Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Nurettin Erdoğan Yönetici

http://blog.milliyet.com.tr/nurettinerdogan

03 Aralık '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

HER ŞEYE EVET DEMEK

Her şeye Evet demek!..
Herşeye "Evet" demek Yorar, Bıktırır, İnsanı İnsanlıktan çıkartır. Hayatı size zehir eder. Gelenekler vardır. Geleneklerimiz, örf ve an'anelerimiz. Ayıp olurlarımız var. Ne derler sonra'larımız var. Yazık ama Yaa.. larımız var. Vicdanımız var... Herşeye evet deriz bu yüzden.

Hele bir de yufka yürekliysen, vurun abalıya. Belki vurun abalıya demek için istemez kimse senden her şeyi, ama alıştırdın ya, Hani ne derlerse nasıl olsa sen yapıyorsun ya; onun için senden istemeye devam ederler. Bu her yerde böyledir. İş'te, Evde, sülalede, arkadaş topluluğunda, okulda; her yerde...
Hayır demeyi bilmezsin nasılsa. Nasılsa Sen Vicdan sahibisin.

Kimse senin duyguların olduğunun farkında değildir. Kimse senin de Kendisi gibi bir insan olduğunu düşünmez, düşünemez.
Birisi senden iş isterken, haydi bunu da ben yapıyım demez; e Sen yapıyorsun ya...
Biz de “Ayıp olur”larla büyüdük nasılsa, “ne derler”le büyüdük. “Atalarına layık ol”larla büyüdük ; toplum olarak böyleyiz. Hepimiz de böyle büyütüldük ama bunlara riayet eden mutlaka birileri öne çıkarlar. O Geleneklerine daha bağlıdır; bunu da icraatlarıyla gösterir. Dokuza mı bölünmesi gerekiyor; bölünür. Ondokuza mı bölünmesi gerekiyor; bölünür. Bir Allah'ın Kulu da dur yahu Yeter. Sen şuraya otur dinlen, biraz da ben yapayım demez. Sadece şunu derler: Onu öyle yapma, şöyle yap. Onu oraya koyma , şuraya koy. Sen bilmezsin; bu öyle olmaz. O şöyle olur.

Koyun'sun ya sen. Koyun olmayı baştan zaten kabul etmişin ya. E O zaman çobanların ne derse, nereye yönlendirirse oraya yönlenmeye mahkumsun.
Yapacaksın , Mecbursun. Çünkü sen her şeye "Evet" diyorsun.

Elbette Örf ve An'anelerine bağlı olacak insan. Elbette Geleneklerini, göreneklerini yani Folklorunu yaşayacak; yaşatacak. Bunun kadar güzel birşey olabilir mi.
Aslında gelenek, görenek dediğimiz şeyler, doğru şeyler mi? bunu düşünmek lazım. Eskiler herşeyi doğru yapmış demek doğru mudur? bence değildir.

Eskilerde İman gücü vardı deriz; evet doğrudur. eskiler dinine düşkündü denir; doğru mu? bu da doğru. Ama dini ne kadar biliyorlardı acaba diye bir sorgulayalım. Mesela eskiden Köylerde herkes sofraya bir arada oturur, yemekleri aynı kabdan yerlerdi. Evin annesi, Yemeğin içindeki etleri, evin erkeğinin önüne doğru kaşığıyla itermiş; aile reisinin önüne. O da alır çocuklarının karısının gözleri önünde etleri bir güzel mideye indirirmiş. Peki bu dinimizde var mı? hayır yok.

Peki bir kişinin üzerine yüklenmek dinimizde var mı? hayır yok; dinimizde paylaşımcılık vardır çünkü.
Herşeye Evet diyen insanın üzerine gelip her işi ona yaptırmak var mıdır dinimizde? hayır yok. Çünkü kimseye eza cefa yapamazsın; kul hakkına girer.

Peki nedir İnsanların herşeyi başkasından beklemesi? ........... cevabı yok...

Söylenen herşeyi yapan insan!.. yani herşeye Evet diyen insan!. sana gelince:
Sana da söyleyeceklerim var elbette. Sen tek başına mısın? senin bir hayatın yok mu? senin bir ailen yok mu? Senin , sana ihtiyacı olan çocukların yok mu?

Bekarsan senin yaşamaya hakkın yok mu. Birikir birikir bir gün tüm yorgunluklar, bir zaman gelir öyle bir patlar ki, hasta olur yataklara düşersin.
Yardım istersin, sana yardım edecek bir kişi vardı ; o da hasta ve yatıyor şimdi. O Hasta olan sana yardım edecek olan sen yatıyorsun.
Çünkü herkes senden iş bekler olmuştur. Onlar seni nasıl iyileştireceklerini bilirler ama işlerine gelmez, alışmamışlardır. Canları kıymetlidir onların.
Onlar onun için sağlıklıdırlar.

Hasattan sonra kağnının önüne geçip kağnıyı çekmemişlerdir onlar. Çünkü kağnı Tek öküzlüktür. O Öküz de yatakta yatıyor; hala öküzlük yapmaya devam edeceksen ; buyur yap.

Evet deme derken, yardımsever olma demiyorum asla. Duygusal olma demiyorum asla. Varsa elinde git fakire fukaraya yardım et. Gerekiyorsa onların evlerine odun kömür taşı sırtında ama kendin isteyerek taşı. Birşey olmaz, bir kaç saat sırt üstü uzanırsın geçer. Öksüzü, yetimi sevindir, ama kendin istiyorsun diye sevindir.

Dinini iyi bil. Kur'anı iyi oku ve mealinden oku önce. Çünkü Kur'an bize ne diyor; onu öğren ki, Kimsenin hakkını yeme. Kimseyi kendine hizmetçi tutma. Kimseyi ezme. Adaletten ayrılma. Geleneklerini iyi bil ama onun dinimizde yeri var mı? bunu da oku ve araştır. Yani körü körüne gitme oku.

Hiç düşündünüz mü? Kur'an neden İkra Yani Oku ile başlıyor.
Yani geleneklerine göre değil, bak bakalım bende var mı onlar. Etrafına bir bak; dağlara, denizlere, Güneş'e ve Ay'a bak. Kainat sırlarla dolu, araştır demek için Oku ile başlamış.

Sonuç olarak şunu söylemem gerekiyor. Herşeye Evet diyerek strese girip sağlığını bozma. herşeye Evet diyerek senin hakkını yiyenlerin kul hakkı yemelerini engelle onlara hayır diyerek.
Herşeye evet diyerek vücudunu yorma , bu can sana Allah'ın bir emanetidir; Emanete sakın Hıyanet etme. Çünkü senin de yaşamaya hakkın var.

Sana kötülük etmiş olanları da affet, onları da sev ki, hala senin kinin yaşayıp da kendini bitirmesin.
İnsanları sev. Hayvanları sev , Doğayı sev. Kısacası Yaratılanı Sev; Yaradan'dan ötürü. Sana yapılan haksızlıklara de ki; Allah Büyüktür; O c.c. Ne güzel Vekildir...
Sevgiyle Kalın

 
Toplam blog
: 41
: 702
Kayıt tarihi
: 31.05.16
 
 

Kabataş Liseli olan Nurettin Erdoğan, ömür boyu eğitime inanan bir yönetici. Küçük yaşlarda girdi..