Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Her krizden dünyada en fazla zarar gören ülke

- Dövizde 3 ay sonra gene yürek hoplatan bir dalgalanma başladı, neden acaba diyen yetkili yok çünkü artık istese de istemese de herkes farkındaki artan yüksek boyutlu cari açık bu işin en önemli nedeni, % 12 reel faize rağmen doları dizginliyemiyorsak ne yapılabilirki? Dünyada bu dalgalardan en fazla etkilenen nedense hep Türkiye oluyor ama daha geçen hafta Sayın Babacan ekonominin tekrar eski gücüne kavuştuğunu söylüyordu. Mübarek Ramazana girdiğimiz bu günlerde hükümetin yapabileceği tek şey dua etmek, ne de olsa Allah'tan ümit kesilmez!

- Gelelim bu seferki dalganın ardındaki rüzgarın sebebine; ABD'de Filedelfiya ticaret endeksindeki beklenmedik düşüş enflasyon korkularını azaltırken deflasyon, durgunluk korkularını arttırdı. Beklenenden hızla yavaşlayacak ABD ekonomisi FED faizlerinin uzun süre artmayacağı hipotezini güçlendirdi. Bu ise faizlerin artmayacağı ve hatta azalabileceği ortamı oluşturak dünyadaki likiditeyi ABD bonolarına hızla geri çekiyor, perşembe günü Filedelfiya endeksindeki ani düşüşün 10 yıllık ABD bonolarında faizleri % 4,75'den % 4,60'lara düşürmesi bono piyasasına giren likiditeyi makro nedenlerle(faizlerin düşmesi bono fiyatlarını arttırarak faiz kazancı yanında sermaye kazancınıda sağlar) attırır, bu bizim gibi gelişen ülkelerden hızla para çıkmasına neden olurken kurları da beklenmedik(!) şekilde oynattı. Mayıs krizinden sonra gelip gecelik faizlerde bekleyen spekülatif para anormal reel faize rağmen çıktı, çıkacak. Şimdi olacak olan ise daha spekülatif paraların dalgacı dövizin dalga geçmesi bitince tekrar geri gelmesinin beklenmesidir.

- Sonuçta ABD'de faizler artsa da artmasa da hatta azalsa bile, bu bizim gibi "her krizden dünyadaki en fazla zarar gören ülke" olarak çıkan ülkemize faydalı olmaz. Ne derler "sende bu ense varken..."

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..