden biridir. Bu insanların egosunun ölçüsünü ve değerini de yansıtır. Gerçekte hatasından ders alanlar bir sonraki büyük hatadan kendini korurlar. Tabii sonuçta ağır bedeller ödemeden kolaylıkla zorlukları aşarlar. Yaşamlarında ve işlerinde başarıya giden yolda emin adımlarla yürürler. 

Tarih boyunca insanlar bulundukları toplumsal seviye içinde  imkanları ölçüsünde hata yapmamak veya girdikleri hatalı yoldan dönmek için büyüklerini, bilge insanları çevrelerinden uzak tutmamışlardır. Onların uyarı ve eleştirilerini her zaman dikkate alamaya çalışmışlardır. Dost acı söyler sözünün temelinde önemli bir uyarı olduğuna inanmışlardır. Muhalif sözlerden alınmak, susturmak yerine dinlemeyi ve düşünmeyi tercih etmişlerdir. Kötü olma, dışlanma ve daha kötüsü canı pahasına doğruları savunan ve hataları gösteren insanları ötelemek yerine kucak açmıştır. 

Ama bazılarımız hatalarından ders almak yerine hata yaparak yoluna devam etmek ister. En ufak eleştriyi bile kabul etmez. Kendini eleştirenleri bile çevrelerinde görmek istemez.Birilerine danışmak yerine burnunlarının dikine gider. Tüm bencillikleri ile yaşamlarına gel gitlerle devam ederler.  Hatalarından dolayı kendilerine olduğu kadar çevrelerine de zarar verirler ve onarılmaz yaralar açarlar. Kendilerine olduğu kadar çevrelerine de yaşamı dar ederler.

Unutmayalım ki her hatanın bir bedeli vardır. Yapılan her hatanın bedeli anlayana bir deneyim ve derstir. Hatalarımızı yüzümüze vuranlar ve eleştirenler bize muhalif duranlar gerçekte bize yol gösteren ve düşünen dostlarımızdır. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..