Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '09

 
Kategori
İnançlar
 

Her koşulda sabretmek haktır

Her koşulda sabretmek haktır
 

Sisal bitkisi


Sabret! 21. yüzyıl insanın duymaktan pek de hoşlanmadığı bir tavsiye. Her şeyimiz mutlaka hızlı ve kolay olmalı. Kolay ve çabuk yemeli, içmeli, okumalı, iş bulmalı, evlenmeli ve hepsini kapsayacak şekilde yaşamalıyız. Ama maalesef bu dünya sınırları içerisinde bunun imkanı yok demiyorum; imkanı olsa da pek anlamı olmazdı. Hikmeti olmazdı. Çünkü sabır, kainatın meyvesi olan Adem oğlunun olgunlaşması için anahtar bir tutumdur. Sabır insanı terbiye eden, rafine kılan bir araçtır.

Sabır, insanın zaman kavramından kurtulmasıdır. Sahiplenme kavramından kurtulmasıdır. Artık olayların gerçekleşmesine dair hislerin nötralize olmasıdır. Daha doğru bir anlatımla, elinden geleni yapıp, tevekkül etmektir. Elinden geleni yapmak ama nereye kadar? Gerçekleşene kadar. Henüz gerçekleşmediyse ve yaptığın işin hayır olduğuna eminsen o zaman demek ki devam etmen gerekiyor. Biraz daha çalışarak olgunlaşman gerekiyor bu yolda.

Sisal bitkisinde de, zorlukların önemine dair bizim için ibret vardır. Bu bitki Amerika kıtasında, soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşte yetişen bir bitki. Yaprakları çok elyaflı, dokumada kullanılıyor. Elyafının kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi daha verimli topraklarda yetiştirmeyi deniyorlar. Bitki yetişiyor ve çok daha büyükçe yaprakları çıkıyor fakat bakıyorlar yaprakların içinde elyaf yok.Sonra anlaşılıyor ki bitkinin kötü toprak, soğuk rüzgar, sıcak güneşle mücadelesi onun lifli yapısını meydana getiriyormuş. Yani içindeki cevheri geliştiriyormuş. İşte insan içindeki cevherde zorluklara katlanma ve mücadele ile gelişmektedir.

Nevzat Tarhan da ( http://www.mcaturk.com ) stresle ilgili yazmış olduğu aşağıdaki metinde sabrın önemi güzel bir dille ifade etmektedir.

“İhtiyaç ilmin hocasıdır” sözü ne kadar yerinde. Hastalıklar mikropları olmasa tıp bu kadar ilerler biyoloji bu kadar gelişir miydi?

Değişme “acı” demektir. Çocuk doğarken neden ağlar? Rahat anne karnından sonra hayatın zorlukları ile yüz yüze gelmeye başlamıştır. Yeni bir şey öğrenmek, zahmete katlanmayı gerektirir.

Büyük başarılar kafa yormak, bir çok zevk ve lezzet ve keyiften geri durmakla doğmaktadır. Hem canının istediği her şeyi yapacaksın, hem de başarılı olacaksın. Bu mümkün değildir.

Büyük başarılar, büyük mücadelelerin sonucunda gelir, mücadele ne kadar çetinse başarı da o kadar büyük olur.

Rüzgar, yağmur ve fırtınaların kamçısı, bitkilerin tohumlarında gizli olan çiçek ve meyve verme yeteneğini ortaya çıkarır. Zayıf ağaçlar dayanamaz. Fanus içersinde büyütülen ağaçlar hiç dayanamaz. Tıpkı aşırı korunarak büyütülen çocukların hayat zorluklarında kolay depresyona girmesi gibi.

Kur’an-ı Kerim’de yetmiş yerde ve pek çok hadis-i şerifte sabrın fazileti ve üstünlüğü bildirilmiştir.

“Elbette sabredenlerle beraberim” (Bakara, 153)

“Sabredenlerin ahirette ücretleri, mükafatları sayısızdır” (Zümer, 10)

“Sabır ve namazla Allah’tan yardım dileyin. Gerçi bu (nefsine) ağır gelir. Ama hürmet (ve huşu ile ürperenlere) göre ağır değildir.” (Bakara, 45)

“Ey müminler (itaatkarları isyan edenlerden ayırt etmek için) sizi biraz korku, açlık, mal, can ve ürün darlığı ile, and olsun, imtihan edeceğiz. Ey Habibim! Sabredenlere (lütuf ve ihsanımı) müjdele.” (Bakara, 155)

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.s) “Sabır, imanın yarısıdır.” Buyurmaktadır. İnsanın iyilikleri, ibadetleri yapabilmesi kötülük ve günahlardan kaçınması ve son nefesine kadar imanın korunması sabırla olur.

O büyük insanın hayatı sabır örnekleri ile doludur. Hz. İsa (a.s.) “İstemediğine sabretmeyince, istediğine kavuşamazsın” buyurmaktadırlar.

Allah, Davud Peygambere (a.s.) “Ahlakta bana uy! Benim ahlakımdan biri sabredici olmamdır.” buyurmuştur.

Sabır insana has bir sıfattır. Hayvanlarda ve hatta meleklerde bile yoktur. Nefsin arzuları veya düşmanla mücadele gibi sorumluluklar sabrı gerektirir.

“Eğer size bir eziyet verilirse, karşılığında onun kadar yapınız. Sabrederseniz daha iyidir.” (Nahl, 126)

Ne mutlu inananlara, iyi işler yapanlara ve birbirine doğruyu ve sabrı tavsiye edenlere.

 
Toplam blog
: 20
: 420
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

8 yıldır insanın da içinde bulunmuş olduğu sistem hakkında kitaplar okuyor ve konu üzerinde düşünüyo..