Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

HES doğrusu mu..? Pes..! Doğrusu..

HES doğrusu mu..? Pes..! Doğrusu..
 

Çarşamba'yı sel aldı..! Bir yar sevdim el aldı..!


 
Çarşamba'yı sel aldı bir yar sevdim el aldı.
Keşke sevmez olaydım, elim koynumda kaldı.      
Çarşamba yazıları, körpedir kuzuları.
Allah alnıma yazmış bu kara yazıları..!
 
Karadeniz dağ-tepe yemyesil coğrafyasıyla görenleri hayran eden binbir çeşit yeşil tonlarıyla ünlü bir bölgemizdir. Artviden ; Gümüşhane, Bayburt'a uzanan..Oradan Erzurum ile Erzincan ve Ağrı, Kars, Ardahan Iğdır.. Sivas... Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ile Sinop, Amasya, Tokat..
 
1990 ile 1995 arası yıllarında bu bölgede bir firmanın Bölge Satış Müdürlüğünü yaptığım yılları günü-gününe hatırlamaktayım.. O güzelim tabiat harikası dağları, yaylalarıyla gölleri aklımda yer etmiştir. Ya insanları, dostça ve sevecen arkadaşlıklarını hiç unutmadım.. Dostlara selam olsun..
 
Karadeniz bir deli deniz..!
Bazen ılık eser rüzgar bazende poyraz.
Durulurken bir bakmışsın..!
Coşan dalgaları el'e avuca sığmaz..!  
(* Vehbi M.)
 
Çocukluğum karadenizde Zonguldak İl'i Filyos kasabasında geçti.. Lodos fırtınalarıyla coşan denizin sahilde nelere kaadir olduğunu, beton duvarları nasıl al aşağı ettiğini yaşadım..Taşan Filyos Irmağı'nın önüne kattığı ağaçları nasıl söktüğünü, devasa kayaları kilometrelerce uzaklara nasıl taşıyabildiğine hayretler ederdik.. Hele Filyos Çay'ı üzerindeki Çaycuma köprüsünün üzerinden geçmekte olduğu araçlar ve insanlarla bir faciaya dönüşmesini hiç unutmadık..
 
Tabiat yalnız karadeniz bölgesinde değil her yerde kendisinden alınanları geri alır..
 
Gölcük-Adapazarı- Değirmendere'de 1999 depremi ardından bunu gördük.. Trabzon Sahil yolu ve Maçka felaketlerinde hep aynı tablo.. Rize ile Artvin'de yaşadıklarımız bu kaçıncı felaket..?
 
Karadeniz Bölgesinde yandaş müteahhitlerle ve inşaat şirketlerine yaptırılan "HES PROJELERİ" seri olarak rastgele yapılmış bir "kondu proje"dir. Fizibilite edilirken akarsu debisi ve toprağın yapısı bitkisel örtüsüyle doğru-dürüst bir "ÇED RAPORU" oluşturulmamıştır.. Ortada bulunanlar tamamen düzmece bir raporlardır.. Karadeniz yöresinden çevre-bilimci isimler ile çevreci kuruluşlar bu projelere muhalif olsalarda olanlar olmuş, iktidar erk'i ağır basarak bu faciaya zemin hazırlanmıştır..
 
Şimdi bu projeye imza atanlar, enerji bakanlığı yetkilileri vicdani muhasebelerini yapıyorlar mı dersiniz..?
 
Artvinli baba'nın feryatları "oğul.... oğluumm..! " Talha'm diye evinin balkonundan " ihmal varrr!" diyerek feryat edişi beni çok derinden etkilemiştir. Allah kimselere bu acıları yaşatmasın..
 
KARADENİZ HES PROJELERİ...
 
Doğu Karadeniz'de hidroelektrik santral için 341 firma başvurdu. 73 projeye izin çıktı. 17'sinde inşaatı mahkeme durdurdu
 
Doğu Karadeniz’de Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin’de toplam 341 firma hidroelektrik santralı (HES) yapımı için müracaat etti. 73 HES’in yapımına izin verilirken, 17 HES inşaatını mahkeme durdurdu. Doğu Karadeniz’deki HES projeleri ve son durumları şöyle:
 
Trabzon: 76 HES projesi geliştirildi. 27 HES’te çalışma devam ediyor.
 
Rize: 67 HES projesi geliştirildi. Sekizinde inşaat başladı. 17’si için ‘ÇED olumlu’ raporu alındı. 42 proje henüz fizibilite aşamasında.
 
Giresun: 82 HES projesi müracaatı yapıldı. Uygun görülen 12’sinin çalışmaları sürüyor. Yağlıdere’de tamamlanan bir HES faaliyete geçti.
 
Artvin: Doğu Karadeniz’de 116 projeyle en çok HES başvurusu yapılan il Artvin. 25 HES projesine başlandı, 53 proje halen fizibilite aşamasında. Şavşat-Meydancık ve Borçka-Camili yöresinde sekiz HES inşaatını mahkeme durdurdu. Yapımı biten üç HES faaliyet halinde.( facebook.com/notes/karadeniz-tube/karadeniz-bölgesinde-hes-projelerine-geçit-vermiyecegiz/18590897142.den alıntıdır..)
 
Artvin’deki HES Projeleri ve Süreç
 
Artvin’de yapımı planlanan 104 HES projesinden 24’ü Yusufeli’nde, 21’i Borçka’da, 20’si Şavşat’ta, 15’i Murgul’da, 14’ü Arhavi’de, 8’i Merkez ilçede ve 5’i de Ardanuç’ta bulunuyor.
 
Artvin’in Borçka ilçesi Aralık Köyü sınırları içerisinde TG Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan Taşköprü Regülatörü ve HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığınca 4.4.2008 tarihinde verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, Rize İdare Mahkemesinin 18.8.2009 tarihli kararı ile iptal edilerek, ‘yürütmesinin durdurulmasın’a karar verildi.
 
Şavşat’ın Meydancık Beldesinde bulunan Papart Deresi üzerinde Ebara Enerji firması tarafından yapılması planlanan Cüneyt 1-2-3 ve 4 Regülâtörleri ve HES projeleri için de yine Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildi. Söz konusu projeler için Çevre ve Orman Bakanlığı 17.09.2008 tarihinde ‘ÇED Olumlu’ raporu vermişti.
 
Aynı şekilde Yusufeli’nin Demirdöven köyünde Eran Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan Damla Regülatörü ve HES projesi için, “ilgili mevzuat gereği işletilmesi gerekli sürecin usulüne uygun olarak işletilmediği ve vadideki doğal yaşamın sona ereceği” vurgusu yapılarak açılan davada, Rize İdare Mahkemesi, 19.03.2010 tarih ve 2010/88 sayılı kararı ile ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.
 
Yine Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Maçahel Vadisi üzerinde yapımı planlanan Düzenli Regülatörü ve HES projesi için de Rize İdare Mahkemesi aynı tarihlerde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vererek; Bilirkişi incelemesi başlattı.( Derelerin Kardeşliği Platformu'dan alıntıdır..)
 
İktidar partisinin ağırlıklı bölgedeki ilişkileri ile verilmiş kazan - kazan projelerinin acaba kaç tanesi çevreci kuruluşlarca onaylanmıştır .                                                                                            
 
Enerji Bakanlığı bu örnekleriyle çok kötü bir performans göstermiştir..
 
Madenlerde meydana gelen bir biri ardına bir hayli insanımızın hayatını kaybettiği kazalar benzer ihmallerin sonucu olmamışmıydı..? Yeter artık..! İnsanların hayatına, iş yaşamı ile aile bütünlüğüne, yaşadıkları çevreye gereken özeni lütfen gösterelim.. "Saldım çayıra - mevlam kayıra " zihniyetinden kurtulalım artık.. Kişisel menfaatleri toplumun ve nerde yaşıyorsa bölge insanı menfaatlerinden önde tutmayalım.. Sel felaketlerinde hayatını kaybedenlere allahtan rahmet dilerken bir daha bu üzüntülerin yaşanmamasını temenni ederek aile yakınlarına baş sağlığı dilerim..                                                                      
 
Saygılarımla, sevgilerimle..
 
Toplam blog
: 14
: 454
Kayıt tarihi
: 28.05.10
 
 

29.04.1953 Zonguldak'ta doğdum. Hisarönü İlkokulu /Filyos 27 Mayıs İlkokulu / Filyos Çaycuma Orta..