Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Herşeye hayır diyen çocuk!

Herşeye hayır diyen çocuk!
 

bantlayayım da,tanınma bariiii ;)


Uzun uzun araştırdım, her şeye hayır diyen çocuk sendromunu :) evet yani resmen sendrom...Ne yapsam olmuyor, her şey için ağlıyor, öyle bir an geliyor ki tamam diyorum yeşil reçeteli ilaçlara yarın başlarız artık, hanımefendi henüz 2.5 yaşında...

Öylesine zor ki bu yaşları atlatmak, bir anne olarak ben bu kadar zorlanıyorsam kendi çocuğu olmayan ve sevgiyle, sabırla çocuk bakan hanımları (ve işinde başarı sağlayan) yürekten kutlamak isterim.

Huysuz, inatçı, aksi, mızmız olma durumları şükür hergün veya günün her saati değil, arada tutuyor (ama sık, sık) işte uzmanların fikri ;


Her Şeye “Hayır” Diyen Çocuklar!


Öyle bir an gelir ki çocuğunuzun ne istediğini anlayamazsınız, adeta çıldıracak gibi olursunuz ama çocuğunuzun neden "hayır" dediğini bir türlü çözemezsiniz .Ama üzülmeyin, her şeye "hayır" diyen sadece sizin çocuğunuz değil. Birçok anne ve baba bu durumla karşılaşabiliyor.

Neden mi?

Araştırmalara göre verilen en önemli cevap çocuğunuz bağımsız olmak istiyor! Evet doğru duydunuz, çocukların bir çoğu kendi gelişimlerini gerek etraflarındaki insanlara gerek kendilerine ispatlamak için "hayır" demeyi bir yol olarak seçebiliyor ve uzun bir süre her teklifinize "hayır" cevabı verebiliyor.

Peki ne yapmak gerekiyor? Bu durumla başa çıkabilmenin en önemli anahtarı onu anladığınızı ve onun görüşlerine önem verdiğinizi çocuğunuza göstermek. İşte bazı öneriler...

Olumlu Adımlar...

-Çocuğunuza kendisini ifade edebilmesi için fırsatlar tanıyın. Onun çocuk olması kendini ifade etmesini engellemez, bunu unutmayın, çocuğunuza kendini bir birey gibi hissetmesi için olanak sunun.

-Çocuğunuzun yorgun olmasını önlemek için düzenli yemek ve uyku saatleri düzenleyin, çocuğunuz fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayınca size karşı negatif davranmaya başlayacaktır, unutmayın.

-Olabildiğince az "hayır" kelimesini kullanın.

-Çocuğunuza karşı olabildiğince sakin ve anlayışlı olun, onu anlamaya çalışın ve ona hayır demeniz gerektiği durumlarda mutlaka nedenini açıklayın.

-Çocuğunuz üzerinde aşırı kontrolcü olduğunuz izlenimi yaratmayın, çocuğunuza hareket edebileceiği alanlar bırakın, kendisi ile ilgili karalar alabilmesi için ona fırsatlar sunun.

-Özellikle güvenlik konularında sınırlarınızın neler olduğunu çocuğunuza açık bir şekilde anlatın ve bunu onu korumak için yaptığınızı ona anlatın.

-Akılcı taktikler kullanın, örneğin çocuğunuza odasını toplamasını emretmek yerine ona "hadi yarışalım, hangimiz daha önce odasını toplayacak! gibi cümleler önerin.

-Çocuğunuza geniş seçenekler sunmak yerine sınırlamalara gidin, örneğin "tostunun içinde peynir mi istersin yoksa sucuk mu?"

-Çocuğunuz iyi bir şey yaptığında mutlaka motive edin ve onu bir daha aynı şekilde davranması için teşvik edin.

-Çocuğunuz "hayır" dediğinde ona gülmeyin ve onunla alay etmeyin. Neden hayır dediğini sorun ve nedenini anlamaya çalışın.

Siz de "hayır" kelimesini kullanmaktan kaçının. Bunun için...

-Çocuğunuza "hayır" demek yerine onu bambaşka şeylere yöneltebilirsiniz, özellikle iki-üç yaş aralığındaki çocuklar için geçerli olan bir yöntemdir bu.

-Pozitif tutum göstermeye çalışın ve çocuğunuza kızarak ya da sinirlenerek bir şeyler söylemekten kaçının.

-Erteleme sözcükleri kullanabilirsiniz, örneğin "hayır yapamazsın" yerine "öğlen yemeğini yedikten sonra yapabilirsin" ya da "belki akşam yapabiliriz".

-Çocuğunuza izin vermediğiniz durumlar için lütfen açıklama yapın.

-Şakalaşın çocuğunuza "hayır" demeği düşündüğünüz durumlarda ona şaka yapabilir, onun üzülmesini engelleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 86
: 8215
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Çocuk yetiştiriyorum dünyanın en zor, en güzel, en önemli işi değil mi? İşim bu. Vizyonum, Eğ..