Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Her Şeyi Tüketiyoruz

Her Şeyi Tüketiyoruz
 

Tüketim toplumu olarak günümüz insanlığı sadece son tüketim malı değil, tüm varlıkları tüketmektedir. Diğer bir anlamda Dünya'yı tüketmektedir.

Aslında yer üstü ve yer altı kaynakları da neticede tüketime sunulacak malların üretimine hammadde ve aramalı olarak kullanılmaktadır.

Muhakkak ki dünya veya evren nimetleri aklın emrinde amadedir, ancak bu obur bir şekilde tüketilmemeli, kapitalizmin rekabetine alet edilmemelidir.

Geri dönüşümü veya kendini yenileme kabiliyeti olan orman-flora serveti gibi diğer tabii kaynaklarda belli tüketim ve kullanım planına göre çıkarılmalı yada işletilmelidir.

Orman varlığı kendini korunması şartıyla yenilediği halde amanajman planları ile bilimsel yöntem doğrultusunda istihsal edilip tüketime arz edildiği halde diğer dünya (Elbette ülkemiz tabii milli servetlerimiz) varlıkları hiçte planlamaya tabi olmadan yağmalanırcasına tüketilmektedir.

Evrensel olarak bütün dünya tüketim yarışına girerken Ülkemizde de her şey tüketilmektedir. Ergene'de temiz su balık mı kaldı. Fırat'da doğal vadi habitat ortamları yok oldu, sırada karadeniz akarsuları var.

Düşünün bir kere, yer altı zenginliklerini işleyeceğiz para kazanacağız diye, artı değer yaratmadan kıymetli birçok mineral cevheri hammadde olarak yurt dışına gitmektedir. Bütün madenlerin rezerv miktarı kısıtlı ve namütenahi değildir. Çıkarma sonunda ergeç bitecektir.

Oysa kendini yenileyebilen orman serveti işletmeciliği, bu madencilik sektörüne feda edilmektedir. Bugüne kadar işletilen maden alanlarından ne kadarı yeniden doğal flora örtüsü durumuna kavuşturulmuştur? Yaban hayatı habitat alanları nerede kaç hektar eski durumuna dönüştürülüp ihya edilmiştir.

Ormanlar bilinçli işletildiğinde tükenmeyecek servettir. Ancak diğer madensel işletme sektörü söz konusu olunca orman örtüsünün esamesi okunmamakta. Ret edilen maden arama raporu olmamaktadır. Buna benzer diğer sektörler içinde gereken izin irtifak haklarında orman örtüsü ve biyososyolojik zenginlik görmezden gelinerek diğer sektörler lehine orman dan feragat edilmektedir.

Ormancılık sektörüde yıllardır politka etkenliği dışında tutulamadığından, ormancılık bilimindeki; ormanların genişletilmesi ihyası hedefinin aksine kuruluş buna bağlı olarak genişleyeceğine çok zaman mevcut birimlerini daraltmakta hatta kapatmaktadır. Bu durumda meden işletmeciliği gibi orman işletmeciliğinde de ormanların tüketildiğini göstermektedir.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..