Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '17

 
Kategori
Eğitim
 

Her Şikayet Bir Armağandır

 

Herkesin kendisi hakkında bir özeleştiri olduğu gibi, herkes için başkalarının da kendisine yönelik izlenimleri vardır. Özeleştiri ve kamusal algı, birbirine neredeyse hiç benzemez. İnsanlar samimi bir şekilde nasıl algılandıklarını birbirlerine daha fazla anlatmaları ve göstermeleri halinde, herkes kendi özeleştirisini daha fazla kontrol edecek ve onu gerektiği şekilde uyarlayacaktır.

Birey ya da kurum olarak kendimizi tanımanın ve bilmenin yolu “Geri Bildirim ”dir. Bugün hayatımızın her alanında geri bildirim var, bireysel olarak örneğin bir sunum yaptığımızda hemen dinleyenlerden bir arkadaşımıza “nasıldım?” diye soruyoruz, evde eşlerimiz ya da annelerimiz yemek yapınca “Beğendiniz mi?” diye soruyor, çocuklar bir beceri sergilediğinde “Anne-ya da baba-, nasıldım?” diye soruyor.

Kurumlarda ise çalışanlar için günlük geri bildirimlere ilave olarak performans değerlendirme görüşmelerinde bu yöntem uygulanıyor. Müşterilerin bildirimleri ise ‘Memnuniyet Anketleri’ ile alınmaya çalışılıyor. İnternetten alışveriş yapılıyor, hemen ardından anket gönderiliyor, bir servis hizmeti alıyorsunuz, memnuniyet sorgulaması, restoranda yemek yiyorsunuz beğeni sorgulaması vb.

Bu bir şikâyet olsa da “Her şikâyet bir armağandır” ile hatalarımızdan öğrenmeye çalışıyoruz. Ancak iş hayatında yapacağımız geri bildirimler mutlaka olumlu olmalı. Örneğin randevusuna zamanında gelen kişiye “Merhaba ….. , randevularınıza çok sadıksınız. Her zaman randevunuza zamanında geldiğinizi görüyorum. Bu bizi mutlu ediyor ve işlerimizi kolaylaştırıyor. Bu hassasiyetiniz için teşekkür ederiz.” şeklinde olumlu geri bildirim son derece pozitif bir atmosfer yaratacaktır.

 

Geri Bildirim Veren Nelere Dikkat Etmelidir?

-Önce mutlaka izin alın.

-Yorumlamadan sadece gördüklerinizi anlatın.

-Ölçülü, yapıcı, saygılı olun, kırıcı olmayın.

-Değiştirilmesi mümkün olmayanları dile getirmeyin.

-Kabul edilebilir ifadeler kullanın.

-Başkasını örnek vermeyin, kıyaslama yapmayın.

 

 
Toplam blog
: 53
: 432
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Eğitimle Geliştir Kendini           Eğitimci-yazar olarak halen Kişisel Gelişim, Liderlik, Beden ..