Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Herkesin bir köpekbalığı olmalı

Herkesin bir köpekbalığı olmalı
 

Suşi... Japonların dünyaca ünlü yemekleri... Damak zevklerine uysun uymasın birçok insanın tadını merak ettiği, çiğ balıktan yapılan özel bir yemek...

Bu yemeğin özelliği elbette taze ve aynı zamanda diri görünümlü balıklardan yapılması. Japonlar suşinin yapımına hız kazandırmak için, balıkları avlar avlamaz yaptıkları suşinin lezzetini, başka yöntemlerle de elde etmek isterler. Bu, zannedildiği kadar kolay olmamıştır. Balıklar avlanır, kasalara doldurulur, suşi yapımı için nakledilir. Fakat tabaktaki balıkların ne görünümü ne de tadı istendiği gibi değildir. Denenen diğer bir yöntem, tutulan balıkları öldürmeden, su dolu kaplarla taşımaktır. Sonuç yine değişmemiştir, balıklar taze görünümden uzaktır. Bunun üzerine deniz kıyısına havuzlar kurulur, balıklar yine ikram edilecek durumda değildir. Denemelerine devam eden Japonlar akvaryumları büyütmeye karar verirler. İçine köpekbalığı sığacak kadar büyütürler ve balıkların yanına bir de köpekbalığı koyarlar. Bu sefer suşiler gayet lezzetli ve oldukça diridir. Köpekbalığının, balıkları tedirgin etme özelliği ve balıkların salgıladığı adrenalin, avlandıktan sonra dirilik ve gerginliklerini kaybetmemelerini sağlamıştır. Balıklar köpekbalığına yem olmamak uğruna kendilerini dinç tutmak zorunda kalmışlardır. Bu da onların tüm organlarını ve ruh hallerini etkilemiştir.

Kıssadan hisse... İnsanlar, uğrunda ölünecek değil yaşanacak şeyleri keşfedip onların peşinden tetikleyici unsurların da yardımıyla koşmalılar. “Zaten yeterince kovalayanımız var” diye düşünüyorlarsa da onların aslında bizi yaşama sıkı sıkıya bağlayan etkenler olduklarını unutmamalılar. Arkamıza bakmadan koşmamızı gerektirecek ürkütücü bir karanlık olmasaydı acaba önümüzdeki o gittikçe yaklaşan aydınlığı fark edebilecek miydik?

 
Toplam blog
: 17
: 499
Kayıt tarihi
: 31.03.07
 
 

Çocukluğumdan bu yana hayal kurmak en büyük zevkim, vazgeçilmez uğraşım oldu. Onlarla büyüdüm, ke..