Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '14

 
Kategori
Psikoloji
 

Her insan biriciktir

Bu bölüme başlamadan önce "normal" ve "anormal" diye iki kavramın varlığına inanırdım. Toplumun insanları kategorileştirme hastalığı beni de etkisi altına almıştı. Daha sonra radikal bir karar alarak endüstri mühendisliğini bırakıp psikoloji bölümüne geçiş yaptım. Bölüme başladığım sırada çok farklı hayallerim vardı. Başka bir boyuta gireceğimin farkındaydım ama bana göre psikoloji sadece şizofreni, paranoyak, OKB, panik atak, depresyon vb. gibi hastalıklardan ibaretti. Zihnimde ki "normal" ve "anormal" kavramlarının yok olacağını hiç düşünmemiştim. İlk dersime Yrd. Doç. Dr. Muzaffer ŞAHİN hocam girdi ve o ilk kurduğu cümle bana psikolojiyi özetledi "Her insan biriciktir."

 

Şimdiye kadar hayatımıza girmiş insanları düşünelim. Bazılarını çok sevdik, bazılarından ise nefret ettik. Kendi kafamızda oluşturduğumuz kriterlere göre değerlendirdik, sınıflandırdık. Olumlu veya olumsuz ön yargılarımızın esiri olduk. Bize empoze edilen ayıpları, yasakları, günahları yapanları "anormal" ama bizim gibi olanları "normal" addedip sınıflandırdık. Olduğu gibi kabul edip sevmeyi unutup, onun yerine olumsuz duygularla, hislerle kuşatıldık. Hiç merak etmedik davranışın ardındaki nedenleri, niçinleri. Hiç sınıfta sürekli öfke nöbetleri geçiren bi arkadaşınızı yargılamak ya da "deli mi ne?" gibi cümleler kurmak yerine onu anlamaya, dinlemeye çalıştınız mı? Ya da metroda ağlayan bir kadına garip, acıyan bakışlar atmak yerine gidip en azından peçete uzattınız mı? En son ne zaman ön yargılarınızdan kurtulup bir insanı olduğu gibi kabul etmeyi denediniz?

 

Yargılardan kurtulmak en çok kendimize iyi gelir ve olumsuz duygular beslemek en çok bize zarar verir. Herkes kendisine özgü bir hayat yaşıyor ve bu hayatın sonucunda belli bir kişilik yapısı geliştiriyor. Çocukluk travmalarımız, anne-baba ilişkilerimiz psikolojik dinamiklerimizi oluşturuyor. Yani davranışlarımızın bir nedeni, geçmiş ile bir bağlantısı vardır. Her insanın yaşadıklarını algılama ve yansıtma şekli farklı olduğu için tepkiler değişiyor. Bu sebeple kimseyi kendi kriterlerimize, kendi doğrularımıza göre yargılamamak ve elimizden geldiği kadar hoşgörülü davranmak gerekir. Unutmamalıyız ki herkes yapabileceği en iyi şey o olduğu için o davranışı sergiler.

 

Bu blogger hesabımda elimden geldiği kadar kendi deneyimlerimden ve psikoloji bilgimden yola çıkarak sizlere paylaşımlarda bulunacağım. Bu yazımda bahsettiğim konulara daha derinlemesine giriş yapacağım. Unutmamamız gereken en önemli şey ise "Her insan biriciktir." ve her şeyin bir nedeni vardır.

 

Sevgiyle...

 
Toplam blog
: 5
: 1166
Kayıt tarihi
: 09.12.14
 
 

  1989 yılında Kilis'te dünyaya geldim. Psikoloji bilimine olan ilgim 2008 senesinde başladı. O d..