Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Magazin
 

Her taşın altından ‘menajer’ çıkıyor!

Her taşın altından ‘menajer’ çıkıyor!
 

Menajer ne işe yarar? Dilimize giren yabancı kelimelerden biri olmakla birlikte özellikle oyuncu ve sporcu camiasında sıkça kullandığımızdan artık yerlileşen menajer, anlam itibariyle hepimizin de bildiği gibi işleri yönetici, yürütücü kişi. Aslında işlevselliği çok olan bu unvan, gerekleri layıkıyla yerine getirildiğinde sanatçıya, sporcuya vb. kişilere, işlerini düzenlemelerinde büyük kolaylıklar sağlamanın dışında yeteneklerin ortaya çıkmasına da yardımcı olma özelliğinde.

Ne var ki, yerlileştikçe cılkı çıkartılıp yozlaştırılan tüm mefhumlar gibi ‘menajer’ kavramı da çizgisinden sapmış durumda. Özellikle de oyuncu menajerliğinde! Türlü yasadışı işlerle birlikte isimleri geçen menajerlere örnekler gani gani.

Bu ‘menajer’ denilen hazret bir bakıyorsunuz gerek iş, gerek sanat, gerekse de spor dünyasından isimleri fişleyen ve ne hikmetse şikâyette bulunmayan insanların özel bilgilerini kendileri lehine kullanmak için faaliyet gösteren çetenin bilgi kaynağı olarak çıkıyor karşımıza.

Bir bakıyorsunuz uyuşturucu operasyonunda boy gösterip, hapis cezası istemiyle hakkında yakalama kararı çıkartılan kaçak bir hatun oluveriyor.

Tabi bu arada fuhuş operasyonlarında adları anılanları da unutmamak lazım… Dahası medyaya yansıyanların dışında kapalı kapılar ardında ne dolaplar döndürüldüğünü bir Allah, bir de muhatapları bilir.

Velhasıl, her meslekte olduğu gibi iyilerinin de kesinlikle bulunduğu menajerlerin bir kısmı ‘ek iş’ babında yasa dışılıklarla uğraşmakta.

Madem her meslekten iyisi de kötüsü de çıkıyor o vakit menajerlerle alıp veremediğin ne, diyeceksiniz. Bir derdimiz kesinlikle yok. Lakin yolundan sapmış başka meslek erbapları insanlara zarar verseler de, onlar kadar medyada boy gösterip kendi reklamlarını yapmamaktalar. Buradaysa durum tam tersine. İsmi, olumsuz dahi olsa bir vesileyle gündeme gelen kıymetleniyor. Kıymetlendikçe de her taşın altından çıkma durumu katmerleniyor.

***

İstediklerini her alanda desteklettiren, işlerine gelmeyenlereyse yetenekleri olsa dahi burun kıvırıp parlamalarının önünü kesen böylesi menajer tayfası, ajanslarla krallıklarını ilan ettikleri sektörlerde oyunlarını ünlendirdiklerinin hayatları üstünden sürdürürken bir yandan onları batağa çekiyorlarsa bu mesleğin mercek altına alınması elbette ki kaçınılmaz olacaktır.

Misal, bir doktor ya da hukuk adamı gibi branşlardaki kişiler yasaların izin vermediği işlere tenezzül ettiğinde meslekten men edilmiyor mu? Öyleyse birlikte çalıştığı insana veya başkalarına zararı dokunan menajerin de bu sektörde faaliyet göstermemesi gerekmez mi?

Oysa son yıllarda hızla artan örneklere baktığımızda karşımıza çıkan manzara, bırakın faaliyet göstermemeyi, ‘Bu işler böyle yürür’ mantığının hâkimiyetinde gemin azıya alındığı bir tablo!

Olumsuzlukları sabitlenenler medyada ilk başta topa tutuluyor gibi görünseler de sonrasında yere göğe sığdırılamıyorlar…

Ya da birlikte çalıştıkları kişilerden bilgiler sızdırarak şahsi menfaatler elde edip çete menfaatlerine hizmete girişenler, yaptıklarının üstünün kapatılması bir tarafa, ‘Demek ki arkaları güçlü’ mantığıyla kendilerinden çekinilir hale geldiklerinden hem kuvvetleri misliyle artıyor hem de daha rahat at oynatır konuma yükseliyorlar.

Etkinlik ortamlarındaki genç bayanlara bin bir vaatlerle yaklaşan kart horoz menajer tipleriyse apayrı bir sorun! Bunlara gönüllü kananların sürüsüne bereket olduğundan adamların pervasızlığı tavan yapmış durumda.

‘Bu nasıl mesleki yozlaşmışlık böyle?’

En kötüsü de düzeltmek için ne bir formül mevcut ne de plan.

‘Büyük şok’ veya ‘Sürpriz gelişme’ benzeri başlıklarla üç beş haberde ele alınmanın ötesinde geçiştirilen ‘menajer’ sapmaları, hedef kitlenin çoğunlukla diziler ve benzeri motivasyonlarla kandırılmaya müsait gençlerden oluşması nedeniyle, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu.

Bunun için ne yapılabilir? En başta pıtrak gibi çoğalan cast ajanslarına çeki düzen verilmeli, aklına esenin menajerliğe soyunması önlenmeli.

Böylece tüm olumsuzluklar ortadan kaldırılamasa bile, daha sorumluluk sahibi kişilerin sektörde faaliyeti sağlanmış olur ve bu sıfatı kullanmayı hak etmedikleri halde kullananlar her taşın altından çıkamazlar. Yapımlarda üç beş saniye boy göstermek için menajer geçinenlerin peşinde koşturan gençler de böylece tuzağa düşmez ve boşa hevese kapılıp oyuncak haline gelmezler.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..