Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '14

 
Kategori
Teknoloji
 

Herkes dinlenebilir mi?

Herkes dinlenebilir mi?
 

www.aliozdemir.net


30 yıldır elektrik, elektronik mesleğiyle uğraşan bir kişi olarak bildiklerimi paylaşmak istiyorum.

Cep telefonu ile yaptığınız her türlü iletişim (ses, kısa mesaj, web) takip altındadır. Bu aygıtı kullanırken asla yasadışı sözcükleri, ahlak dışı (ileri düzey sapıklık içeren) web aramalarını yapmayınız derim. Zira sakıncalı sözcükleri telefona girdiğinizde akıllı tarama yazılımları sizi otomatik olarak takip etmeye başlayacaktır.

Cebinizde taşıdığınız akıllı telefonlara truva atı (trojan), solucan, keylogger vb. gibi ajan yazılımların yüklenmesi zor olmaktan çıkmıştır. Size ses, film, resim dosyası olarak gelen mesajları kabul ettiğinizde (açtığınızda) aygıtınıza ajanlık yapan minik yazılımlar kurulabilir.

Bilgisayarınızı kullanırken ahlak dışı sitelerdeki reklamlara tıklamayınız ya da "filmi daha net izlemek için şu programı indirin" türü tuzaklara düşmeyiniz. Bu tür sapkın sitelerde onlarca tuzak ve ajan yazılım gizlenmiştir.

Dosya paylaşımı yapan (P2P) yazılımları (örneğin Ares) kullanarak müzik, film indirirken her dosyaya tıklamayınız. Çünkü "sayfanın en üstünde çıkan" dosyaların içinde kesinlikle virüs / ajan programları konulmuştur.    

Herkesin erişimine açık alanlarda telefon ya da bilgisayar ile internete girerken aklınıza estiği gibi sağa sola mesajlar / yorumlar göndermeyiniz. Sahte hesaplarla gönderdiğiniz yasadışı mesajlar bile sizi zor durumda bırakabilir. Zira telefon ve bilgisayarların bir kimlik numarası vardır. Bilgisayar uzmanları cihazın kimlik numarasını bulunca faturanın kime kesildiğini araştırarak size ulaşabilir.

Arama motorlarına (Google, Yahoo, Bing, Yandex vb.) yazdığınız her sözcük kayıt altına alınmaktadır. O nedenle yasalarca sakıncalı görülen kelimeleri yazmayınız. İnterneti milyarlarca insan kullanıyor. Ama merkezde bulunan akıllı yazılımlar yapılan her işlemi taramaktadır.

Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta iletilerini açmadan siliniz. İletiyi açtığınızda ise orada görülen hiç bir bağlantıya (metin, resim) tıklamayınız.

Bilgisayarınıza mutlaka bir antivirüs yazılımı kurunuz. Eğer bu işe para ayırmak istemiyorsanız ben size "Antivir" yazılımını kullanmanızı öneririm. 10 yıldır bu programı kullanıyorum. Koruması iyi. Ayrıca bilgisayarı da yavaşlatmıyor.

Aslı olmayan reklamlara inanarak sitelerden rasgele yazılım indirip kurmayınız. Size koruyucu vb. olarak lanse edilen birçok yazılımda ajanlar gizlidir. Program indirmede en güvenilir site www.download.com olarak görünmektedir. 

Çocuklarınızın bilgisayarı, akıllı telefonu oyun, eğlence, sosyal medya için saatlerce kullanmasına göz yummayınız. Yaşı 7-18 arasında olan çocuğunuz günde 2 saatten fazla bilgisayar başında kalıyorsa bağımlılık başlamış demektir. Ayrıca aceleci olan bilgisizce hareket eden çocukların kullandığı bilgisayarlar ajan programlarla dolu hale gelmektedir.

Ali Özdemir

Eğitimci-Yazar

E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

Web         : www.aliozdemir.net

Tlf.            : 0505 220 83 85

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..