Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Her unutkanlık, demans ya da Alzheimer hastalığı değildir…

Her unutkanlık, demans ya da Alzheimer hastalığı değildir…
 

Prof Dr Zeki GÖKÇİL Nöroloji Uzmanı

Halk arasında “bunama” olarak da bilinen demans, kişinin entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici bir kaybıdır.

Demans, günümüzde ilk akla gelen ve popüler olan Alzheimer hastalığı ile sınırlı değildir. Alzheimer hastalığı demanstır ama her demans Alzheimer hastalığı değildir. Alzheimer hastalığı dışında demansa neden olan bir çok neden ve hastalık olabilir.

Demans görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 65 yaşının üstünde olan insanların yaklaşık %15'inde görülür. Özellikle yakın hafızası etkilenir ve yapılan sohbetler, yapılması gereken günlük işlevler unutulmaya başlar. Ancak her unutkanlık demans belirtisi olarak nitelendirilmemelidir. Normal yaşlanma sürecinde beyin fonksiyonları bir miktar geriler ancak her yaşlıda demans belirtileri bulunmaz. Bunun en iyi ayırıcı kriteri kişinin kendi işlerini yardımsız olarak yapabilmesidir. Fiziksel hastalığı olmadığı halde günlük yaşam aktiviteleri (yemek yeme, giyinme, hijyen vs) için bile yardım gereken hastalarda demans düşünülmelidir. Yaşlıların çoğu hafızalarının eskisi kadar iyi olmadığından yakınmaktadır. Örneğin isimleri ve yapacakları işleri hatırlamakta güçlük çekerler. Bu demans anlamına gelmez. Gündelik yaşamda olabilecek ufak tefek unutkanlıklar kişiyi endişelendirmemeli ancak unutkanlık olaylarında giderek artan bir durum varsa bir hekime başvurulmalıdır…

Demanslı hastada; bellek, düşünme, okuduğunu anlama, konuşma, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar görülür. Entelektüel fonksiyonlardaki bu aksaklıklar zamanla hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesini olanaksız hale getirebilir. Hastalığın semptomları ile başa çıkmak oldukça zor ve her gün yeni baştan aynı sorunlarla uğraşmak çevresindeki kişiler için yıpratıcıdır. Günlük yaşantımızda fark etmeden yaptığımız işlevler (giyinme, yemek yeme, banyo yapma, hijyen vs.) bir demans hastası için çok güç olabilir.

Demans tanısı aşamasında, B12 vitamin düzeyi, tiroid fonksiyon testleri içeren genel kan testleri yapılmalı, gerekli hallerde beyin tomografi-BT ya da manyetik rezonans-MR  istenmelidir. Bu testler dışında hastanın psikolojik durumu da değerlendirilmeli, demans bulgularını taklit eden hastalıklar dışlanmalıdır.

Her unutkanlık bir demans, her demans Alzheimer hastalığı değildir...

 
Toplam blog
: 18
: 3869
Kayıt tarihi
: 21.08.12
 
 

Mesleğim :Prof. Dr. Nöroloji ve Kl. Nörofizyoloji Uzmanı İlgi alanlarım :Futbol, Basketbol, Sağlı..