Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '19

 
Kategori
Deneme
 

Her Şeyi Zaman Hallediyor

Kimse konuşulan yazılan fikirleri uygulamıyor. İnsanlar doğru bildiklerini bile yapmıyorlar, o günkü geçerli düzen neyse ona göre yaşıyorlar.

Peki toplum nasıl değişiyor? Çoğunluk mevcut düzene göre yaşıyor ama yeni fikirler ileri görüşlü insanları etkiliyor ve onların yaşamında değişiklik yapıyor.

Bu fikirler fikir olarak değil ama yaşam olarak topluma yavaş yavaş yerleşiyor. Giderek yeni düşünceleri uygulayanların sayısı artıyor. Moda gibi, seneler içinde diğer ilgisiz kesimler de bakıp görerek “bende de olsun, ben de yapayım” tarzında ilk duyduklarında tuhaf karşıladıkları fikrin uygulamasını biraz da ondan bundan aşağı kalmayım gibi inat olsun diye alıyorlar.

Fikirlerin toplumda yerleşmesi işte böyle oluyor.

Oluyor da yavaş oluyor, bir fikrin uygulamanın toplumda yerleşmesi için onlarca yıl geçmesi gerekiyor.

İnsanları doğru yolda değiştirmek için uğraşan bizler düşüncelerimizle kendimizi değiştiriyoruz ama bir yandan da değişmiş halimizin çevremize örnek teşkil ettiğini, fikirlerimize değil ama bize baktıklarını fark etmiyoruz. İlgisizlikleri nedeniyle insanlara kızıyoruz, küsüyoruz ümidimizi kaybedip bir kenara çekiliyoruz. Yıllar sonra bir de bakıyoruz ki bizim düşüncelerimiz(olmasını istediğimiz şeyler) yavaş yavaş topluma yerleşmiş.

Yani toplum çok zor ve çok geç değişiyor ama değişiyor. Ve bizim düşüncelerimizle değişmemiş gibi. Yıllar içinde bilgisi kültürü artmış aydınlanmış kendi bulmuş gibi. İnsanlar da böyle sanıyor “aydınlanmış kendi bulmuş”, olsun amaç hâsıl oldu ya.

Yazan, çizen, konuşanlar yazdıkları, çizdikleri, konuştukları için toplum aydınlanıyor tamam ama (yazan, çizen, konuşan, sanatçı) düşüncelerini hayatına da uyguluyor. Sayımız az değil yaptıklarımız diğer insanlara da örnek oluyor, işte toplumda değişim böyle oluyor. Değilse bir Türkiyeli bir Orhan Hançerlioğlu ya da bir Cemil Meriç okuyarak hayatını değiştirmiyor, böyle yaşayanlara bakarak değişiyor.

Her şeyi zaman hallediyor diyoruz ama aslında yazan, çizen, konuşan, düşünür, sanatçı biz hallediyoruz. O ilk ışığı yaymasak bu değişim olmayacak. Eskiden konuşulması bile mümkün olmayan konular bugün tartışılıyor. Yazılarımıza bakılsın bu kapıyı bizim ve bizden öncekilerin açtığı görülür.

İlla belli bir zamanın geçmesi lazım.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..