Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Her seçmene nüfus kağıdını en hızlı şekilde iletmek için bir öneri

Her seçmene nüfus kağıdını en hızlı şekilde iletmek için bir öneri
 

Seçimlere 2 hafta kala milyonlarca kişinin nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmaması bu kadar çok sayıda yurttaşımızı oy kullanamama tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı (1).

Nüfus kağıtlarını değiştirmek için milyonlarca kişi Nüfus Müdürlüklerine başvurursa bu kadar kişinin değiştirme istekleri karşılanabilecek mi?

Nüfus Müdürlükleri bu kadar çok kişinin oluşturacakları kuyruklara yer bulunabilecek mi?

Ülkemizde 81 il ve 923 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerde seçmen sayısı bin ile 600 bin arasında değişmektedir. Bin seçmenin olduğu bir ilçede de 600 bin seçmenin olduğu bir ilçede de bir Nüfus Müdürlüğü bulunmaktadır. Büyük yerlerde çalışan sayısı çok da olsa onay makamı hız belirleyici nokta olacaktır.

Kolay bir hesap yapalım:

2 hafta hergün 12 saat çalışılsa bunun karşılığı 10 bin dakikadır. 1000 noktada onaylama yapılarak nüfus kağıdı verilse 10 milyon dakikalık onaylama süresi elde edilir. Ortalama heryerde 10 bin onaylama yapılırsa, dakikada bir onay yapılması gerekir.

Diyelim yarın Nüfus Müdürlüklerinde büyük yığılma oldu ve insanları uzun kuyruklarda beklerken akşam haberlerde gördük, o zaman bir çok kişi “boşver seçimi” demeyecek midir?

ÖNERİ

Seçmenlere TC kimlik numaralı nüfus kağıtlarını en kısa zamanda iletmek için bir öneride bulunuyorum:

1. Nüfus kağıdı değişikliği için 2 hafta için kişisel başvuru olmayacağı duyurulur.

2. İlçe Seçim Kurulu ilçedeki her sandıktaki seçmen listelerini ilçe nüfus müdürlüğüne gönderir (Bu iş hemen yarın yapılır: Pazartesi).

3. Nüfus Müdürlüğü bu listedeki yurttaşlara daha önce TC kimlik numarası yazılı nüfus kağıdı verilip verilmediğini veri bankasından bulur. (Bu iş bir günde tamamlanır: Salı)

4. Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayanlar için seri olarak nüfus kağıdı basımı ve onayı yapılır (Bu iş için 10 gün süre var.)

5. Basılan nüfus kağıtları seçim sandıklarına göre paketlenir ve İlçe Seçim Kuruluna gönderilir.

6. İlçe Seçim Kurulu her sandık için Sandık Kurulu başkanına bu nüfus kağıtlarını tutanak karşılığı teslim eder.

7. Seçim günü nüfus kağıdında TC kimlik numarası yazılı olmayanları sandığa giderken nüfus kağıtlarıyla gelmeleri söylenir.

8. Sandık Kurulu başkanı eski nüfus kağıdıyla gelen seçmene imza karşılığı yeni nüfus kağıdını verir ve eskisini alır. Böylece kişinin nüfus kağıdı değişmiş olur.

9. Seçmen yeni nüfus kağıdıyla oyunu kullanır.

10. Alınmayan yeni nüfus kağıtları ve seçmenden alınan eski nüfus kağıtları İlçe Seçim Kuruluna iletilir.

11. İlçe Seçim Kurulu elindeki eski ve yeni nüfus kağıtlarını Nüfus Müdürlüklerine iletir.

Çok iyi işleyecek bir nüfus kağıdı değişikliği operasyonu önerdim. Ancak bunun için yasal altyapıyı hazırlayacak olan hükümet seçim gezileri ile meşgul ve bu yasaları çıkartacak olan meclis ise tatilde.

Seçimlere kadar herkesin güvenli oy verebileceği ortamı oluşturmak için yeterli zaman olduğuna inanmıyorum.

(1) Nüfus kağıdında TC kimlik numarası olmayan kaç seçmen var? (15-3-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=168128

Ankara, 15 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..