Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Her mevsim kebap

Kebap Çukurova Bölgesi' nin özellikle Adana - Tarsus Bölgesi' nin temel yemeklerindendir. Özellikle el kıymasından yapılırsa oldukça lezzetlidir. Değişik türde, değişik malzemeler ekleyerek yapılabilir. Bölge insanları kebabı her yerde yemez. Çünkü kebap özel bir yemektir. Ustalık ister, deneyim ister, iyi pişirilmek ister... Yanında iyi ve bol malzeme ile hazırlanmış bir salata, sumaklı soğan salatası, lavaş ekmek ve tabii şalgam olmalıdır.

Birçok ünlü, ünsüz lokantalarda kebap yedim, yemişsinizdir. Ama bu işi iyi yapan bir yer ve usta tanıyorum, Tarsus' a yolunuz düşerse... Adı üzerinde Mevsim Kebapçısı'na uğrayın... Orada yıllardır bu işi yapan genç, yakışıklı hem de sıkı bir Fenerbahçeli Murat Usta karşılar sizi... Tezgahının başında selamlar, buyur eder... Hem işini yapar, hem hal hatır sorar... Müşterilerini genellikle yakından tanır, müşterileri de onu... Yıllardır aynı yerdedir. Önceleri salaş ama oldukça sevimli, sıcacık bir dükkanda birkaç masadan ibaretti mekanı; duvarları hasırla kaplı, masa ve sandalyeleri ahşaptı. Duvarlarını çeşitli kuruluşların takvimleri süslerdi. Bir de duvarlarında bugün de olduğu gibi özdeyişler, şiirimsi nasihatler yazılı, düzgün asılmış metinler vardı ve küçük raflarında çeşitli yıllarda çeşitli nedenlerle alınmış kupaları dizilmişti...

Sonra belediye caddeyi kültür merkezine doğru genişletme çalışmaları başlattı, eski dükkanı yıktı... Mevsim Kebap da açılan cadde üzerinde eski yerine yakın mesafede yeni yerine geldi... Daha büyük (geniş), daha kullanışlı, daha çok masası olan yepyeni bir mekan... Hem yeni mekanın her şeyi yenilenmişti. Murat Usta hariç. Yanına kardeşini de alıp, onun da ustalaşmasını sağladı, artık daha güçlüler, sırt sırta verdiler...

Mevsim Kebap'a kimler gelir? Kimler gelmezki; öncelikle çalışanlar, gençler, yaşlılar, bayanlar, öğrenciler, aileler yani herkes... Bazıları Mersin'den Adana'dan gelirler, abartmıyorum çok örneğini gördüm. Sıcak, samimi, temiz bir ortamda el kıymasından kebap yemek isterseniz Murat Usta adına sizi davet ediyorum. Hele bir salatası var, anlatılmaz, mükemmeldir. Her gidişimde takılırım "salatan olmasa kebabın yenmez ama" diye, öyle salatayı bir Amasra'da yemiştim bir de Tarsus Mevsim Kebapçı da bilginiz olsun.

Bir yandan kebabınızı beklersiniz, o sırada duvarlardaki fotoğrafları, veciz sözleri, şiirimsi öğütleri okursunuz, masalarda gazeteler vardır sıkılmazsınız... Murat Usta tüm müşterilerinde sohbetiyle beklemeyi çekilir hale getirir. Hele konu futbol ve de Fenerbahçe ise, sohbete doyum olmaz... Söylemiştim Fenerbahçe'nin hak etmediği ölçüde sıkı ve sadık fenerlidir. Kebabınız gelene kadar salatayı yerseniz kebapla takviyesini verir, bonkördür. Yemek bitince "pahalısından bir de çay" söyler size... Afiyet olsun...

Onunla yakınlığınıza göre karşılıklı takılmalar yaşanır, saygı, sevgi sınırları içinde. Yıllar önce bir gün eşimle gittik Murat Usta'nın yanına kebap yemeye... Beklerken yanımıza geldi... Kısa hoş beşten sonra hocam dedi: "Geçen hafta yanınızda bir sarışın vardı, bu hafta farklı birisi var." Eşim bir bana bir Murat Usta'ya baktı, durumu anladı ve gülüştük... Düşündüm de iyi ki çabuk anladı.

Misafirleriniz olursa ve yöresel bir yemek yedirmek isterseniz, hiç düşünmeden Murat Usta'ya gelebilirsiniz. Lezzetli kebaba doyuracaktır. Unutmadan ekleyeyim; kebabınız bitince mutlaka tabaktaki kebabın üzerine dizildiği alt ekmek parçasını yemelisiniz benden söylemesi... Lezzetin son noktasıdır...

Her mevsim kebap... Yanında salata ve şalgam... Hoş bir ortam, sıcak ve samimi işletmecilik... Çıkarken kolonyanızı ve karanfilinizi almayı unutmayın...

Erol TÜREDİ

Test-Teknik Dershanesi

Felsefe Öğretmeni

 
Toplam blog
: 3
: 2325
Kayıt tarihi
: 18.04.07
 
 

Silifke-1958 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi felsefe bölümü mezunuyum. Test-teknik dershanesinde ç..