Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '11

 
Kategori
Anılar
 

Her ömür bir romandır

Her ömür bir romandır
 

İster uzun, ister kısa olsun her ömre sığan binlerce yaşanmış anı vardır. İnsan dünyaya merhaba dediği andan itibaren başlayan bu roman bir ömrün sonuna kadar devam eder. Bu süreç kimi zaman mutlu kimi zaman ise hüzün ve gözyaşı ile doludur. Yaşananlar bazen bir şarkının nağmelerinde veya bir şiirin mısralarında hayat bulur. Dinleyenleri ve okuyanları yaşanan o günlere götürür. Geçmiş bir tebessüm veya birkaç gözyaşı ile anılır.  

Günlük yaşantımızda geçmiş kötü anılarımızı pek hatırlamayız. Yaşamımızı her an devam edecekmiş gibi sürdürürüz. Zaten biz insanoğlunun en önemli özelliklerinden biri kötü günleri çabuk unutmak ve iyi günleri kısa yaşanmış bile olsa her an hatırlamak değil midir?  

Öylesine unuturuz ki geçmişi, hayatta hep ayni hataları yapmaya devam ederiz. Hatta biz insanlar insanlık tarihi boyunca olan kötü olaylardan dahi nedense pek ders almayız. Yaşamımız içinde acı çekmeye ve bunun bedelini ödemeye devam ederiz. Milli şairimiz Mehmet Akif’in dediği gibi eğer ders almayı bilseydi insan, hiç tarih tekerrür eder miydi?  

Yüce Mevla biz insanları öyle yaratmıştır ki her birimiz birbirinden farklı dünyalara ve özelliklere sahiptir. Nasıl bir elin beş parmağı birbirinden farklı ise birbirimize benzemeyiz. Ama hangi ırktan hangi dinden olursak olalım hep vicdanımız ile hesaplaşırız. İnsan olmanın en önemli özelliği de budur. Vicdanı değerlere sahip olamayan bir insanın da iyi insan olması mümkün değildir.  

Bizler hayat yolculuğuna yelken açtığımızda vicdanımızın sesi bize uçsuz bucaksız bu denizde yol gösterir. Yaşadığımız her olayda, attığımız her adımda, içimizden gelen ses bizi yönlendirir. Bazen irademiz ile hareket ederken bazen de irademiz dışında hareket etmek mecburiyetinde kalırız.  

Dünyaya yeni gelenlere sevinirken gidenlere gözyaşı dökeriz. Bir daha görememenin verdiği hüznü yaşarız. Yaşam adeta duracak gibi olur. Ama zaman her şeyin ilacı olur. Giden gider ve yeni bir gün yeni sorunlar bizi bekler. Acımızı bile yaşamaya vakit bulamadan yeni uğraşlar yeni sorunlar kapımızı çalar.  

Sonsuzluğa yolcu ettiğimiz sevdiklerimiz romanımızda acısıyla tatlısıyla bir sayfa olarak yerini alır. Yaşadıklarımız bir anı olarak geçmişte kalır. Ne zaman sevdiklerimizi hatırlatan bir şey yaşasak hemen geçmişe döner, dalıp gideriz. Romanımızdaki o günlerin sayfalarına geri döner, o günlerin bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden aktığını hissederiz. Adeta başucumuzda onların sesini duyar gibi oluruz.  

Her biri ayrı bir roman olacak kadar dolu olan yaşamların hayat bulması, sevdiklerinin onları anması ve geleceğe taşıması ile mümkündür. Zaten insan gerçekte dostlarını ve sevdiklerini kaybettiğinde ölmektedir. Yaşama değerli eserler, evlatlar ve de dostlar bırakanlar aslında sonsuzluğa ulaşan bedenlerdir. Her insanın en arzu ettiği de budur. Yoksa ne para, ne şan ve şöhret, ne de sahip olunan mevki insani geleceğe taşımaz. Bütün bunlar geçicidir. Ama kalıcı olan yaratılan eserler ve dostlardır.  

Biliyoruz ki bir gün hepimizin hayat romanı bitecek ve romanımızın kapağı kapatılacaktır. Dünyaya yeni yaşamlar gelecek ve yeni romanların sayfaları yazılmaya başlayacaktır. Bu dünyanın yazgısı ve kaçınılmaz bir döngüsüdür. Kimimiz veda eder kimimiz veda bile etmeye imkân bulamaz. Karun’un bile sahip olduğu zenginlik ve güce rağmen kaçamadığı bu yazgı yaşımız ve mevkiimiz ne olursa olsun biz insanlar için normal bir değişim sürecidir. Aslında yok olan bedendir. Asla kaybolmaz ruhlar.  

O nedenle unutulmamak için ya bir eser yaratalım, ya da güzel dostlar ve sevenler kazanalım. Çevremize kötülük yapmak yerine sevelim ve sevilelim. Hepimiz hayatımızın bir döneminde hata yapabiliriz. Çevremizi üzebiliriz. Önemli olan hatadan dönmektir. Kusurlarla sevmektir. Sevgiyle hayata devam etmektir. Ömrümüzün sonunda romanımızı sevgi ve saygı ile kapatmaktır. Geride sevgi çiçekleri bırakmaktır.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..