Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Herkes aynı işi yapınca, kimse para kazanamıyor aslında.

Herkes aynı işi yapınca, kimse para kazanamıyor aslında.
 

Marifet, hayal gücünü konuşturmakta. Marifet, düşünülemeyeni gerçekleştirmekte... İyisi mi, sen sus, hayallerin konuşsun!


Sanki Allah'ın gökten inmiş bir emriymiş gibi, ne zaman birileri para kazandıran bir iş yapsa, ya yanında, ya arkasında, ötesinde yahut berisinde, aynı işi yapmaya başlayan birileri bulunur elbette. Bence bu, genlerimize işlemiş bir Türk hastalığıdır! " Komşun ne yapıyorsa, bak; sen de aynısını yap! "

Para kazanmak, günümüzde herkesin ortak derdi... Ve her gün, biraz daha zorlaşıyor geçinmek; tabi ki.

Bir yandan, insan nüfusu artıp, yoksulluk ve işsizlik yaygınlaşırken; öte yandan, yaşamı kolaylaştırdığı oranda insanları işinden, gücünden eden teknoloji; almış başını gitmişken; acımasızca, hatta ölümüne yaşanan vahşi kapitalist rekabet, insanları ha bire kural dışı hareketlere zorlarken, özgün iş fikirleri bulmak, farklı olanı keşfedip, o keşiften para kazanmak; gerçekten çok zor bir iş olsa gerek.

Ancak, bütün bunlara rağmen, “ Kim ne yapmış, nasıl para kazanmış? “ diye bakıp, yapılanı hem de yapanın burnunun dibine aynen kopyalayarak kondurmak; ne insanca bir nezakete, ne de ne türden olursa olsun, ticari zekaya ve yaratıcı akla yakışır.

Değişik zaman aralıklarında, bu toplumda, birbirlerinden farklı insanlar, aynı işi yapar oldular. Ve hep beraber aynı işleri yaptıkları o dönemlerde, ne yazık ki, hep beraber para kazanamadılar. Aynı zamanda aynı işi yapanların, Önce paraları, sonra dayanma güçleri bitti. Ve birbirlerinin peşi sıra iflas etmeye, sırayla önce itibarsızlaşmaya, sonra da teker teker ortadan kaybolmaya başladılar. Her şeye rağmen, ayakta kalanlarıysa onların; ha yıkıldı, ha yıkılacaklar.

Önce, aklına esen emlakçılık yapmaya başladı… Arabalardan azıcık anlayanlar, galerici oldular sonra; birer birer… Markalı konut piyasası, büyüyen inşaat sermayesi, en önce mahalle emlakçılarını bitirdi. Milyon dolarlık otomotiv plazaları icad oldu; klasik galericilik bozuldu… Konsinye araç satmak da, eldeki 3 – 5 kuruşla araba alıp satmak da tarih olmaya başladı; yavaş yavaş...  Gsm bayileri, el altından cep telefonu satanların, internet, kapı kapı gazete ilanı toplayanların sonu oldu…

Ve insanımız, yıllardır şu basit gerçeği öğrenemedi; maalesef!... Para kazanmak herkesin derdi… İş, geçimini sağlamaya gelince, herkesin derdi aynı… Ama işte çözüm, aynılaşmakta değil, farklılaşabilmekte… Artık marifet, herkesin yaptığını değil, kimsenin yapamadığını yapabilmekte… İmkansız gibi gözüken şeyleri, en olağan, en sıradan hale getirmekte, yalnızca hayal  olanı, ancak rüyalarda görülebileni mümkün kılabilmekte…

Yoksa bitmiyor bir türlü Hasan Ali’nin Türküsü… Herkes aynı işi yapınca, kimseler para kazanamıyor bir türlü…

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..