Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '16

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Her şehrin ana caddesi var, niye baba caddesi yok?

Her şehrin ana caddesi var, niye baba caddesi yok?
 

La bir tane de istisnası olsun be, 100 yere gittim,100’ünde de şehrin ortasında ana cadde! Şehir kanunu sanki ana caddesi olmayan şehir olmaz!
 
Hüsnü kerameti nedir ki? Yani bu işin bir esprisi var mı? Hani bir faydası/güzelliği olur, onu gören onda var bende de olsun der… Allah’ın caddesi işte; bir taraftan giriyor diğer taraftan çıkıyorsun, şehir bitiyor zaten.
 
Ben böyle ortasında ana caddesi olan şehirlerin ilkel olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce belli bir plan dâhilinde kurulmamış. Zaten önceden köymüş. Nüfusu artıp kalabalıklaşınca genelde ortadan geçen yol cadde olmuş. Mağazalar dükkânlar burada. Aslında ne varsa burada. Geri kalanı köy. Böyle yerlerin ana caddesinde yürüyün tamam, şehri gezmenize gerek yok.
 
Bazen büyük sayılacak şehirlerden bahsediyoruz. Yine ortada mostura ana cadde. Hepsi birbirine benzeyen bu caddeleri o yerin halkı bir övünme vesilesi yapar, sanki Manhattan.
 
Şehrin ortasında ana cadde şehre artı değer katmıyor. İnsanlar sadece bu caddeye bakıp gidiyorlar. Birileri ticaret yapacak diye kapitalizmin ürünü modern şehircilik ilkelerine aykırı bu gudubet yapılanma beni hep rahatsız etmiştir. Kerim Korkut’un Mega kentlerinde ne ana cadde ne de baba cadde var. Bütün caddeler aynı.
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..