Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

11 Kasım '07

 
Kategori
Eğitim
 

Herkes Üniversite Okumak Durumunda mı?

Herkes Üniversite Okumak Durumunda mı?
 

Bugün pek çoğumuzu yakından ilgilendiren bir durumu konu edineceğim, çocuklarımız, sınava hazırlanmakta olan çocuklarımız…

Çocuklarımız açısından baktığımda onlar için zor,zor olduğu kadar da anlaşılmaz bir koşuşturmacanın içindeler..

Bir yandan ders bir yandan okul,bir yandan dershane,bir yandan ödev,bir yandan özel ders…

Bu hengame ne için çocuk bir defa bunu ne kadar farkında, sorgulanması ve üzerinde durulması gereken en önemli sorunlardan biri bu..

Çünkü pek çok öğrenci gerçekten neyin mücadelesini verdiğini tam olarak bilmiyor, hafiften bir kitle psikolojisi…Yani zamanı geldi dershaneye başladım gibi bir durum…

Demek istediğim, sınav hazırlık sürecinin ortasından başlıyoruz..

Yani çocuk bir dershaneye başlıyor, dersler etüdüler vb. Peki neden? Sınav var ona hazırlanıyorum…Peki sınavın senin için anlamı ne? Kazanmalıyım? Acaba herkes sınav kazanmalı, herkes üniversite okumalı mı? Bence , tüm inancım ve içtenliğimle , HAYIR.

Herkes mühendis olursa, makineleri kim yapacak ve kullanacak?

Herkes doktor olursa, hastalarla kim ilgilenecek ve yardımcı olacak?

Aslında temel sorun, toplumsal yapının kişilere yüklediği mesleki imaj…Hatta daha ileriye giderek, sayısalcı ya da sözelci olmasına göre biçtiği zeka değeri…Akılılar fenci-sayısalcı olur, kafası çalışmayanlarda sözelci olur sosyal bilimlerle ilgilenir.

Zaten bu durumun farklı bir yansıması da tercih döneminde “puanına yazık etme, ziyan olmasın illa İTÜ de oku,bölümü boş ver, girince seversin….” tarzı yaklaşım ile yaşanıyorBuradaki mekanik yaklaşımı fark ettiğinizi sanıyorum.

Kişisel özellikler , yeterlilikler, istekler, beceriler vb hiçbir şeyin önemi yok, puan ziyan olmasın…
.

İşte bu noktada anne-babaların çok dikkatli ve sahiden çocuğuna odaklanarak onun özelliklerini keşfetmesi ve keşfettirmesi yönünde çabaları olmadır ki, çocuk sınav sürecinden geçerken geleceği ile bir bağ kurabilsin…


Israrla iddia ettiğim bir şey var ki; eğer öğrenciler bugünün gelecekle bağlarını kurabilirlerse sıkıntıların çoğunu aşabilme gücüne sahip olacaklar..


Çünkü çok büyük çoğunluğu gidilmesi gerektiği için okula, herkes gittiği için dershaneye gidiyorlar…Eğer temelde neyi neden yaptıklarına dair kişisel gerekçeleri yakalarlarsa çok daha kolay, zahmetsiz (anne baba açısından) sıkıntısız bir süreç yaşayacaklarından eminim..

Bu nedenle henüz senenin başındayken anne babalara düşen çocuklarının bugünleriyle yarınlarının bağlantılarını bilinçli biçimde kurmak ve bu konuda ciddi gelişmeler yapmaktır.

Bu konuda hem profosyönel açıdan hem de bireysel açıdan yapılabilecekler vardır…

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..