Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Bilim
 

Herkes bunu bilir… Fakat bilemeyenler de var –I-

Herkes bunu bilir… Fakat bilemeyenler de var  –I-
 

Dünyayı kalem, kağıt, mürekkep yönetir...


Bunu bilmeyenleri anlatmak için hangi kelimeyi seçmeliyim? Bu durumu hangi kelimeyle ifade etmeliyim? Acaba hakaret mi etmiş olurum? Alınırlar mı acaba?

Ne olursa olsun söylemek lazım. Çünkü, bu insanlar bizi yönettiler, yönetiyorlar, yönetecekler. Üniversiteler de ders veriyorlar… Televizyonlarda haberleri sunuyorlar… Gazete köşelerinden kanaat önderliği yapıyorlar… İlkokula giden çocuğumuzu yetiştiriyorlar… Hergün piyasaları yorumluyorlar ve şunu yapın bunu yapmayın, temkinli olun diyorlar…

Örneğin; herhangi bir bakan – mesela Maliye Bakanı – çıkıyor televiyona “son 3 ayın RAKKAMLARI enflasyonun düştüğünü gösteriyor.” diyor… Ekonomi programına katılan profesörler “ihracat RAKKAMLARI ortada, herşey iyi gidiyor” diyebiliyor. Haber sunucusu “anket RAKKAMLARINA gore bu parti seçimi kazanır” diyor.

İnanmıyorsanız, önümüzdeki bir hafta boyunca dikkatli seyredin televizyonları… Dikkatli okuyun gazeteleri… Kendi kulağınızla duyup, gözlerinizle göreceksiniz.

“Eeee” diyeceksiniz şimdi… "Neyi bilmiyorlar bunlar?" bu kadar konuşup duruyorsun…

Efendim, bu muhterem insanların çoğu, “rakam” ile “sayı” arasındaki farkı bilmiyorlar. Üstelik de rakam kelimesini RAKKAM diye telaffuz ederek. K harfini bastırıyorlar. Dillendirdikleri şey önemsensin, iyi bir şey söylüyorlarmış sanılsın diye… Bastırıyorlar ki cahillikleri, ayıpları, aymazlıkları gizlensin diye…

RAKAM, sayıları ifade etmek için kullanılan işaretlerdir. Yani 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 birer RAKAM'dır… Yani sayıyla belirtecek olursak 10 adet rakam mevcuttur. 10 sayıdır 1 ve 0 rakamlarından oluşur.

Şimdi diyeceksiniz ki “bunun için mi bu gürültüyü yapıyorsun?” Evet… Bunun için… Ama sadece bunun için değil…

Esenlikle...

 
Toplam blog
: 12
: 934
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

Müzik, programlama ve tasarım konularıyla ilgileniyorum. ..