Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Her yıl trafik kazasında ne kadar insan ölüyor?

Her yıl trafik kazasında ne kadar insan ölüyor?
 

AMAN DİKKAT!..


Bir ülkenin gelişmişliğinin göstergelerinden birisi, hatta en önemlisi nedir diye bir soru sorulduğunda, sanıyorum herkesi verecek bir cevabı vardır. Genellikle bu cevabın EĞİTİM olduğu konusunda çoğunlukla mutabık olduğumuzu düşünüyorum.

Eğitim, hayatın her alanında kendisini gösteriyor. Bunu bir örnekle detaylandıracak olursak; trafik kurallarına uyum! Eğitimin en önemli parçalarından birisi!

Bu yazımızı trafik kazalarına ayıralım dedik. Kaza deyip geçmemek lazım. Allah kimsenin başına vermesin.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının ''2008 yılı Trafik Faaliyet Raporu''nda yer alan verilere göre, Türkiye'de trafik kazalarındaki ölümler, ''ölüm nedenleri'' arasında üçüncü sırada yer alıyormuş.

Bu kanaate nerden varıldığını sormaya gerek var mı?

Türkiye'de her yıl yaklaşık trafik kazalarında 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Şöyle baktığınızda; trafik kazalarında hayatını kaybeden 10 bin kişinin, orta ölçekli bir ilçe nüfusuna, yaralanan veya sakat kalan 150 bin ila 190 bin kişinin de orta büyüklükte bir il nüfusunu oluşturabilecekleri rahatlıkla görülmektedir.

Türkiye'de son 28 yılda nüfusta yüzde 60 artış yaşanırken, bu sürede motorlu araç sayısı yüzde 717, sürücü sayısı ise yüzde 661 artmış.

Aynı sürede, trafik kazalarındaki artış ise içler acısı! Evet, trafik kazalarındaki artış oranı; yüzde 2 bin 417! Ölü sayısındaki artış oranı; yüzde 0, 7 ve yaralı sayısındaki oran ise; yüzde 647 olmuş.

Daha güvenli toplu taşıma imkânı sağlayan demir, deniz ve hava yolu yerine, bildiğiniz gibi Türkiye'de daha çok kara yolu ulaşımı tercih ediliyor. AB ülkelerinde kara yollarında yük taşıma payı yüzde 45, yolcu taşıma payı yüzde 82 iken, Türkiye'de yük taşıma payı yüzde 92, yolcu taşıma payı ise yüzde 95 civarında bulunuyormuş.

Türkiye'de tescilli motorlu taşıt sayısı son 10 yılda yüzde 60, 2 artarak 2008 yılı sonunda 13 milyon 765 bin 395'e, kayıtlı sürücü belgesi sayısı ise aynı sürede yüzde 49, 8 artarak 19 milyon 377 bin 790'a ulaşmış.

Türkiye'de son 10 yılda trafik kazaları yüzde 95 artarken, ölümlü kaza sayısında yüzde 31 azalma gerçekleşmiş. (İşte iyi bir haber! Ancak ucunda yine ölüm ve gözyaşı var) Bu sürede, yaralanmalı kaza sayısında yüzde 37, maddi hasarlı kaza sayısında ise yüzde 105 artış görülmüş.

2008 yılındaki 408 bin 272 trafik kazasından 2 bin 258'i ölümlü, 82 bin 361'i yaralanmalı ve 323 bin 653'ü de maddi hasarlı olarak meydana gelmiş.

2008 yılı verilerine göre, 34 bin ila 108 bin arasında trafik kazasının gerçekleştiği Ankara, İstanbul ve İzmir, kaza yoğunluğu bakımından ilk 3 sırada yer alıyormuş. Kazalarda ölümlerin en çok olduğu iller ise Ankara, Antalya, Bursa, Mersin, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa ve Samsun olarak sıralanıyormuş.

PEKİ, bunu biliyor muydunuz? Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 60'ının kural ihlallerinden meydana geldiğini!..

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre de; bugüne kadar trafik kazalarında ölenlerin sayısı, dünyadaki tüm savaşlarda ölenlerin sayısından daha fazlaymış.

Dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan, trafik kazalarında hayatını kaybediyormuş.

Trafik kazaları, dünyada 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise ikinci sırada yer alıyormuş.

Her gün 25 yaşın altında bin 49 kişi, trafik kazalarında yaşamını yitiriyormuş.

Dünyada, trafik kazalarından kaynaklanan zarar ise yıllık 518 milyar doları buluyormuş.

Şimdi bir düşünün bu kazalardaki hasarlardan dolayı oluşan maddi kayıpla dünya için neler yapılmaz…

Tüm dünyadaki hastalıkların yok edilmesi için ar-ge faaliyetlerine bol kaynak ayrılır. Aç, susuz, ilaçsız insan kalmaz. Küresel ısınmanın yarattığı olumsuzluklar bir bir ortadan kalkar. Tabi birde ekonomik krizler ortadan kalkar! Gelir dağılımındaki paylaşım daha adil(!) olur.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..